Обзавеждане на баните, подова замазка, топлоизолация, лепене паркет

В днешното предаване ще преминем през основните етапи на ремонта - къртене, гипсова мазилка, подова замазка, лепене на паркет, топлоизолация, монтаж на врати, обзавеждане на бани  Проект

Проект

Сградата е изграждана по метода на едроплощен куфраж и много големи промени не можем да правим.
Разпределението на помещенията в апартамента е наистина добро – ясно отделени дневна зона с кухня и хол и две стаи и баня в нощната зона.
Кухнята е в отделно помещение и ще остане така.
Дневната е преходна и в едната част ще оформим зона за хранене, а в другата, по-близо до прозореца, ще разположим меката мебел.
Единсвеното, което изкуши нашите архитекти, е да променят частта от апартамента, включваща малката тоалетна и мокрото помещение. Тя се превъна в една удобна баня с тоалетна за гости. За пералнята намерихме място в коридора – във вградения гардероб. Така  пералнята не  заема място в кухнята и мръсните дрехи да се внасят там, където се приготвя и храната. Това сме го правили и друг път и се оказва едно много по-разумно и практично решение.

Кърти Чисти Извозва

Кърти Чисти Извозва

Работата започна с професионално Къртене, Чистене и Извозване. Ще разгледаме етапите на ремонта един по един, макар и не в последователността на изпълнение, но така ще стане по-ясно как протича ремонта във всяко едно помещение.

Друг изключително важен момент е основата на пода. Тук замазката се оказа нездрава – на места напукана и рехава. Ако оставим тази замазка в този вид, със сигурност ще имаме след това проблеми със финалните настилки. По проект те са от естесвен паркет в дневната и в двете стаи. Тази настилка се нуждае от стабилна основа, за която да бъде залепена. Затова и правилното решение бе да изкъртим изцяло старата замазката и да направим нова.

Гипсова мазилка

Гипсова мазилка

Кривите стени с отклонения от по 5 см изправихме с машинна гипсова мазилка.    Обработката на основата е едно от най-съществените действия, което трябва да бъде извършено преди започване на нанасянето на машинната мазилка. Преди нанасянето на мазилката тя трябва да е достатъчно суха и хигроскопична.

Какво бихте могли да очаквате ако стените не се изправят предварително с мазилка. Като забележете, не говорим за гладки стени, а за прави стени.
Преди обзавеждането кривите стени може и да не се забелязват с просто и непрофесионално око. Но когато дойде време за монтаж на мебелите, тогава вече всичко се вижда, защото мебелите са с идеална, в повечето случаи, правоъгълна форма.
Няма как да прилепне гардеробът за стената ако тя не е вертикална, няма как да прилепне касата на врата към крива, пък било то и гладка стена.
Така че преценете добре какво искате да постигнете  със стените при ремонта във вашия дом.

Топлоизолация

Топлоизолация

Топлоизолацията е една сериозна инвестиция и избора на по-евтин вариант, получен чрез пестене или замяна на материали не е правилното решение.
Системите за външна топлоизолация, които предлагат различните производители, се състоят от точно определени продукти. Замяната им или спестяването на някой от тях води до неефективни резултати.
Правилното изпълнение на топлоизолационната система, гарантира и резултатите, които очаквате.

Мазилката служи като защитно покритие на намиращите се под нея слоеве на топлоизолационната система. От една страна ги защитава от атмосферни и механични въздействия, а от друга спомага за безпрепятствено преминаване на водни пари от вътрешността на сградата  на вън.

Коефициентът на паропропускливост на мазилката е съобразен с другите елементи, което предотвратява образуването на конденз в слоевете на системата.
Изборът на топлоизолационна система никак не е лесен. Има много параметри, които определят избора на правилна топлоизолационна система за вашия дом. Затова консултирайте се само на специалисти.  Само така ще сте сигурни, че вашите пари не са инвестирани напразно.

Монтаж на врати

Монтаж на врати

Съвременните интериорни врати се изработват по модерни технологии, които позволяват да бъдат вложени различни материали. В завода всички части на вратите се оформят много прецизно с помощта на компютърно управлявани машини. Така грешките са сведени до минимум и  монтажът им на място е много улеснен.
Касите и первазите са вече зарязани на 45 градуса.
Всички отвори за пантите и дръжките също са разпробити предварително в завода.

И тъй като вратите се поръчват на по-ранен етап  по време на ремонта, трябва да следите да няма отклонения в размера на отворите и те да бъдат такива, каквито са били при взимането на размера.
Двете врати на дневната и тази на кухнята са остъклени. Остъкляването се състои от няколко  части, като всяко стъкло е в рамка и с фаска от двете страни.
Това придава една изисканост на вратата.
Светлината, която преминава през остъклената част осветява иначе тъмното антре  и коридора към кухнята.

Интериорните врати са елемент от обзавеждането, където всеки може да прояви собствения си вкус и  практичност.

Баня Версаче

Баня Версаче

Банята пък е най-важното и скъпо струващо помещение. За да превърнем едно неголямо правоъгълно помещение в една удобна и красива баня е необходимо едно прецизно проектиране. Проектът трябва да е направен с точност до сантиметър, за да не се изправяме пред неприятнии изненади по време на работата.

Представата за ремонт на банята на повечето от вас се изчерпва със смяна на плочките. Всъщност това е финалната част от не простия ремонт на това помещение.
Проектирането и смяната на водопроводната и канализационна система е в основата на удобството при ежедневното ползване на вашата баня. Първо трябва да се осигури функционалността преди да се замислим за красотата на това помещение.
Обсолютно неоснователни са страховете от повреди във вградената структура и задължително разбиване на стената  за тяхното отстраняване. Достъпът до всички елементи на казанчето е през бутона. След инсталиране и при възникване на някаква повреда той може лесно да демонтиран и от там да се извършат всички необходими действия.
Вграждането на структурите в инсталационните стени и в двете бани ще осигури ще ни осигури и в двете бани прави стени, без чупки. Това е едно изключително практично и функционално решение, което ще осигури една красива баня.

За захранването на душ-питата в едната баня сме предвидили вградена термо батерия.
Отворите за присъединяване към водопроводната инсталация са разположени така, че да са максимално достъпни при работа и позволяват присъединяването на всякакви видове тръби.

За да разберете още по-ясно как фунционират тези батерии може да влезете в сайта на предаването и да гледате демонстрацията, която направихме по време на скоро завършилото голямо строително изложение в София.

Когато говорим за лукс не изключваме  и комфорт. Затова в двете бани ще осигурим комфорт с обзавеждането – изчистени форми в бяло за керамиката и термосмсители за двата душа.
Изборът на конзолна тоалетна чиния е в полза на компактната функционалност. Продуктите от тази колекция са създадени така, че да се оптимизират пространството, с което разполагате. Те са изключително подходящи за семейни бани, малки пространства и бани за гости.
/монтаж мивка/
Мивката е избрана от колекция с 25 варианта.
Предимствата, които Ви дава изборът от колекциите от водеща  марка е блестящата стъклообразна глазура със специално покритие. Това е иновативно покритие, което не задържа водните капки по повърхностите и те се оттичат лесно отнасяйки нечистотиите със себе си. Поддържането на хигиена на керамичните изделия с такова покритие е изключително лесно.

Освен това умивалникът е снабден със скрит преливник, което означава по-гладки, по-привлекателни и по-лесни за почистване повърхности, без излишни отвори. Системата не позволява преливане на вода през умавалника а оттичането става през специалния скрит преливник.

Стоящият смесител и декоративната част на термобатерията са от една и съща серия, която се отличава с плавна геометрична форма, съвършено гладка на допир, която е идеален финален щрих към заоблените ръбове на всеки умивалник, вана или биде.
Техническите характеристики на смесителите на водещия наш производител са безспорно най-доброто, което бихте искали за вашата баня.

Монтаж на параван

За да отделим душовото пространство от останалата част от банята монтирахме и параван. Той е изработен от закалено стъкло с орнаменти, които повтарят орнаментите на декорните плочки, които преминават през цялата баня.
Монтирането на душ параван вместо душ кабина освен че пести място, създава и една неповторима индивидуалност на вашата баня – може да сте сигурен, че никъде няма да има същия параван, като вашият.

Едната е основната баня, разположена близо до спалните, за да е максимално удобно. Вграждането на структурата за тоалетното казанче в пространството зад стената, осигури една права стена без чупки, на която да бъдат разположени удобно конзолна тоалетна чиния, мивка и душ
Италианските плочки в меки земни тонове предлазполагат към спокойствие.
Елегантен фриз преминава през цялата баня.
Вградена термо батерия захранва душ питата.
Санитарното обзавеждане е от известна марка със заоблени и минималистични форми.
Аксесоарите, които са монтирани с лепене, допълват обзавеждането и придават завършен вид на банята.

Вентилатор за баня

Вентилатор за баня

За добрата вентилация в банята монтирахме вентилатори  с клапа. Преимуществото на този вентилатор е, че клапата е затворена когато той не е включен. Така в банята не могат да проникнат миризми отвън. Отваря се само, когато вентилаторът работи.
Той е достатъчно мощен, за да осигури едно добро вентилиране и е задължителен при бани без прозорци.
Помага за лесното и бързо отстраняване на водни изпарения и еизключително тих и надежден.
Вентилатрите с клапа могат да работят във всяко едно положение – инсталирани на таван, стена, стъклена витрина или прозорец. Предлагат се в различни размери и дизайн, подходящ за всякакво обзавеждане.

И така нека видим готовите бани.

Баня за гости

Баня за гости

В банята за гости монтирахме мивка и конзолна тоалетна чиния на същия производител.
Мивката от една от най-модерните  колекции  стои със скулптурна изящност и създава неповторимо усещане в тази баня с по-натурални плочки.
И тази мивка е снабдена със скрит преливник.

Смесителят за мивката и термостатния смесител за душа са от една серия с изключително елегантен вид.
 Керамичният механизъм на смесителите продължава да се усъвършенства в полза на тяхната икономичност, дълготрайност и комфорт при ползване. 
Всички продукти на този български производител се характеризират с високото качество на механизма и плавно движение и красива форма и за най-взискателните клиенти.

Душ параванът и в тази баня е прозрачен. Така визуално пространството
не се намалява, като в същото време имате едно отделено душово пространство.

Банята за гости е решена в модерните сиви и черни тонове на плочките, които наподобяват естесвен кмък.
Обединяването на мокрото помещение и малката тоалетна ни позволи и тук да направим една функционална баня с всичко необходимо.
И  в тази баня структурата е вградена така, че да избегнем чупки в стената.
Компактно обзавеждане, прозрачен душ параван и отново термо-батерия за захранване на душа.
Всичко е подбрано с много вкус и с чувство за мярка и функционалност.

Подова замазка

Подова замазка

За пясъчно циментовата замазка се нуждаем от много пясък и цимент, разбира се.

Много е важно преди започването на работата да се определи точно нивото в целия апартамент и замазката да се положи в съответсвие с крайните настилки – паркет или гранитогрес, които могат да бъдат и с различна дебелина.
Дебелината на традиционните разтворими замазки трябва да е не по-малка от 30 мм, като обикновено варира около 50 мм, но може да достига и много повече.
Ако замазката е по-тънка тя ще  започне да се отделя от основата и да се цепи.

Ако се получи нещо такова, е най-добре замазката да се замени с нова. Защо всъщност това е толкова важно? Ако, например, ще облицовате пода с керамични плочки и замазката под тях има лошо сцепление с повърхността на бетонната плоча, при ходене по пода ще се разнася дразнещ шум. Освен това, с течение на времето, вследствие от експлоатацията, подът ще стане неравен и плочките ще започнат да се отделят от основата. Същото може да се получи и с паркета. Лепилата, с които се лепят паркетините към основата са с иключителна адхезия и ако замазката не е здрава, то тя може да се отлепи от плочата и да остане залепена към паркета.

Съществен недостатък на класическите пясъчно-циментови подови замазки е продължителният срок за изсъхване и достигане на максимална якост. Между полагането на замазката и нанасянето на финишното покритие технологично се изисква едно сравнително дълго прекъсване от около 28 дни, необходимо за набиране на якост на бетона.

Лепене на паркет

Лепене на паркет

След изсъхването на замазката положихме естесвен паркет.
Масивният паркет е най-скъпият вид подова настилка, както и най-популярният. Масивната дървесина, използвана за производството на паркет, лесно се поддава на възстановяване. Естесвеният паркет може да се шлайфа и да се цикли многократно и винаги изглежда като нов.
Дървените подове са най-трайни, запазват чудесния си вид и свойства в продължение на много години и така увеличава и стойността на жилището. Дървото е винаги топло, уютно и придава на всеки интериор неповторим характер и излъчване.

Блиндирана врата

Блиндирана врата

Монтирахме блиндирана врата с две независими заключващи системи. Основно невидимо заключване в 5 точки и допълнително механично заключване в 4 точки.
Във вратата е вградено захранване, което подсигурява отключването с безконтактната карта.
А акумулаторната батерия осигурява захранване при спиране на тока.
Вградена алармена система отчита състоянието на вратата и сигнализира звуково при алармени събития.
Двете заключващи системи са независими една от друга. Вие може да работите само с механичното или само с електронното заключване или да задействате и двете.