Спалня - смяна на дограма и изграждане на гардеробна с плъзгаща врата

Ще изградим гардеробна стая в спалнята отделена с плъзгаща вратаПодготовка на подовата основа

Подготовка на подовата основа

Самонивелираща подова замазка се нанася след като основата е грундирана с предназначен за целта грунд и той е изсъхнал напълно.

Подмяна на дограма

Подмяна на дограма

Преустройството на помещението ще започне със смяна на дограмата. Добрият монтаж на дограмата е също толкава важен, колкото и прецизното взимане на размерите преди изработката на прозореца. Отворът в стената трябва да е с 1-1,5 см по-голям от размера на касата.
При монтирането рамката на прозореца трябва да се нивелира. След като се закрепи към зида с рамкови дюбели, трябва да се фиксира допълнително с монтажна пяна. Когато пяната стегне, се монтират крилата. Върху втвърдената и изрязана пяна се нанася акрилен уплътнител.

Изграждане на преградна стена

Изграждане на преградна стена

За изграждането на преградната стена се прави стандартна конструкция от метални профили. Когато тя е готова, се монтира системата на плъзгащата се врата. Алуминиевата шина за плъзгане се завинтва към носещата греда.
Специалните системни профили от поцинкована стоманена ламарина се закрепват от двете страни на конструкцията.
След монтажа на всички крепежни елементи се преминава към обшиване с гипскартонени плоскости, които се закрепват към металните профили двустранно.
Вертикалните метални профили се разполагат стандартно през 60 см, което е съобразено с размерите на гипскартонените плоскости.
Фугите, останали при монтажа на плоскостите трябва да се запълват с фугопълнителна смес.
В ъгъла, където се съединяват двете стени, задължително се с хартиена фугопокриваща лента. Фугите, образувани от нефабрични кантове могат да се и със стъклофазерна лента.

Подготовка на стените

Подготовка на стените

След монтирането на прозореца се пристъпва към изрявняване на стените чрез Препоръчително е при абсорбиращи повърхности, преди нанасянето на да се грундира с дълбокопроникващ грунд.

Обособяване на гардеробна чрез плъзгащи врати

Обособяване на гардеробна чрез плъзгащи врати

Системите за плъзгащи се врати могат да се вграждат в щендерни стени или да бъдат изградени пред вече съществуващи стени. В показвания случай пространството за гардеробната стая ще се обособи чрез стандартна преградна стена.
За начало се измерва необходимия отвор за вграждането на системата с плъзгащата се врата.
Височината на отвора от кота готов под се предвижда да бъде с 91 мм по-голям от размера на врата, за да се монтира алуминиева шина и механизъм за плъзгане.