Baumit CreativTop - фасадна декоративна мазилка

Baumit CreativTop - готова за полагане, пастообразна, органично свързваща, обогатена със силиконови смоли тънкослойна моделираща мазилка за декоративно оформяне на фасадиBaumit CreativTop - готова за полагане, пастообразна, органично свързваща, обогатена със силиконови смоли тънкослойна моделираща мазилка за декоративно оформяне на фасади.

Добре дошли на демонстрацията на Baumit България. Имаме удоволствието да ви демонстрираме най-иновационните мазилки, които се използват като крайно покритие върху интегрирани топлоизолационни системи, върху бетон, върху вароциментови машинни мазилки. Това е така наречения Baumit CreativTop.

Baumit CreativTop има възможност да бъде изпълнена в 17 техники и 28 разлини повърхности. На практика дава безкрайна възможност за едно иновативно представяне на визията на фасадата.

Можете да проследите демонстрацията, където ще ви бъдат показани четирите различни структури - Baumit CreativTop Trend, Baumit CreativTop Max, Baumit CreativTop Fine, Baumit CreativTop S-Fine. Те са в четири различни структури, респективно с големина на зърното 4мм, 3мм, 1мм, 0.1мм.

Ще ви предствавим нашите четири структури на CreativTop. Това е едно крайно покритие, което дава безброй много възможности за структуриране и за фасадни решения. Може да се използва както детайлно, така и за цели повърхности.

Ние сме се спряли на няколко техники на полагане, като първоначално ще ги направим в бяла структура и след това ще ги оцветим с полупрозрачни ефектни бои Baumit ArtLine Lasur.

За първата техника ще използваме Baumit CreativTop Trend, като крайното покритие ще нанесем грубо с металната маламашка, след което ще го изчеткаме с четката с вода. Baumit CreativTop Trend е мазилка със структура 3мм. Нанасянето на декоративната мазилка е хаотично без да се престараваме със структурирането.

Съставът на мазилката ни позволява да я нанесем в дебелина. Досегашните мазилки можеше да ги нанасяме до 3мм, докато тази мазилка можем да нанасяме в доста по-големи дебелини, без свличане и без напукване. Както виждате, тя се задържа на стената. С този начин на нанасяне може да избегнем доста неравности по фасадата. Тук няма вариант да ни се видят дюбели, снадки на мрежи и други забележки по фасадата.

Както виждате за нанасяне на тази техника не е нужно да бъдем най-великите майстори. Всеки малко по-сръчен би могъл да нанесе декоративната мазилката достатъчно добре.

След нейното нанасяне в този хаотичен вид взимаме четката с вода и започваме леко да измиваме мазилката. Прави се с полусуха четка с диагонални движения.

Готови сме! Това е така нареченото грубо нанасяне с четка.

След изсъхването може да оцветим мазилката с полупрозрачна боя. Ще ви покажем как може да си играем нюансите на цветовете. За оцветяването използваме Baumit ArtLine Lasur. Избрали сме произволен цвят. За нанасянето на ArtLine Lasur ще използваме тази гъба. Поставянето на материал върху гъбата става в единия й край, а с долната част тя обира материала, който е излишен. По този начин ние втриваме материала в мазилката и го обираме там, където не ни трябва.

Започваме с въртеливи движения да втриваме боята. Функцията на ArtLine Lasur е да остане в по-дълбоките места от мазилката, а на върховете на структурата да остане по-малко материал. По този начин имаме игра на нюансите и се много добре се получава при различно осветление. При по-грубите структури нанасянето на боята става значително по-бавно поради необходимостта от насищане с материал.

За да подсилим ефекта от полупрозрачната боя можем да отнемем материал от върховете на мазилката. За допълнителна защита е необходимо да се нанесе ArtLine Finish, което е прозрачна боя, която прави мазилката трайна във времето.

Докато ние нанесем ArtLine Lasur върху тази мостра, колегата ще направи заготовката за другата техника на полагане на декоративната мазилка Baumit CreativTop Trend с последващо покритие Baumit CreativTop S-Fine. Нанасянето на финалното покритие става по стандартния начин. Нанасяме и изтъняваме до едрината на зърното и структурираме след това с пластмасова пердашка. Структирирането се извършва хаотично без необходимост от определена посока на структириране. Трябват ни канали и черти във възможно най-разнородни посоки.

След пълното изсъхване на Baumit CreativTop Trend, Преминаваме към нанасянето на Baumit CreativTop S-Fine, като нанасянето го правим диагонално. По този начин си подготвяме основата за груб разрушен бетон.

Имаме подготвена мостра, която ще оцветим също с ArtLine Lasur, за да можем да подсилим ефекта върху мазилката. Нанасянето се извършва по същия начин като пак втриваме материала в основата. Готови сме с оцветяването. ArtLine Lasur са бои, които сухнат доста бързо. Това е така, за да могат да се получават светлосенки в процеса на нанасяне.


Колегата ще премине към нанасяне на следващата техника - груба нанасяне с притискане. Структурата която използваме е CreativTop Fine с зърнометрия 1мм.

Вече имаме едно крайно покритие, което е нанесено, а аз ще му добавя малко структура. След като мазилката престои извесно време - 15 - 20 мин., преминаваме към пристискане на крайното покритие. Нашата цел е само да примачкаме върховете.

Сега ще преминем към оцветяване с ArtLine Lasur. Оцветяването се извършва по познатия досега начин с втриване на материала в мазилката. Отново се извършва с въртеливи движения. За да подсилим ефекта от боядисването ще направим едно отнемане на боята с познатата досега гъба. Получихме едно доста разчупена мазилка с доста нюанси по нея.

На другата мостра колега ще нанесе следващата техника. Пак грубо нанасяне, но с още един допълнителен инструмент, за да придадем друг декоративен ефект. КреативТоп може да се нанася с какъвто инструмент си пожелаете. Това е една декоративна мазилка, която ви дава безброй възможности за структури.

Направихме нанасянето, както на предишната мостра. Сега ще я потупаме няколко пъти с този инструмент. След необходимото време за изсъхване - 15 - 20 мин., минаваме пак по същия начин да притиснем върхувете на декоративната мазилка.

Преминаваме към нанасяне на ArtLine Lasur. Най-накрая получаваме завършен вид на нашата фасадна декоративна мазилка.