Кухня и трапезария - обособяване на барплот и подови настилки

Преустройство на кухня и трапезарияПоставяне на преходна лайсна

Поставяне на преходна лайсна

Преходните лайсни се използват в случаи като този, при който се съединяват два различни материала – гранитогрес и ламиниран паркет. Тъй като нивата на кухнята и трапезарията са еднакви, е предпочетена Т-образна лайсна, която се залепва с монтажно лепило чрез леко притискане към основата.

Подът в трапезарията

Подът в трапезарията

В тази част от помещението ламинираният парктет е предпочетен за настилка. Полагането му изисква идеално нивелирана и гладка повърхност. Първата стъпка при подготовката на основата е грундирането. След изсъхването на грунд идва ред на замазка. Практично решение е направата на самонивелираща се подова замазка За равномерно разнасяне на сместа се препоръчва използването на специален валяк с шипове или назъбена маламашка. В зависимост от дебелината на слоя за изсъхването на замазката са нужни 1-2 дни.

Поставяне на паркетни лайсни

Поставяне на паркетни лайсни

Монтирането на страничните подови лайсни придава завършен вид на помещението и прикрива фугите които задължително се оставят между стената и паркета. Най-лесният и надежден начин за поставянето им е чрез монтажно лепило.

Боядисване на стените в трапезарията

Боядисване на стените в трапезарията

Преди началото на тази операция подът трябва да се застеле с предпазно покритие, най-добре найлон, а около прозорците да се залепи бояджийска лента.Боядисването с интериорна боя се предшества от грундиране на стените. То ще осигури чиста, обезпрашена повърхност. За постигане на добър и дълготраен резултат е препоръчително да се използва боя с добри покривни свойства и устойчивост на изтъркване.

Поставяне на ламиниран паркет

 Поставяне на ламиниран паркет

След като самонивелиращата се замазка в трапезарията се втвърди може да се премине към монтиране на ламинирания паркет. Отделните парчета се залепват с лепило за паркет. След нанасянето на лепилото отделните дъски се причукват с гумен чук през специална подложка, за да не бъдат наранени.Върху замаската се слага двъ милимитрова подложка. Лепилото е достатъчно, когато избие равномерно по цялата дължина на фугата. Излишното се почиства веднага.

Преустройство на кухня и трапезария

Преустройство на кухня и трапезария

В съвременния интериор тенденцията към обединяване на трапезария и кухня в едно помещение продължава да е актуална, защото осигурява по-голям простор и функционалност в пространството.
В представения случай кухнята и трапезарията са разделени от преградна стена. Обединението им ще се осъществи чрез частичното премахване на стената от гипсокартон и изграждане на барплот. За целта първо трябва да се оразмери стената, която ще бъде отстранена. След това се пристъпва към укрепване на останалата част от нея, за да поеме натоварването от барплота. Метални профили се захващат към съществуващата конструкция с рапидни винтове. В ъгловите участъци се монтират метални перфорирани лайсни, които освен допълнителна сигурност, дават възможност за постигане на идеално прави ъгли. Шпакловането е необходимо, за да се получи гладка повърхност.
Преди монтирането на барплота обаче трябва да се положат подовите настилки и стените да се боядисат.

Подът в кухнята

Подът в кухнята

Настилката тук трябва да бъде с по-голяма износоустойчивост – например гранитогрес.И тук се започва с грундиране, но с дълбоко проникващ грунд за подове с керамични покрития и такива от гранитогрес. След изсъхването му се пристъпва към лепене на плочите със специално гъвкаво лепило. Фугирането може да започне след период от около 24 часа. При по-големи размери на плочите и особено ако те са от гранитогрес, е добре да се оставят по-широки фуги (4-4,5 мм), за да поемат евентуални деформации при температурни разлики. Фугите със сигурност няма да се напукат, ако се използва гъвкава фугираща смес.