Топлоизолация - избор на топлоизолационна система

Изборът на топлоизолационна система никак не е лесен. Когато сте изправени пред трудния избор какви материали да изберете за изпълнение  на топлоизолационната система, която да защити вашия дом от студ и жега, вие се нуждаете наистина от компетентен съвет.Топлоизолацията

Топлоизолацията

В новите сгради, в каквато се намира и дома на Катя и Деян топлоизолацията е задължителна. Но в старите квартали, там където жилищата са строени през 70-те , 80-те години на миналия век и икономията на енергия не стоеше на дневен ред, е необходимо да се направи саниране.
Санирането освен до икономия на енергия води  и до един по-комфортен климат на обитаване. Естесвено санирането на жилището е една инвестиция, която възвръща вложените средства с течението на времето.
Когато избраната топлоизолационна система покрива изискванията за енергийна ефективност може да кандидатсвате по различни програми, осигуряващи финансови облекчения.

Избор на топлоизолационна система

Избор на топлоизолационна система

Компаниите, които предлагат материали за топлоизолации се стремят да информират потребителите за качествата на своите продукти, но не са много местата, където човек може да отиде и да получи пълна информация и консултация при изборa на ситема или за правилния начин за нейното полагане.

Изборът на топлоизолационна система никак не е лесен. Когато сте изправени пред трудния избор какви материали да изберете за изпълнение  на топлоизолационната система, която да защити вашия дом от студ и жега, вие се нуждаете наистина от компетентен съвет.

Топлоизолация около прозорците

Топлоизолация около прозорците

Добре е да се обърне внимание и на детайлите. Ще ви представим и един нов профил за прозорци.
Самозалепващите се пластмасови профили са с интегрирана алкалоустойчива стъклотекстилна мрежа за завършване на детайли около дограма.
Те уплътняват фугата между топлоизолационната система и дограмата и предотвратяват влизането на вода при кос дъжд.
Много важен елемент от системата е завършващиоя слой или декоративната мазилка. Тук роля играе не само цветът, но и видът намазилката.

Технически характеристики на топлоизолационната система

Технически характеристики на топлоизолационната система

Наред с техническите характеристики голямо внимание се обръща и на естетиката на топлоизолационните системи, като за крайни покрития се използват най-подходчщите за дадена система тънкослойни декоративни мазилки. Те съчетават защитни качества и устойчивост на атмосферни влияния с богата цветова палитра и различни структури.
Мазилката служи като защитно покритие на намиращите се под нея слоеве на топлоизолационната система.

От една страна  мазилката ги защитава от атмосферни и механични въздействия, а от друга спомага за безпрепятствено преминаване на водни пари от вътрешността на сградата  на вън.
Готовата за полагане пастообразана фасадна мазилка се използва за защитно и декоративно покритие на стари и нови фасади.
Декоративните мазилки се характеризират с много висока устойчивост на механично натоварване. Те са изключително дълготрайни и не губят качествата си в вследствие на стареене и агресивни климатични условия.
Мазилката може да бъде оцветявана в 248 стандартни цвята по мострения каталог на фирмата.
Коефициентът й на паропропускливост е съобразен с другите елементи от системата, което предотвратява образуването на конденз между отделните  слоевете.

Полагане на топлоизолация

Полагане на топлоизолация

За полагането на топлоизолацията на нашия обект избрахме добре обучена бригада.
Когато ние говорим за топлоизолация разбираме многопластова система – съставена от специално произведени материали, които оптимално се свързват с останалите.
Полагането на системата чрез алпиниски способ е по-трудно, но понякога единствения начин за полагане на топлоизолация. Всички сте виждали висящите на въжета майстори.
Преди полагането на топлоизолацията основата трябва да се почисти и изравни. Всяка неравност намалява контактната повърхност между изолиращия материал и основата, което влошава характеристиките на системата и може да доведе до по-ранното й разрушаване.
След това следва и полагането на топлоизолационните плоскости. Те са плоскости експандиран полистирен с дебелина 8 сантиметра. Напълно достатъчна дебелина при изолиране на тухлени стени.

Лепилно шпакловъчната смес е предназначена за лепене и шпакловане на топлоизолационни плоскости от еспандиран полистирен. Възможността за дебелослойно лепене и шпакловане го прави предпочитан и лесен за работа материал.

След залепването на плочите, лепилно шпакловъчната смес трябва да се изчака да изсъхне за около 48 часа в зависимост от атмосферните условия.
След това следва фиксирането  с елементи за механично закрепване. Дюбелите за фиксиране на стиропорените плоскости са с пластмасов пирон, който държи плоскостите към основата. Дюбелирането е важна част от полагането на системата.
Едва след този етап може да се пристъпи и към нанасянето на лепилно шпакловъчната смес по цялата повърхност на плочите и вграждането на стъклотекстилната мрежа.