Подова настилка - подова замазка, паркет, мокет, PVC, ламинат, теракота

По правило полагането на настилките е последният етап от ремонтните работи. Обработката на повърхностите започва от тавана, преминава по стените и стига до пода. Паркет, мокет, гранитогрес или ПеВеЦе настилка – всеки избор на крайно покритие има плюсове и минуси, с които трябва да се съобразим.Подови настилки в старите жилища

Подови настилки в старите жилища

В  жилищата, строени през 60-70-те години на миналия век, обикновенно настилките са мозайка в коридорите и естесвен паркет в стаите.
Паркетът е реден върху дървена скара. Разсъхването на дървото води до образуване на фуги между отделните паркетини.

Има два варианта в такива ситуации – да се запази стария паркет и да се обработи, като добре познатото скърцане няма да може да се избегне, а запълването на фугите няма да издържи дълго, тъй като паркетът е кован върху дървена скара, и при стъпване върху него винаги ще има движение. Това движение неминуемо ще доведе до отварянето на същите фуги, тъй като материалът, с който се запълват не е достатъчно пластичен и от движението ще изпада.
Втората възможност е премахването на цялата настилка, скарата, върху която е фиксирана и всичкия строителен боклук между дървени греди.

Какво следва след това? Под паркета обикновено има  разстояние от около десетина сантиметра, на места нивото на пода пада с около 12 до 14 сантиметра спрямо първоначалното.
И тъй като пясъчно циментовата замазка трябва да е с дебелина минимум 4-5 сантиментра има възможност за полагане и на друг материал преди тя да бъде направена.

Премахване на подова замазка

Премахване на подова замазка

Премахването на замазката си има и своите положителни страни. Може да  се възползвате от отстранената замазка и прекарате част от кабелите на електрическата инсталция по пода.

Гофрираната тръба, в която се полагат кабелите, ги предпазва от нараняване по време на ремонта и позволява изтеглянето на допълнителни кабели при необходимост. Без да се налага къртене по стените.

Когато за да се изравни нивото в целия апартамент е необходимо замазката  на места да бъде с дебелина  между 7 и 12 сантиметра, трябва да се потърси и рационално решение. Замазка с дебелина 12 сантиметра е проблем.

Тя трябва да съхне  твърде много време, а и излишно ще натовари конструкцията на сградата.

Полагане на паркет

Полагане на паркет

Лепилото не съдържа вода. То е разработено на базата на висококачествени смоли, предназначено за лепене на дървен паркет върху абсорбиращи повърхности.
Лепилото е устойчиво на влага и може да се използва за лепене в мокри помещения или външна употреба.
То прилепва върху всички видове основи, като  бетон, дърво, метал.
След правилен монтаж паркетът има безупречно поведение. Негативно влияние може да окаже само влагата и резките температурни промени.

При монтажа е необходимо влажността на въздуха да не превишава 55%, а температурата не трябва да бъде под 10ºС.

Паркет може да се монтира и без да се лепи към основата, ако  установите, че основата не е достатъчно равна здрава. Може да я заравните и заздравите с тънка замазка. След това върху вече заравнената основа може да се сложи твърда подложка и върху нея да се нареди паркета, като се лепят паркетините една за друга.
/полагане на паркет/
За всеки един монтаж на паркет е необходимо основата  да е достатъчно суха. При наличие на влага настилката би могла да се деформира.
Паркетът е един от най-добре изглеждащите и междувременно екологични и естествени варианти за облицоване на пода. Той е  лесен за поддръжка и реално става за всяко помещение.  Паркетът в действителност може да се комбинира с всякакви мебели, като ако е нужно цветa му може да се регулира с нанасяне на нов лак.
Размерът на паркетините обикновено се подбира според големината на помещението, където ще бъде положен. Колкото е по-малко е то, толкова е по-малък размера на паркетината. Дебелината на паркета е добре да е около и над 2см.

Полагане на подова замазка

Полагане на подова замазка

След това идва ред и на замазката. Тя може да бъде направена по два начина – ръчно или машинно.

Дебелината на традиционните разтворими замазки трябва да е не по-малка от 30 мм, като обикновено варира около 50 мм, но може да достига и много повече.

Много е важно преди започването на работата да се определи точно нивото в целия апартамент и замазката да се положи в съответсвие с крайните настилки – паркет или гранитогрес, които могат да бъдат и с различна дебелина.
Затова и замазката трябва да се положи с различна дебелина в различните помещения, но крайният резултат трябва да бъде един -  изравнено ниво навсякъде в апартамента.
Замазката е подходяща за полагане върху бетонови и здрави цименто-пясъчни основи.

Здравината и трайността на замазката зависят от процентното съотношение вода/цимент в разтвора. При завишаване на съотношението вода/цимент над препоръчителното (често за по-лесно нанасяне на разтвора се добавя повече от необходимото количество вода), здравината на замазката намалява, тя има по-малка якост на натиск и опън и времето за изсъхването й се удължава. Получава се и голямо свиване на нанесения материал. В резултат от това възникват напрежения, които водят и до поява на пукнатини.
Замазката трябва да е идеално равна и нивелирана. При добре изпълнена пясъчно-циментова замазка няма нужда от допълнително полагане на самонивелираща се замазка. Това спестява средства.

Замазката може да бъде положена и машинно. Това пести време и усилия при полагане, но времетео за съхнене си остава едно и също  при еднаква дебелина на слоя, независимо от начина на полагане. Съществен недостатък на класическите разтворими подови замазки е продължителният срок за изсъхване и достигане на максимална якост. Между полагането на замазката и нанасянето на финишното покритие технологично се изисква едно сравнително дълго прекъсване от около 28 дни, необходимо за набиране на якост на бетона. Без това циментно-пясъчната замазка не гарантира получаване на идеално равна повърхност.

Дебелина на традиционната пясъчно циментова замазка не трябва да е по-тънка от 4 сантиметра.
Ако замазката е по-тънка тя ще  започне да се отделя от основата и да се цепи.

Ако се получи нещо такова, е най-добре замазката да се замени с нова. Защо всъщност това е толкова важно? Ако, например, ще облицовате пода с керамични плочки и замазката под тях има лошо сцепление с повърхността на бетонната плоча, при ходене по пода ще се разнася дразнещ шум. Освен това, с течение на времето, вследствие от експлоатацията, подът ще стане неравен и плочките ще започнат да се отделят от основата.

Самонивелираща се замазка

Самонивелираща се замазка

Керамичните покрития също както и естесвеният паркет може да се редят без да е положена саморазливна замазка.
Но ламинирания паркет, мокетът и ПеВеЦе настилките задължително се нужадят от саморазливна замазка, която да осигури идеално равна и нивелирана основа. Няма по-лесен и бърз начин за изравняване на пода от полагането на самонивелираща се замазка. 

Повърхността на основата трябва да бъде суха, здрава и много добре почистена. По нея не бива да има пясък, прах, мазни петна, гипс, и други замърсители, които влошават сцеплението между материалите.
Ако в основата има пукнатини или по-големи неравности, то те трябва предварително да се запълнят. На пазара се предлагат различни така наречени бързи цименти, които могат да се използват за тази цел. Те стягат бързо и не се губи време за изсъхване на материала.
След почистване, основата трябва да се грундира.

Филмът, който образува грундът намалява и уеднаквява попиваемостта и така предпазва следващото покритие от бързо изсъхване, което би могло да доведе до напукване.
Подготовката на разтвора на саморазливната смес е от особено значение за добрия краен резултат.
Сухата смес се изсипва в съд с предварително премерено количество вода и се разбърква на бавни обороти с електрически миксер, за да не се вкарва въздух. Преди да се излее на пода, сместа трябва да е идеално хомогенизирана, мека и пластична.
Работата се започва от най-отдалечената точка на помещението и се върви към входната врата.

След приготвянето разтворът се излива на тънки ивици. С иглен валяк с движение в различни посоки сместа се разстила на пода.
Саморазливната смес е предназначена за прецизно изравняване и заздравяване на цименто-пясъчни замазки. Създава идеална основа за крайни покрития: паркет, ламинат, теракота, мокет, балатум и други. Със своята отлична разливаемост, материалът постига идеална хоризонтална повърхнина.

Дебелината на слоя е от 1 до 5 милиметра.
Самонивелиращата се замазка улеснява полагането на финалните покрития и удължава техния живот.
След полагането на замазката трябва да се осигури необходимата температура на помещението от 8 до 20 градуса и да се избегне прекия достъп на слънчеви лъчи и въздушни течения. Така материалът изсъхва равномерно и не са напуква.

След 24 часа подът е готов. По него може вече да се ходи и да се положи настилката – ламиниран паркет, мокет или ПеВеце покритие.

PVC настилка

PVC настилка

PVC настилките (винил полиуретанови настилки) са малко познати за масовия пазар. Три са основните им предимства – хигиена, издържливост и лесна поддръжка.
Лепилото се нанася върху основата с назъбена шпакла. Основата трябва да е без конструктивни дефекти, гладка, здрава, суха и чиста.
След нанасяне, трябва да се осигури време за контакт на лепилото със въздуха. Това време е указано на опаковката на продукта но зависи и от климатичните условия.
Когато лепилото не лепне по пръстите може да се залепи и настилката.

Всички съединения се спояват горещо с помощта на пистолет с горещ въздух и заваръчен шнур, който може да бъде в същия или контрастен цвят на настилката. Фугите се запълват, така че да не попадат бактерии под настилката
В резултат на това се получава един хомогенен под без фуги. 

Всички краища на настилката трябва да се запечатат, за да се избегне проникване на влага под нея.  Високото ниво на хигиена, което гарантират PVC настилките ги правят изключително подходящи за облицовка на операционни, фитнес зали и други помещения, подложени на интензивна употреба и чистене.

PVC настилките могат да се полагат и над подово отопление. Не се хлъзгат, антистатични са, подобряват акустичната характеристика на пространството.

Мокет

Мокет

Мокетът също е настилка, която се завръща след кратковременно отричане. Новите материи и антибактериални свойства на тъканите ги правят предпочитани като подова настилка в детски стаи и спални. Мокетът изисква идеално гладка и нивелирана основа.
Препоръчително е преди да се лепи, мокетът да се скрои по всички чупки на пода. Така скроен той лесно се залепва и не се налага рязане на място, когато една част вече е залепена, защото има вероятност да се изкриви.

Лепилото се нанася едностранно и  равномерно и по цялата  повърхност на пода. Правилният избор и равномерното  му нанасяне е от съществено значение за качественото полагане на настилката. Лепилото се оставя да "изветрее". В зависимост от промокаемостта на настилката, времето за изветряване е различно. При използване на качествени лепила  настилката не се деформира дори и при машинно пране.

Мокетът е вид текстилна подова настилка, с влакна от вълна или полипропилен. Мокетите са твърде ранообразни по цвят, начин на изработка. Предимството на мокета е, че през зимата създава уют и топлина.

Подова замазка с екструдиран полистирен

Подова замазка с екструдиран полистирен

Едно такова решение е полагането на екструдиран полистирен под замазката.

За по-голяма стабилност може плочите да се залепят върху основата с циментово лепило.

Преди полагането на плочите от екструдиран полистирен основата е добре да се грундира, за по-добра адхезия на лепилната смес.

Плочите от екструдиран полистирен или както може да ги срещнете XPS (екс пи ес) представляват топлоизолационен материал, произведен от полистирен и подходящи разбухващи вещества чрез процес на непрекъснато екструдиране, с който се оформя плоскост с желаната дебелина от 20 до 200 mm.

Само 3% от обема на продукта представляват твърдо вещество, като останалите 97% са заети от газ. 
XPS плочите се характеризират с високи и дълготрайни топоизолационни свойства, минимално водопоглъщане, висока якост на натиск и стабилност на размерите. Те са трудно запалими и са съвместими със строителни материали като цимент, гипс, вар и пясък.
 Плочите за топлоизолация на под осигуряват дълготрайна  топлоизолационна ефективност, тъй като благодарение на затворената клетъчна структура, дори и евентуално наличие на влага не влошава по никакъв начин декларираните технически характеристики. Това ги прави иключително подходящи за полагане в приземни етажи с проникваща влага.
 
Високата  механична устойчивост и много високата якост на натиск, заедно със стабилните размери правят тюркуазените плочи предпочитан материал за работа.
Плочите се предлагат в различна дебелина.

Полагане на ламиниран паркет

Полагане на ламиниран паркет

Няколко са съществените предимства, които правят ламинирания паркет предпочитана подова настилка за нашия дом.
Той се монтира бързо и лесно, и дава възможност за експлоатация веднага след поставянето. Богатството от декори и конкурентните цени, на които се предлагат ламинираните настилки също играят не малка роля при избора.
И не на последно място в класацията ще сложим лесната, изискваща минимално време поддръжка.

Под ламинираната настилката се поставя подложка с дебелина 2 мм, която осигурява топло-, шумо и термо изолация на пода.
От всички страни между стената и паркета се оставя работна фуга с ширина от 8 до 15 мм, която осигурява т.н. дишане на настилката.
Сглобяването на отделните плоскости една в друга трябва да бъде под 45 градуса.

Посоката на редене винаги трябва да е перпендикулярна на прозореца. По този начин сглобките не се забелязват, защото са успоредни на светлина.
По-голямата част от ламинираните паркети се поставят бързо и лесно благодарение на tween clicк – системата – без употребата на лепило, с двойно защипване на ламелите, което предотвратява отварянето на фуги.
Както при всяка подова настилка, така и при ламинираната е важно да се отчете натовареността на помещението и определи подходящия клас на износоустойчивост. Правилно избраният клас гарантира по-дълъг живот на настилката и комфортната и експлоатация. Класът на ламината е отбелязан на опаковката.

Полагане на замазка с бързостягащ цимент

Полагане на замазка с бързостягащ цимент

Как бихме могли да реагираме ако ни се налага полагане на по-тънка замазка и нямаме време.
На пазара се предлагат материали, които рещават и такива проблеми. Дебелината на замазката може да бъде от 1 до 3 сантиметра и паркетът може да бъде реден само 24 часа след полагането на замазката.

Естествено материалите, които гарантират това, са по-скъпи от традиционните, предлагат се в система от няколко продукта и решават проблеми.
За полагането на всяка замазка, основата трябва да се подготви добре. Първият продуктт от системата специалния грунд.  Той е с широка сфера на приложение, но задачата му е да осигури добро сцепление на основата с нанасяния върху нея материал. В този случай се разрежда с вода в съотношение 1 към 3. Нанася се с мече по цялата повърхност.

При силно абсорбиращи основи се нанася и втора ръка. Така възпиращото водата действие се подобрява.
Следва нанасянето на една ръка разреден разтвор – шприц. Този слой ще заздрави спойката между основата и замазката.
След това трябва да се подготви и сместа за самата замазка – тя се състои от пясък, вода и бързосвързващ цимент. Съставките се смесват в определени пропорции до получаването на земно влажен до меко пластичен разтвор. Съотношението на смесване на бързодействащия цимент с пясъка е 1 към 5.

Смесването, нанасянето и заглаждането трябва да следват бързо едно след друго. Площите, които трябва да бъдат обработени, предварително се оразмеряват, за да могат да бъдат завършени в в рамките на това време.
С използването на тази замазка с бързостягащ цимент получаваме три непостижими с други материали предимства:
1. Работи се бързо и лесно и има 60 минути време за работа.
2. Само след 3 часа може да се ходи по повърхността на замазката, независимо от дебелината на слоя.
3. И третото и най-ценно предимство е, че след 24 часа върху замазката може да се полага и финалното покритие. Замазка, направена с обикновен цимент при същите условия ще се нуждае от седмици до постигане на годност за използване.

Избор на подова настилка

Избор на подова настилка

Преди да се предприеме ремонт, всеки решава въпроса за подовата настилка. Каква подова настилка да изберем? Днес в жилището е възможно всичко: теракота, линолеум, ламинат, стъкло, метал и т. н. Въпреки всичко най-популярно си остава дървото.

И след като имаме една равна, нивелирана и суха основа може да се положи и естесвения паркет. При лепене на паркета за основата със специални лепила е необходимо тя да бъде обезпращена и грундирана със специален грунд. Грундът създава гъвкав филм върху основата. Той е първият от продуктите в системата за лепене на естествени паркети.