Ремонт на жилище - проект, електроинсталация, ВиК, окачени тавани

Разработването на идейния проект и последващите други проекти е напълно безплатно за нашите участници.Само с няколко думи ще ви запознаем с работата на нашите архитекти и специалисти, които се заемат с разработването на идейните проектите.Ремонт на жилище

Ремонт на жилище

Състоянието на жилищата е различно. Това предполага  и различен подход при ремонтните работи.
Жилищата в новопостроените сгради, макар оставени на шпакловка и замазка от строителите, понякога се нуждаят и от сериозно преправяне най-вече на водопроводната,  канализационната и електрическата инсталации.
Това зависи от желанието за промяна на собствениците.  Промяната е свързана с много прецизно проектиране.

Зидане с YTONG

Зидане с YTONG

Вратата между дневната и стаята зазидахме с блокчета клетъчен бетон. Голямата плътност на използвания материал – 700 кг на кубичен метър,  осигурява много добра звукоизолация. За по-голяма стабилност е направена и връзка с метални планки към съществуващата стена.

Пясъкът с високо съдържание на кварц е суровината с най-голямо участие в състава на автоклавния клетъчен бетон - над 60% от неговото тегло.
Следва циментът, който представлява 20% от съдържанието на продукта, негасена вар - с дял от 15%, малко количество суров гипс – не повече от 5%, алуминиева паста  - 0.1% и разбира се вода.

Изработване на проекта

Изработване на проекта

Разработването на идейния проект и последващите други проекти е напълно безплатно за нашите участници.
Само с няколко думи ще ви запознаем с работата на нашите архитекти и специалисти, които се заемат с разработването на идейните проектите.

Заснемането и изготвянето на първоначалния точен чертеж е от изключително голямо значение за изготването на идейните проекти.
Понякога става въпрос за няколко сантиметра и ако размерите не отговарят на истинското състояние на обекта, това би довело до неточности при проектирането. Но това може да се разбере едва накрая при поръчката на мебелите или при обзавеждането на банята например. Тогава вече е късно.

Проект

Проект

При изготвянето на проекта запазихме предназначението на всяко едно помещение.
От неголямото антре се влиза в дневната в дясно  и в кухнята вляво. В дневната ще намерим място за мека мебел, за телевизионен кът и за трапезарна маса. Лятото тук със сигурност ще бъде прохладно в зеленината на дърветата.
В кухнята освен г-образно разположени кухненски шкафове, в ъгъла пред прозореца ще разположим и малка маса за бърза сутрешна закуска и кафе.
Предимството на г-образно разположените кухненски шкафове е лесният достъп до всеки уред и обем за съхранение, без необходимост от излишни движения, което е от голямо значение за домакинята.
В спалнята ще има място освен за традиционното обзавеждане и за ниска мебел с място за телевизор.
Срещуположната стая ще бъде детска. Със обзавеждането си, детските стаи все повече започват да приличат на мини дневни. Мебелите трябва да са проектирани така, че да осигуряват удобство и свобода на детето.
Детската стая е нещо много повече от стая – тя е замък, убежище, оазис за въображението и отправна точка за голямото пътешествие на малкия човек. Идеалният баланс между творчество и практичност при декориране на детската стая й позволява тя да расте заедно с вашето дете.

Тук банята наистина е малка а трябва да съберем цялото обзавеждане и за тоалетна и за баня.

Разчисването и подготовката на обекта отне един ден. Корекции по проекта не се наложиха в следствие на вече откритите тръби за водопровода и канализацията.

Електрическата инсталация е сменена  изцяло. Прокопаването на канали за новите кабели се улесни от окачените тавани, които са предвидени във всички помещения.


Колкото и малки -  в атрето и коридорчето към двете стаи трябва да осигури удобно използване на осветлението.
/в екранче – черен екран, картина от атре, пак черен/
В такива случаи, когато се налага на малки разстояния да се разположат много ключове за осветлението, удобство е монтирането на светлинни датчици, които при регистриране на движение се активират.
Неудобството при тях е, че при липса на движение за определено време, лампите угасват е трябва да махата с ръце, за да активирате отново датчика.

Но въпрос на преценка е как да се реши неудобството - малко пространство – много ключове. Тук остана решението с многото ключове, защото е въпрос на половин крачка достигането до който и да е ключ за осветлението.

Окачени тавани

Окачени тавани

С окачените тавани тук решихме две задачи. Както се казва с един куршум – два заека.
Кривите тавани няма как да бъдат изправени, освен с помощта на сухото строителство.
Но те дават възможност за полагане на вата за още по-добра топло и шумоизолация.
Предиствата на минералната вата са безпорни.

Към  шумо и топлоизолационните качества на този продукт трябва да добавим и пожароустойчивостта.
Каменната вата е съставена от влагоустойчиви ламелни влакна, а тази тук допълнително е обработена за постигане на изключителна пожароустойчивост. Пожароустойчивостта на ватата се постига най-вече от свързващото вещество между отделните влакна.
Ето как реагира каменната вата, когато я подложим на директен огън.

Ремонт на баня

Ремонт на баня

На проектите на баните се отделя изключително внимание. Той включва подробен и много точен проект на водопроводната инсталация. Всеки извод е съобразен с разположението на оборудването и обзавеждането.

По този проект работят и майсторите. Те изработват водопроводната и канализационната инсталации, съобразявайки се с всеки размер, отбелязан на чертежа.

Обикновено водопроводната инсталация изработваме с полипропиленови тръби. Заваряването на тръбите е прецизно. Ако неопитен кандидат майстор водопроводчик пренагрее тръбите, то тогава отворът им може да се стесни и това да доведе до намаляване на дебита на водата.

Когато изготвените проектои и 3Де визуализации отговарят на завършените помещения, то тогава всички са доволни.

Пердета и завеси

Пердета и завеси

Завесите и пердетата играят важната роля на съединителен елемент между тавана и пода. Те могат визуално да „повдигнат” или „свалят” тавана. Правилен избор на завесите и пердетата подчертава интериора, придавайки му последен, много важен щрих. Със светлината, която пада по пердето помещението изглежда по-високо.
Завесите и пердетата са един от най-важните елементи в интериорния дизайн. Те придават на помещението атмосферата на уют и топлина. А когато се приложат и някои трикове, за визулна корекция на помещението, тогава отчитаме и колко е важно да се помисли за всичко преди да се започне ремонта.
Затова и оформянето на нишите за скриване на корнизите е едно не много сложно, но ефектно решение.

Шпакловка

Шпакловка

За добрия външен вид от съществено заначение е професионалното шпакловане на тавана. За фугирането и шпакловането на гипскартонените плоскости се използва специална фугираща смес. Тя е разработена за фугиране и шпакловане на гипскартонени плоскости и осигурява идеална повърхност, без напукване при спазване на указанията за работа.
Фугите между отделните гипскартонени плоскости се шпакловат като между двата слоя на шпакловъчната маса се слага стъклофазерна фугопокриваща лента. 
Най-удобни за работа са готовите шпакловъчни материали, които се доставят в лесни за пренасяне опаковки. Съвременните строителни материали улесняват работата на майсторите, но същевременно изискват стриктно спазване на технологиите, препоръчани от производителите.
Материалът представлява готовa за употреба смес с гъста кремообразна консистенция. Използва се за цялостна шпакловка след грундиране на повърхността.
Продуктът е удобен за използване за бързо и ефективно третиране на повърхностите.  Използва се както за първа, така и за втора и трета ръка. Той   е готов за употреба, с минимално разбъркване или разреждане. Полага се лесно и гарантира дълготраен резултат. След изъхване на първата ръка се  обработва със шкурка и след това се нанася финалния слой.

Особено  внимание трябва да се отдели на ъглите между стената и новия таван. Те се шпакловат с хартиена фугопокриваща лента. Тя се поставя между два слоя шпакловъчен материал. Хартиената лента осигурява най-добрата връзка между  използваните материали. Вътрешните ъгли, шпакловани с хартиена лента не се спукват.
След като материалът изсъхне повърхността се шлайфа и с маламашка се нанася и финишно покритие. След това таванът и стените се боядисват.

Електроинсталация

Електроинсталация

За реализацията на идейния проект и за да няма кабели и разклонители по пода е необходим и проект на електрическата инсталация.
В старите жилища подмяната на инсталацията е не само въпрос на проект, но и на безопасност.
Старите инсталации са опасни за използване с новите и мощни уреди в кухнята или пък в банята.

Електро проектът се състои от две основни части – електро проект контакти и електро проект осветление.
Съвременните електрически инсталации изискват изграждането й с трикабелен проводник.
За кухнята, там където са най-мощните уреди се изисква силови кабели, които да издържат на по-високото натоварване.
За останалите помещения  контактите се планират в съответствие с идейния проект.

И докато с контактите проектът е по-ясен и по-лесен, то с осветлението нещата се усложняват.
Трябва да се предвиди кабел за всяко възможно палене и гасене на осветителните тела, включително девиаторни и кръстати ключове, които да улесняват собствениците, без да е необходимо излишно движение. Удобството е водещата линия при изработването на проекта в часта си осветление.

За още по-голяма сигурност и безопастност предвиждаме и Дефектно токови защити.
Ако човек неволно се докосне до части от електрическата инсталация, които нормално се намират под напрежение (директен допир) през неговото тяло протича ток. Този ток е от порядъка на десетки милиампери, което означава, че автоматичният прекъсвач или предпазителят няма да изключат и следователно не могат да защитят човека в такъв случай. Единственото сигурно средство за защита в случая е дефектнотоковата защита. Установено е, че протичането на ток с големина над 30 mA през човешкото тяло може сериозно да застраши здравето и живота на човек. Следователно дефектнотокова защита с чувствителност 30mA е сигурно средство за защита на хората от поражение от електрически ток.