Банята – водопровод, замазка, мазилка и монтаж на вградено тоалетно казанче

Подмяна на водопровод, подова замазка, хастарна мазилка и монтаж на сруктура за вградено тоалетно казанче. Нова система с гипскартонени плоскости със стъклен воал и лепене на плочки.Замазка

Замазка

След полагането на всички тръби в банята направихме и армирана пясъчно циментова замазка.
За да изглежда добре банята след полагането на керамичните плочки, тя се нуждае от добре направена хастарна мазилка по стените.
Тзи етап не бива да се подценява и обикновено майсторът който лепи плочките прави и хастарната мазилка. Старанието при правенето на тази мазилка спестява много неприятни изненади при лепенето на плочките.
Само стената, на която е разположено вграденота казанче ще облечем с гипскартон, тъй като се оказа много крива и мазилката трябваше да бъде много дебела.

Хидроизолация

Хидроизолация

Там където не направихме стандартната изравняваща пясъчно циментова мазилка в банята, монтирахме новите плоскости със влагоустойчиво ядро,
армирано със стъклени нишки и покрити със стъклен воал.
Те не се нуждаят от хидроизолиране. Всички останали стени и пода са покрити с два слоя хидроизолация.

В хоризонталните и вертикални ъгли, допълнително се вгражда между двата слоя и хидроизолационна лента. Освен хидроизолационната роля, лентата защитава тези критични зони от напукване, тъй като много често на ъглите между стена-стена и стена–под се получават пукнатини. През тези пукнатини прониква влага и ако липсва хидроизолационния слой, това е причина за поява на мухъл и микроорганизми по стените на съседните помещения.

Всички тези проблеми водят до поредица от щети, помещението губи естетичния си вид и става непривлекателно и некомфортно, и вече не можем да му се наслаждаваме. 

Някои повърхности са пряко изложени на контакт с вода. Тук се включват стените и подовете на помещения с душове и техните прилежащи части, както и тези около ваните и мивките
По тези стени задължително се полага хидроизолационен разтвор, неразреден с четка или валяк. Еластичният слой от хидроизолационната мембрана не позволява на влагата да преминава в стените.
За да се спазят изизскванията на производителя за полагането на хидроизолациятя следва и полагането на втори слой.

След хидроизолирането на повърхностите е препоръчително използването на еластични лепила за плочки.

Гъвкавият слой от хидроизолационната мембрана заедно с елестичното лепило осигуряват сигурна хидроизолационна и залепваща система за мокри помещения.

Ремонт на баня

Ремонт на баня

Днес ще говорим за ремонта на банята – помещението, което се ремонтира с най-голямо внимание и струва най-скъпо на квадратен метър, тъй като на малка площ са събрани много функции.
Това, което е важно при започване на ремонта в банята, е добре да се извърши подготовката, която включва подмяната на водопроводната и канализационна инсталации и направата на изравняваща мазилка и замазка.
Но нека първо си припомним до къде стигнахме с ремонта в миналите предавания.

Идеен проект на банята

Идеен проект на банята

А сега продължаваме и с банята. В повечето случаи ремонтът на това малко, но скъпо струваща помещение не е само лепене на плочки.

Промяната във ВиК инсталацията е в зависимост от идейния проект на банята. Често се налага преместване на тръбите в съответсвие с новия проект, предложен от нашите архитекти. Изготвянето на точни чертежи не само улеснява работата на майсторите, но гарантира и точно изпълнение на дизайнерския проект, защото мястото всеки извод за захранване или оттичане на водата е от съществено значение за финалната визия на банята.

Монтаж на вградено тоалетно казанче

Монтаж на вградено тоалетно казанче

Ще започнем с монтажа на вградената структура за тоалетното казанче. Модерната баня задължава използване на структури за вграждане, които  - допринасят за един елегантен и изчистен вид на помещението. Те са удобни и с лесна поддръжка и почистване.
Независимо дали планирате нов проект или реновация, системите за вграждане гарантират бърз и безпроблемен монтаж. Системите могат да се монтират в кухи стени и пред стена.
В комплекта на структурите се включва полипропиленово казанче, стоманена конструкция, механизъм, бутон, всички свързващи водопроводни  и крепителни елементи.
Системите за вграждане се фиксират към стената на определеното разстояние.

Като при всеки един монтаж, нивелирането е изключително важно за дълготрайното и безпроблемно функциониране на механизмите.

Крепителните елементи, включени в комплекта, позволяват и регулиране на отстоянието на структурата от стената така, че да заема минимално място.

След това могат да се монтират и другите елементи за захранването на казанчето с вода.

Смяна на водопровод

Смяна на водопровод

Изграждаме водопровода с полипропиленови тръби. Заваряването на водопроводните тръби става със специални инструменти, които осигуряват сигурна връзка между самите тръби или между тръбите и фитингите.
Челното заваряване се състои в подгряване и омекване на повърхността на свързващите елементи с помощта на отоплителна плоча. След това двете части се притискат със съответната сила и се оставят да се охлаждят. Правилното извършване на свързването чрез челно заваряване позволява тръбата от полипропилен да запази свойствената за нея еластичност по цялата дължина на отсечката и издръжливост на свръзките, равна на издръжливостта на тръбата.
Полипропиленът е икономичен материал, който притежава комбинацията от изключителни физични, химични и термични качества, които не притежава нито един друг полимер. Затова и намира толкова широко приложение при израждането на водопроводни  системи.

Той е високо устойчив на корозия материал, с висока якост на опън, притежаващ извънредно голяма резистентност срещу органични разтворители. Има ниска плътност, доста добра твърдост и изключителна устойчивост на химикали. В допълнение, полипропиленът има пренебрежируемо ниска абсорбция и е лесно обработваем. Температурният диапазон на експлоатацията му е от -20 до +110°С. Това позволява както да се монтират при отрицателни температури, така и да се експлоатират при повишени положителни температури.

Полипропиленовите тръби и фитинги се използват за разводка в жилища, административни и обществени сгради, за тръбопроводи в промишлеността и селското стопанство.
При правилно прилагане експлоатационният срок на системата е над 50 години.
Тръбите са екологични и безопасни за здравето.

Монтирахаме  двете вътрешни тела за вградените батерии – едната за душа, а другата близо до тоалетната.
Всички тръби са положени, а изводите за смесителите – фиксирани.

Обличане на тоалетното казанче

Обличане на тоалетното казанче

Системите за сухо строителство са подходящи за всички видове помещения, включително такива с повишена влажност като бани, душ кабини, кухни, перални и сушилни, басейни, съблекални и др. Изпълнени с подходящи продукти системите за сухо строителство представляват едно ефективно решение срещу влага и мухъл.

Канализация

Канализация

При изграждането на новата водопроводна и канализациона система сме улеснени от разположението на кухята и банята – те са две съседни помещения. Малкото разстояние за разводки на водопроводните и канализационни тръби прави работата по-бърза.

Лепене на плочки

Лепене на плочки

За крайния резултат от голямо значение е изборът на плочки, дизайнерския проект и неговото изпълнение.
При изготвянето на проекта се взимат под внимание всички дадености в помещението, възможностите за промяна на инсталации и не на последно място желанието на собствениците.
Цветовото решение трябва да отговаря на усещането на тези, които ще ползват помещението всяка сутрин.
То трябва да зарежда с добро настроение.

В тази баня сме се постарали да открием най-добрите варианти на цветови комбинации, най-ергономичното обзавеждане, най-ефектните решения за декорация на стените.

Полираните плочки гранитогрес са особено подходящи за ползване в затворени помещения, съчетани с ефектно осветление. Така могат да се подчертаят предимствата на гранитогресните плочки и да се разкрие целият разкошен блясък, ефирност и луксозност, които придават на нашия дом или офис.

Отличаващо предимство на полираните плочки гранитогрес е лесната им поддръжка, тъй като не задържат мръсотии или не позволяват абсорбиране на течности и влага. Естествено е важно да се спазват и някои условия при експлоатирането на гранитогресните плочки.

При изготвянето на предварителния проект на новата баня, като акцентиращ елемент включихме фризове и декорни плочки.
Разнообразието от цветове и нюанси, фигури и щрихи на декоративните плочки и фризовете, позволява те да се прилагат широко в съвременния дизайн, като правят осъществими всички идеи и предпочитания.
Красивите елементи на фризовете, поставени вертикално, подчертават определени зони в банята.
Фризовете са малки на пръв поглед декоративни плочки, но с тях се постига огромен дизайнерски ефект. При проектирането и изграждането във всяка баня именно те са елементът, който подчертава стила и естетичността на помещението. Малките цветни плочки в разнообразни цветове имат огледален отблясък и “играят” със светлината в помещението, като я отразяват по различен начин.

Декорните плочки имитират мозаечни плочки с по-големи елементи. С тези плочки, в същетание с мозаечния фриз постигаме наистина една уникалност на банята.