Топлоизолация, шумоизолация, хидроизолация - всичко за изолациите

Често в предаването говорим за изолация. Независимо каква – хидро-, шумо- или топлоизолация. Ще се опитаме обобщено да ви покажем различни варианти за топлоизолация и как може да си спестите този разход още при проектирането и изграждането на вашия дом.Топлоизолация с експандиран полистирен

Топлоизолация с експандиран полистирен

При полагане на топлоизолационна система с експандиран полистирен има известни разлики в начина на работа и топлоизолационните материали. 

Топлоизолацията е една сериозна инвестиция и избора на по-евтин вариант, получен чрез пестене или замяна на топлоизолационни материали не е правилното решение.

 

Системите за външна топлоизолация, които предлагат различните производители, се състоят от точно определени продукти. Замяната им или спестяването на някой от тях води до неефективни резултати.

Плоскостите се разполагат с разминаване между съседните редове, така че При ръбовете на прозорците задължително се закрепват цели плоскости. Затова те се изрязват така, че ъгълът на прозореца влиза в зарязания ъгъл на плоскостта. 

 

На долния ръб на първата топлоизолационна плоскост се монтира пластмасов профил с водооткап. Така при дъжд водата няма да подлизва и да мокри стената, а ще се плъзга по водооткапния профил. 

За фиксирането на топлоизолационните плочи от стиропор се използват пластмасови елементи за механично закрепване и пластмасови пирони. 

Дюбелите се вкарват в пробитите за целта отвори на дълбочина 5-6 сантиметра в конструктивния слой на стената при плътни материали.

 

След фиксирането на стиропорените топлоизолиращи плоскости преминаваме към полагането на армирания с фибромрежа слой.

Разкроената мрежа се опъва и с лек натиск на маламашката се вгражда в слоя лепило. Две съседни парчета трябва да се застъпват около 10 см по цялата дължина.

 

Повърхността се изравнява така, че цялата мрежа да потъне в слоя лепило.

Нанесеният слой с вградена стъклотекстилна мрежа изсъхва за около 48 часа.

След това се нанася и мазилката. 

 

Тя се нанася по-лесно върху грундирана основа.  Това увеличава отвореното време и увеличава производителността.

Изравнената попиваемост на основата премахва риска от появата на петна в следствие на прекомерно бързото изсъхване на отделни участъци.

Увеличава се сцеплението между основата и мазилката, благодарение на химичния състав на двата материала, които са част от топлоизолационната система. Затова се препоръчва и използването на продукти от един и същ производител.

 

Грундът неутрализира по химичен път основата, за да се избегнат нежалани реакции и намаляване здравината и естетическия вид на мазилката.

Не на последна място – правилният грунд не запечатва основата и осигурява свободно преминаване на водните пари отвътре навън.

Грундът е готов за употреба и не се нуждае от разреждане. Нанася се с валяк или с баданарка.

 

След изсъхването на грунда следва и нанасяне на мазилката на топлоизолацията.

Готовата за полагане пастообразана фасадна мазилка се използва за защитно и декоративно покритие на стари и нови фасади.

 

 

През стените без топлоизолация има изтичане на топлина при ниски температури навън. Така повърхността на стената остава студена.

 

Изтичането на топлина през топлоизолирани стени е много по-ограничено. Като резултат температурата на вътрешната повърхност на стената ще бъде значително по-висока отколкото при липса на топлоизолация.

Шумоизолация

Шумоизолация

Това беше основното за хидроизолацията в мокри помещения. Изолацията от разпространението на шум също стои често на дневен ред. Но тя обикновено се съчетава с топлоизолацията, защото повечето топлоизолационни материали са и с добри шумоизолиращи характеристики.

 

Затова днес ще се опитаме обобщено да ви покажем различни варианти за топлоизолация и как може да си спестите този разход още при проектирането и изграждането на вашия дом.

Хидроизолация

Хидроизолация

В жилищата има такива помещения, които са подложени на постоянна влага и въздействие на вода – бани, душ кабини, кухни, тоалетни, перални, санитарни помещения и др. Всички те обикновено са декорирани и облицовани с различни видове керамични плочки, които обаче сами по себе си не осигуряват нужната хидроизолационна защита.

Това прави полагането на хидроизолация под облицовката задължително. Основните изисквания към нея са да бъде устойчива на постоянна влага, да е сигурна и еластична.

 

Хидроизолационният разтвор се нанася върху грундирана с дълбокопроникващ грунд стена.

Предлага се готов за употреба и за нанасянето му се нуждаете от мече или четка.

Липсва на хидроизолация

Липсва на хидроизолация

Хидроизолирането е пропоръчително за да се избегне евентуално разпространение по стените на влага, проникнала под плочките.

 

При липса на хидроизолация, влагата прониква зад плочките и започва да се разпространява по стените на съседните помещения.

Друга причина за проникването на влагата по стените би могло да бъде и лошо уплътняване около отводнителните детайли – сифони и тръби.

 

Не само по вътрешните стнени, но и по външните са застрашени от проникването на влага -  образуват  големи и грозни петна по фасадите на кооперациите.

Топлоизолация с каменна вата

Топлоизолация с каменна вата

Правим това предаване, тъй като ежедневно се сблъскваме с случаи на неправилно изпълнение на различни видове топлоизолационни системи.

Резултатите виждате на екрана. 

 

И всичко това е в резултат на спестен етап при полагането или спестен материал.

Производителите предлагат системни решения. Ние ви запознаваме с тях и с правилния начин на изпълнение, не за да ви научим как сами да полагате топлоизолацията, а за да може да следите за правилното изпълнение. За да сте сигурни, че средствата, които сте отделили са наистина една инвестиция, която ще ви се възвърне, а не пари хвърлени на вятъра.

Подхождайте с недоверие към ниските ценови оферти за топлоизолиране, защото може да се окажете излъгани. Всичко си има цена – и качествените материали и качествения труд.

 

Преди полагането на топлоизолацията основата трябва да се почисти и изравни. Всяка неравност намалява контактната повърхност между изолиращия материал и основата, което влошава характеристиките на системата и може да доведе до по-ранното й разрушаване.

Първият продукт от системата е дълбокопроникващият грунд. Той е предназначен за външна употреба и се нанася с мече или баданарка. Ролята му е да заздрави основата и да увеличи сцеплението й с изолационния материал. Грундът прониква дълбоко в основата и така я прави годна за последващи покрития или лепене на топлоизолационни плоскости.

 

Когато изолационният материал е каменна вата върху гърба на топлоизолационните плочи,  се нанася шприц с дебелина около 1 мм, който се изчаква да изсъхне 24 часа.  След това може да се премине към монтаж на топлоизолацията.

Разтворът се нанася като рамка по краищата на плочата от каменна вата, като се внимава да не излиза по ръбовете на плочата.

Нанасят се и няколко топки в средата на плочата.  След това тя веднага се притиска към стената. 

 

При обработката на външни и вътрешни ъгли на топлоизолацията също трябва да се следи за разминаването и прихващането на плочите. Те се разминават със застъпване на всеки ред. 

След залепването на ватата, лепилно шпакловъчната смес трябва да се изчака да изсъхне за около 48 часа в зависимост от атмосферните условия. След това плочите от каменна вата да се фиксират с елементи за механично закрепване. 

За закрепването на топлоизолационите плочи от каменна вата се използват специални дюбели със стоменен пирон, поради по-голямата й тежест. 

Главите на всички дюбели се шпакловат с лепилно шпакловъчна смес.

 

Преди вграждането на стъклотекстилната мрежа се прави предварителна шпакловка на плочите от каменна вата. 

Предварително нарязаната фибромрежа се поставя върху пресния лепилен разтвор и се притиска със стоманена маламашка така, че да попадне приблизително по средата на нанесения разтвор. 

Отделните ленти на мрежата се припокриват около 10 сантиметра.

 

В рамките на следващата операция, прясно нанесения лепилен разтвор с потопена в него фибромрежа, се заглажда старателно със стоманена маламашка.

Съвременните декоративни мазилки изискват задължително полагане на грунд върху основата преди тяхното полагане.

Готовата за полагане пастообразана фасадна мазилка се използва за защитно и декоративно покритие на стари и нови фасади.

 

Декоративните мазилки се характеризират с много висока устойчивост на механично натоварване. Те са изключително дълготрайни и не губят качествата си в вследствие на стареене и агресивни климатични условия.

Мазилката служи като защитно покритие на намиращите се под нея слоеве на топлоизолационната система. От една страна ги защитава от атмосферни и механични въздействия, а от друга спомага за безпрепятствено преминаване на водни пари от вътрешността на сградата  на вън. Цената на полаганата топлоизолационна система се влияе и от вида на мазилката.

Хидроизолиране на баня

Хидроизолиране на баня

Хидроизолационна смес се нанася с четка или баданарка. А в ъглите върху нанесения първи слой се полага лентата и след това тя се замазва с още един слой хидроизолация.

 

Защо трябва да се защитят съединителните фуги между под и стена и между две стени допълнително с елестична гумирана хидроизолационна лента.

Много често в ъглите стена-стена и стена-под се появяват пукнатини във фугирашата смес. Било поради движение на сградата или някаква друга причина. Оттам прониква и влагата. 

Но при наличие на хидроизолация, тя не може да проникне към тухлите.

 

В една демонстрация за правилно полагане на хидроизолация във вътрешни мокри помещения, сме показали резултата след полагането на изолацията – никакво проникване на влага зад хидроизолационния слой.

Вътрешна топлоизолация с предстенна обшивка и каменна вата

Вътрешна топлоизолация с предстенна обшивка и каменна вата

Много често в нашето предаване сме ви обръщали внимание на предимствата на сухото строителсво. Сухото вътрешно строителство и преди всичко неговите превъзходни, строително биологически качества, могат да намалят значително общите строителни разходи.

При планирани едновременно предстенна обшивка и окачен таван, работата започва от изграждането на предстенната обшивка.

 

Важен етап от работата при изграждане на предстенна обшивка е прецизното оразмеряване и точното определянето на разположението на металните профили. Първоначалното нивелиране на конструкцията гарантира безпроблемна работа.

За постигане на топлоизолационен и шумоизолационен ефект между профилите плътно се полага каменна вата.

 

Този материал е предпочитан при изграждане на топло- и звукоизолации на вътрешни помещения, на леки преградни стени, скатни покриви и т.н. Друго предимство на каменна вата е, че не е необходимо допълнително да се обработва с химически материали, за да се направи пожароустойчива.

 

За оптимален резултат на топлоизолация се препоръчва използването на вата с тегло между 40 и 50 кг на кубичен метър.

След полагането на ватата се монтират на гипскартонените плоскости.

Различните размери на предлаганите на пазара топлоизолационни плоскости от каменна вата позволяват избор на оптимален размер в съотвествие с височината на помещението, така че да осигури минимално рязане и фира, което пести време и средства.

 

Вътрешна топлоизолация с Multipor

Вътрешна топлоизолация с Multipor

За вътрешна топлоизолация, говорим когато изолационния материал е положен от вътрешната страна на стените. Често това се прави и когато поради различни причини външна изолация не може да бъде положена.

Най-често се говори за предстенна обшивка и минерална вата. 

Има и други продукти разбира се, които сме ви показвали в предаването.

 

Един нов продукт е новата минерална топлоизолираща плоскост. Този продукт може да бъде използван както за външна, така и за вътрешна изолация.

Ратворът е специален и се нанася по цялата повърност на плочата. 

 

С лек натиск тя  се залепва. Трябва да се осигури пространство от около 3-4 сантиметра за приплъзването й по стената. Приплъзването трябва да бъде перпендикулярно на посоката на нанасяне на разтвора. 

Няма по-лесна обработка на строителен градивен материал от рязането на минералните топлоизолационни плочи. Те се режат с обикновен  трион  и се режат много лесно – без натиск.

 

Благодарение на отличната паропропускливост, плочите „дишат” и така кондензът и мухълът остават в миналото, а това означава здравословна и комфортна среда в помещенията. 

 

Независимо дали се полагат за външна или за вътрешна топлоизолация на стени, минералните плочи трябва да бъдат  измазани с лекия разтвор който се армира с  мрежа.

 

Какво всъщност се случва със стената и защо се предотвратява появата на плесен и мухъл по стените изолирани с минералните плочи. 

Това, което предотвратява появата на конденз по стените е повишаването на температурата на стената. Плочите изолират външната температура и повърхността отвътре остава топла, което предотвратява появата на конденз.