Цялостен ремонт на баня - къртене, ВиК, замазка, плочки, параван

Днес акцент в предаването отново е банята. Ще проследим един ремонт на това толкова важно помещение от началото до края. Но все пак и то е част от един апартамент, който се нуждае от цялостен ремонт.Баня без мухъл

Баня без мухъл

Борбата с мухъла в баните понякога наистина е загубена. Особено когато не всичко е направено така, както трябва да бъде. Използването на материали, специално създадени за банята, ни позволява да се преборим с тези опасни микроорганизми.

 

А когато в битката се включи и сухото строителство в мокри помещения – тогава проблемът се решава отвътре навън.

 

Какви плоскости могат да се използват в мокри помещения?

 

 

Видове плоскости за бани

- Влагоустойчив гипскартон. Гипскартонени плоскости от тип H (според БДС EN 520) с намалено водопоглъщане и хартиено покритие. В зависимост от степента на водопоглъщане биват H1, H2, H3. Влагоустойчивите плоскости продавани на пазара в България са от типа H2 и се характеризират със степен на водопоглъщане ≤10% и повърхностна абсорбция ≤220 гр/м2.  

- Циментови плоскости (цимент борд). Циментови плоскости за баня с мрежова армировка, напълно водоустойчиви. 

- Плоскости за баня на гипсова основа с влакнеста армировка, намалено водопоглъщане ≤5% и повърхностна абсорбция ≤180 гр/м2, пожароустойчиви.

Плочки за баня

Плочки за баня

Първата преграда, която водата среща – това са керамичните покрития. Затова и обикновено в баните покритието на стените е с плочки. 

За тази не много голяма баня плочките са в светли тонове с декорни плочки, които подчертават душа с окачването.

Изборът на цветовете на плочките и обзавеждането е определящ за дизайна и излъчването на банята.

 

Бледите бежови плочки имат изключително приятна и лека визия и положително слънчево излъчване. Действат добре на емоцията и настроението.

Светлите тонове лесно се комбинират с бяло или тъмно обзавеждане. На за нашата малка баня избрахме бяло санитарно оборудване.

 

Обзавеждането на всяко помещение изисква много внимание. Независимо дали обзавеждаме дневна, кухня или баня. Трябва да се изберат мебели, които да осигуряват максимално удобство при ползване.

Малката баня е едно голямо предизвикателство за подбора на санитарното оборудване. Още на ниво проект трябва всичко да е планирано на мястото си, така че да са спазени всички ергономични изисквания и дизайнерски виждания за разполагане на тоалетна, мивка и душова зона.

 

Подбора на санитарията трябва да е максимално съобразена с размера на помещението. А при малките бани, това е още по-важно. 

Баня - разпложение на обзавеждането

Баня - разпложение на обзавеждането

В нашите жилища, където баните и без това са много малки, всеки спестен сантиметър е от значение.

Тоалетната разположихме близо до канализационната тръба и не се наложи да повдигаме нивото на замазката в банята.

 

В куфара от гипскартон, който ще монтираме около вградената структура на тоалетното казанче, ще разположим и ревизионния отвор с водомерите.

 

Целта е да поместим вградената структура и водомерите в минимално възможно пространство.

И разбира се успяхме. 

 

Изгнилите тръби от стария водопровод заменихме с нови полипропиленови тръби.

Хидроизолация на баня

Хидроизолация на баня

За другите части на банята, където сме направили традиционната хоросанова мазилка, ще използваме двукомпонентна хидроизолираща смес.

 

В ъглите ще положим и специалната гумирана лента. Така стената е защитена от проникване на влага.

 

Ремонт на банята - проект

Ремонт на банята - проект

Днес акцент в предаването отново е банята. Ще проследим един ремонт на това толкова важно помещение от началото до края.

Но все пак и то е част от един апартамент, който се нуждае от цялостен ремонт.

 

Жилището се състои от дневна, спалня , кухня, баня и едно малко помещение, което със своите размери е трудно използваемо.  Но имемено това помещение ще ни даде възможност да направим една много удобна баня. Това е едно малко килерче, което ние ще приобщим към банята и така ще имаме място за душкабина. 

 

Много е важно оборудването за банята да е избрано преди да се започне с преработката и изпълнението на водопровода, за да се съобразят всички изводи за мивки, душ, тоалетни казанчета и смесители.

Къртене на баня

Къртене на баня

Но нека се съсредоточим  върху банята. Започнахме разбира се с премахването на замазката и всички стари плочки – до тухла. 

 

Премахването на замазката в банята откри изгнилите тръби на водопроводната и канализационна система.

Без тяхната подмяна бихме рискували много скоро след ремонта да се получат течове и да се наложи ново разбиване.

 

Водопроводните тръби са външни разбира се и заемат една не малка част от иначе малката баня.

 

Старата каменинова тръба е разположена в ъгъла по до болка познатия начин. Това спокойно може да се нарече стил 60-те години – половината тръби са външни и доста неестетично разположени.

Всичко това ние ще скрием в замазката на пода,  мазилката по стените или в куфар от гипскартон в ъгъла на банята. 

 

Старата лира ще бъде подменена с ново и елегантно  отоплително тяло.

 

Голямата каменинова тръба също подменихме с нова ПВЦ тръба.

Вградено тоалетно казанче за банята

Вградено тоалетно казанче за банята

Това, което е важно в тази баня е да осигурим структура за висяща тоалетна чиния с ширина 40 см. За тази баня повече не можем да си позволим. Естествено на пазара се предлагат структури с различни размери като щирочина и дълбочина. Това позволява максимално използване на банята и съобразяване с ограниченията в помещенията.

40 сантиметровата структура пък ще ни позволи да монтираме и по-голяма мивка, което никак не е за подценяване.

 

Вградената структура се характеризира със солидна конструкция, базирана на стоманена, 35 милиметрова рамка от квадратни профили. Всеки компонент от рамката е покрит двустранно с антикорозионен слой и е прахово боядисан.

Широчината на структурата за вграждане е 40 см.

 

При монтажа,  височината на структурата за вграждане може да се регулира до 20 см.

Стойките за стена и регулируемите отходни тръби са предварително сглобени, което елиминира риска от грешки при монтиране.  намалява времето за инсталиране.

 

Регулируемите стойки за стена позволяват монтирането на модула и в ъгъл.

Допълнителна кухина в модула осигурява лесен достъп до резервоара с вода по време на монтиране. 

Ограничителите за височина автоматично застопоряват монтирания модул и го поддържат на необходимата височина. Това позволява монтирането да се извършва и само от един човек.

Здравият впускателенклапан позволява бързо, точно и безшумно пълнене на контейнера с вода, което осигурява комфорт при употреба.

Параван за баня

Параван за баня

И в тази баня монтирахме стъклена врата към душовото пространство.

Изработена е от прозрачно закалено стъкло. Само бледите вълни от декорната плочка се повтарят нежно върху стъклото.

Монтажът е изключително прецизен и мястото на  всеки елемент е добре  планирано предварително, за да няма неприятни изненади от пробити тръби или кабели.

Когато параванът или стъклената врата в банята е изработен по уникален проект, вместо да разделя, той визуално обединява помещението и пространството.

 

Вграденото тоалетно казанче е оборудвано с конзолна тоалетна чиния. Технологията за плавно падане на тоалетната седалка елиминира шума, като ви дарява спокойствие и ви осигурява безопасност.

Мивкатата е с иновативно покритие, което не задържа водните капки по повърхностите и те се оттичат лесно отнасяйки нечистотиите със себе си. Така поддържането на хигиена на керамичните покрития е изключително лесно. 

Мебелите  с испански произход и концепция на дизайна и цена в ниския икономичен клас са  перфектно решение за кризисен бюджет. В зависимост от мястото, с което разполагаме може да изберете  различни модули от 45, 55, 60 и 80 см. 

За още по-приятно изживяване в банята осветлението е от тавана.

Огледалото, което е задължително в банята, визуално разширява пространството. То може да бъде вградено в плочките или пък закачено в елегантна алуминиева рамка. 

Съвременното обзавеждане на банята с качествени продукти има за цел със своя уникален дизайн да изрази Вашата индивидуалност , да подчертае Вашата креативност. Възможностите са неограничени, а вие просто трябва да  изберете съвършената за Вас комбинация!