Вътрешни преградни стени с тухли Porotherm, смяна на дограма

Тухлите Porotherm, с които ще изградим стената се определят като уникални. Единственото нещо, което може да се каже, че е сходно с другите керамични продукти е основната суровина, от която се произвеждат тези голямоформатни блокове - глината.Основен ремонт

Основен ремонт

Много често, обитавайки едно жилище, се замисляме достатъчно функционално ли е разпределението на помещенията в него. Иска ни се или вратата да би била на друго място, тази или онази чупка на стената да се се изправи, да има малко складово помещение, където да могат да се прибират различни вещи, които рядко ни трябват или пък употребяваме всеки ден.

 

Това са проблеми, за които не се сещаме при избирането на ново жилище. Но когато сме живели и малко време в него, неминуемо сме усетили неудобството от неподходящото разпределение. Тогава се замисляме и за основен ремонт, който може да реши част от проблемите.

Вътрешни преградни стени с Porotherm

Вътрешни преградни стени с Porotherm

В момента ремонта в апартамента ви тече с пълна сила и зрителите ще могат да проследят какво се случва там. Предстои ни и изграждане на вътрешни преградни стени. С теб обсъждахме различните материали за изграждане на стените и решихме да ги изградим с голямоформатни керамични тухли с вертикални кухини. 

 

В съответствие с проекта, който предложихте, трябва да се изгради стената между спалнята и дневната и да се обособи един килер или гардеробно помещение. Изцяло се доверих и приех предложението за изграждане на стените с керамични тухли, първо защото всички други стени също са тухлени, стоят стабилно и не на последно място защото на стената откъм дневната ще бъде разположен телевизор и трябва да се осигури добра шумоизолация.

Другото, че лесно и бързо се работи, че се след това се измазва лесно, че стената  е права и това улеснява работата, може би е по-важно за майсторите.

Сигурна съм, че за тях работата с тези тухли е удоволствие. 

Тухли Porotherm

Тухли Porotherm

Повод за това отклонение е , че тук на този обект трябва да иззидаме стена между дневната и стаята.

 

Тухлите, с които ще изградим стената се определят като уникални. Единственото нещо, което може да се каже, че е сходно с другите керамични продукти е основната суровина, от която се произвеждат тези голямоформатни блокове - глината. В нашата страна има много находища на глина, от която могат да се произвеждат малоформатни тухли – единички или четворки.

 

За производството на голяморматните тухли с вертикални кухини е необходима качествена глина, която компанията производител успява да открие близо до София.

 

Заводът, построен до самото находище днес произвежда достатъчно, за да задоволява целогодишно нуждите на пазара от качествени керамични тухли.

Големият формат на блоковете е едно от основните им предимства. Той е 3 пъти по-голям от стандартните тухли четворки. От там произхождат и повечето допълнителни предимства на този вид тухли. На първо място това спестява време при зидането, а с това и разходи. 

 

Ниското обемно тегло и подобрената топлоизолационна способност пък се дължат на добавените дървесни трици при производството.

При изпичането на тухлите в пещта триците изгарят и така се образуват множество пори. 

Точно тези пори олекотяват блока. Така теглото става значително по-ниско. Това улеснява работата на зидарите. Мнoжеството пори пък затварят обеми въздух в тялото на тухлата и така подобряват топлоизолационните й качества.

 

Основно уникално качество на голямоформатните керамични блокове е посоката на отворите. Цялата концепция за вертикално разположените отвори многократно подобряват носещата им способност.

 

Тези керамични блокове имат якост на натиск от 7,5 до 10 N/mm2 (нютона на кв. милиметър). Това е най-високата якост на натиск в сравнение с всички градивни материали.

 

Друго уникално качество, което само този вид керамични тухли притежава е сглобката нут и федер.

При зидане тухлите се плъзват по тази сглобка и образува една плътна вертикална фуга, без да се полага разтвор в нея. Тази сглобка улеснява майсторите при зидане и води реда праволинейно.

Идеен проект

Идеен проект

Ето и разпределението на помещенията след заснемането на обекта.

Антрето и коридора към банята и кухнята, двете спални и помещението между тях.

 

При разработването на новия идеен проект, задачата бе да направим една функционална баня и по-добро разпределение, като запазим двете спални. 

 

За да увеличим банята ще преместим едната стена и така ще осигурим място за душкабина, а от към коридора и за шкаф.

 

Ще обединим тъмната част на дневната с едната стая. А с една допълнителна стена ще отделим пространсво за гардеробна.

В голямото помещение предназначено за кухня и дневна ще изправим всички чупки на стените. В тъмната част ще разположим кухнята а в по-светлата меката мебел.

Ще обособим две отделни стаи за спални.

Смяна на дограма

Смяна на дограма

Когато избирате дограма – всичко е от значение – и профилите,  и обкова, и стъклопакетите, и цвета.

Всеки детаил се отразява и на цената. Но потребителите вече все по-активно се интересуват и се информират преди да направят своя избор. Затова и ние се стремим да ви предоставяме все повече и по-подробна информация в предаването. А за повече подробности  може да посетите и сайта.

 

По отношение на дизайн и производство системата, която монтираме е разработена и конструирана според най-актуалните технически постижения, и естествено отговаря на изискванията и желанията на модерните инвеститори - строители и клиенти. Системата е 5-камерна с гумено уплътнение, която съчетава отлични топлоизолационни показатели с минимални видими ширини на профилите. В рамката и крилото са вградени стоманени профили, които гарантират висока степен на устойчивост и дълговечност на прозореца. 

Конструкцията и използваните материали допринасят за качествената шумоизолация. 

 

Когато говорим за топлоизолация на дограмата трябва да имаме предвид топлоизолационните характеристики на всеки елемент – профили, стъклопакет и дистанционер. 

Когато при поръчката на дограма успеете да съчетаете профили и стъклопакети с добри топлоизолационни характеристики, тогава  може да разчитате и на 

При стандартната дограма, загубите на топлина са основно по краищата на стъклопакета, около дистанционерната алуминиева рамка, която се явява и топлинен мост между двете стъкла.

Но в нашата дограма този проблем е решен чрез топлоизолиращ дистанционер  «Топъл край» .

 

Това, което за нас беше важно е възможността за допълнителен монтаж на бели алуминиеви капачки от външната страна на дограмата, за да запазим общия изглед на фасадата. 

Тези декоративни капачки се монтират в заводски условия

 

От вътрешната страна профилът остава с дървесен цвят. 

 

От външната страна на первазите на прозорците монтирахме и бели алуминиеви подпрозоречни дъски, които ще предпазват перваза от разрушаване.

 

За монтажа на комарниците, бе необходимо да се предвиди една допълнителна рамка, която да улесни работата.

 

Ролетните комарници са изработени от алуминиеви профили. Мрежата е от фибро стъкло и почти не се забелязва при поглед отвътре навън.

Специален механизъм позволява плавно движение при прибирането на мрежата. 

 

Комарниците имат 5 годишна гаранция.

 

И като извод можем да кажем - инвестицията  в качествени прозорци ще се възвърне с времето и ще осигури комфорт през цялата година.

Керамичните блокове Porotherm

Керамичните блокове Porotherm

Многокамерността на тухлата и вертикално разположените кухини придават още едно съществено предимство на тези керамични блокове – лесното и безпроблемно вграждане на инсталациите – електрически и водопроводни. И след като ние вече сме готови със зидането на стените, можем да преминем към изграждането на новите инсталации.

 

Концернът Винербергер разработва системи за защитена зидария, в които отделните продукти са модулно съвместими и водят до създаването на строителен продукт с оптимално добри показатели по отношение на строителната статика, шумо и топлоизолацията. 

 

Керамичните блокове Porotherm са с много добра звукозащита. Редуването на стенички и въздух гарантират добратa звукоизолация от въздушен шум дори и при тънките преградни стени. 

Блоковете Porotherm действат като естествен изравнител на колебанията на  влажността в помещенията по естествен път, благодарение на порьозната си структура. Те не внасят допълнителна влага в строителната конструкция и спомагат за постигане на  здравословен климат и комфорт в сградата.

 

Сградите, изградени с Porotherm 38 N+F Hi (Поротерм 38 Ен плюс Еф Хаш И) не се нуждаят от допълнителна топлоизолация, защото новите керамични блокове осигуряват постигането на резултати, отговарящи на най-новите нормативните изисквания и постигат коефициент на топлопреминаване под 0,35 W/mK. (вата на метър квадратен по келвин)

 

При всички керамични тухли  Поротерм  напасването във вертикалната фуга става с нут и федер. Така се гарантира въздухонепроницаемостта на зидарията, а оттам и добрите топлоизолационни свойства на стената, изградена с блоковете Поротерм.

 

Зидането с керамичните блокове ПОРОТЕРМ на Винербергер   е бързо и технологично. 

 

Повърхността на готовата зидария е идеална и гарантира  минимален разход на разтвори и мазилки в последващите обработки.

 

С керамичните блокове Porotherm е по- бързо, по-качествено, по-изгодно.

Къртене

Къртене

Много важен етап в началото на ремонта е разчистването.  Всъщност подготовката на обекта за ремонтни дейности не е едно просто премахване на всичко ненужно. Тя трябва да бъде професионално извършена, за да улесни по-нататъшната работа. Едно разчистване, ако не е направено както трябва, само може да затрудни и увеличи  работата на бригадите, които влизат след това на обекта.

 

Премахнахме всички керамични настилки в стаите, коридора и баните и паркетът в едната от стаите.

Ще изравним нивото в цялото жилище – няма да има прагове или други неравности.

 

Тънката стена между банята и кухнята премахнахме с огромно внимание, тъй като освен кабели на електрическата инсталация, там има и тръби от водопровода.

 

На нейно място ще изградим нова с керамични тухли.

 

Всички чували своевремено се изнасят за да не се задръстят помещенията с боклук. 

 

В така разчистеното пространство още по-добре могат да се видят кривите сени, които неминуемо се нуждаят от изправяне.

 

Една от първите задачи е смяната на дограмата.

Porotherm - по-добра шумоизолация и топлоизолация

Porotherm - по-добра шумоизолация и топлоизолация

Това е особено важно при външни стени, тъй като при една нарушена въздухонепроницаемост се нарушава както звуко, така и топлоизолационните качества на зидарията.

При правилно зидане въздухът остава затворен във вертикалните кухини на тухлите, а всички знаем, че най-добрият топлоизолатор е затвореният и неподвижен въздух.

При задането на стандартните тухли четворки вертикалната фуга в масовия случай остава незапълнена и това води до проникване на студ и жега през стената.

 

Много важни характеристики на тухлите, с които изграждаме стената между дневната и спалнята, са тяхната и многокамерност и шумоизолация.

 

От една страна многокамерността гарантира надеждно окачване на тежки предмети, като крепежните елементи имат достатъчно „плът“, за която да се захванат, от друга страна високата степен на шумоизолация гарантира спокоен сън и почивка и отностително „самостоятелен живот“ на всяко от помещенията.

 

Многокамерността на тухлите допълнително позволява и лесно рязане дори с трион при ремонтни работи у дома.

При рязане на тухлите отделните парчета запазват цялостта си и и техните характеристики. Това води до минимизиране на обектовата фира, което също води до спестяване на пари.. 

При необходимост тухлите могат да се режат и хоризонтално. 

За улеснение на потребителите компанията производител предлага и друг елемент от зидарията – щурца. Щурцовете са произведени  в заводски условия. Те се състоят от керамична обвивка, предварително напрегната армировка и специален бетонов пълнеж. Използват се за премостване на светли отвори над врати и прозорци.

 

С използването на готови щурцове се пести технологично време за направа на кофраж, армировъчен скелет, наливане на бетон и изчакване набирането на якост, за да се продължи със зидането над щурца.

Над него зидарията продължава без да се губи време. 

Тухлите са предназначени за изграждане на неносещи стени и затова при завършването на зидарията между тухлите и горната плоча  се оставят около 2 сантиметра, които се запълват с полиуретанова пяна, за да се избегне „стъпването“ на плочата върху зида при слягането на сградата.

 

Когато се замислим за стойността на вече изградената зидария – сметката е елементарна.

Когато сравняваме цените на бройка или на кубичен метър с други градивни материали, на пръв поглед голямоформатните тухли с вертикални кухини създават илюзията, че са скъпи, но ако се направи сметка на квадратен метър готов зид, със сигурност ще установите колко по-изгодно е да се използват голямоформатните блокове. Първо – разтворът, който се използва при зидане с тях е 3 до 4 пъти по-малко. Оттук спестяваме от материал и доставка до обекта. Времето също е пари, а с голямоформатните блокове се зида много по-бързо. В края на нашата работа резултатът е ясен: имаме един стабилен керамичен зид с подобрена топло- и шумоизолация при това на изгодна цена. 

Състояние преди

Състояние преди

Апартаментът се намира в тухлена сграда в центъра на София със стабилна железобетонна конструкция. 

 

Трегерите, които са по-широки от вътрешните стени, се виждат ясно, защото образуват чупки със стените във всички стаи.

Има няколко помещения с различно предназначение.

 

Кухнята освен за приготвяне на храната се е използвала и за трапезария.

Всички плочки по стените и пода трябва да бъдат премахнати. 

Алуминиевите прозорци също ще сменим с нова ПВЦ дограма. 

 

Помещенията се допълват от две стаи, покрити с паркет и едно голямо, но тъмно помещение без прозорци между двете стаи. 

 

Едната стая е с изложение към улицата и трябва да се погрижим за добра шумоизолация на дограмата.

Под сегашния прозорец се забелязват поражения от проникване на влага.

Паркетът ще отстраним и ще положим нова настилка.

 

Прозорецът на спалнята гледа към двора и това предполага по-голяма тишина.

Тук настилката е с керамични плочки, които трябва а махнем, и да осигурим добра основа за полагане на паркет.

Стените са покрити с боядисани тапети.

 

Помещението между двете стаи е играло роля на вестибюл или хол. То е с доста чупки по стените и тавана, образувани от железобетонните трегери.

А един от тях минава през средата на тавана и помещението.

Настилката от керамични плочки и тук трябва да отстраним и да осигурим едно ниво на пода в цялото жилище.

 

Ще се опитаме да оптимизираме антерто, от което се влиза през коридор към кухнята и банята.

Следи от теч се вижадат и тук.

 

Банята е малка, с изградено поддушово корито. Разклонението в единия горен ъгъл ще трябва да оправим.

Правен е и сложен външен водопроводен възел. 

Мивката е разположена неудобно зад вратата, която се отваря навътре.