Ремонт на старо или ново жилище

Ще ви покажем два различни ремонта – единият в нов апартамент, закупен на шпакловка и замазка. Вторият е в старо жилище. Освен ремонтните работи, които ви очакват в единия или в другия случай, ще може да си направите и своите изводи ако ви предстои покупка на жилище.Полагане на естествен паркет

Полагане на естествен паркет

Масивният паркет е най-скъпият вид подова настилка, както и най-популярният. Масивната дървесина, използвана за производството на паркет, лесно се поддава на възстановяване. Естесвеният паркет може да се шлайфа и да се цикли многократно и винаги изглежда като нов. 

Масивният естесвен паркет се цени заради неговата дълготрайност и красота.

 

Има различни начини за монтаж на етествения паркет, но задължителното условие, независимо от начина на монтаж, е основата да е суха, здрава. равна и чиста.

В дневната имаме два вида настилки – гранитогрес в зоната на кухнята, който вече е нареден и естевен паркет. Не предвиждаме преходна лайсна между двете настилки и затова монтажниците прецизно мерят и точно оразмеряват паркетините, така че да се получи еднаква минимална фуга.

 

Дървените подове са най-трайни, запазват чудесния си вид и свойства в продължение на много години и така увеличава и стойността на жилището. 

Масивната дървесина, използвана за производството на паркет, лесно се поддава на възстановяване. 

Естесвеният паркет може да се шлайфа и да се цикли многократно и винаги изглежда като нов. 

 

Начинът на редене зависи от предпочитанията на домакините. За разлика от предишните паркетини, които поради по-големия им размер, наредихме успоредно, тук паркетините са по-малки и реденето е стандартно – рибена кост. Начинът на редене визуално обединява хола с другите стаи – паркетът преминава безпрепятствено от една стая в друга и така разширява пространството.

 

Дървото е винаги топло, уютно и придава на всеки интериор неповторим характер и излъчване. Дървените подове са най-трайни, запазват чудесния си вид и свойства в продължение на много години и така увеличава и стойността на жилището. 

Електрическа инсталация

Електрическа инсталация

Подмяната на електрическата инсталация е в съответствие с идейния проект. На пръв поглед изглежда доста сложно и объркано, но всъщност е добре премислен и онагледен проект. Мястото на всеки ключ и контакт е точно определено. 

 

Таблото вече изглежда по по-различен начин, тъй като огромно количество кабели достига до него. Много метри канали прокопаха нашите майстори в бетона.

Част от кабелите са прокарани в гофрирани тръби по пода и ще останат в замазката, което в някаква степен улеснява работата.

Избор на старо или ново жилище

Избор на старо или ново жилище

Днес ще се заемем с ремонт на дневна. Ще ви покажем два различни ремонта – единият в нов апартамент, закупен на шпакловка и замазка. Вторият е в старо жилище. Освен ремонтните работи, които ви очакват в единия или в другия случай, ще може да си направите и своите изводи ако ви предстои покупка на жилище. 

Мазилка

Мазилка

На стените, когато са достътъчно криви, обикновено се полага гипсова мазилка. Чрез нея всички криви и разбити стени ще бъдат изправени. На някои места сигурно ще се наложи тя да бъде и по-дебела. 

 

Преди нанасянето на мазилката стените бяха старателно обработени – както механично, така и с грунд бетон контакт. Така сцеплението на новата мазилка с основа се увеличава и попиваемостта намалява. Това предпазва нанесения материал от бързо изсъхване и напукване.

Обработката на основата е едно от най-съществените действия, което трябва да бъде извършено преди започване на нанасянето на машинната мазилка. Основата трябва да е достатъчно суха и хигроскопична.

Всички гипсови мазилки са еднослойни, което както самото наименование показва, означава че се нанасят на един слой. Това важи и за машинно нанасяните мазилки.

 

Гипсът предлага забележи­телни строително-биологични качества за приятен климат за живот. Защото гипсът може бързо да поеме влага от въз­духа в помещението или да я отдаде отново. Освен това той има добра паропропуск­ливост. Идеален за създава­не на хармоничен климат в помещенията.

 

След нанасяне на гипсовата мазилка се извърша контролно измерване на измазаната повърхност с нивелир. В случай че отклоненията от вертикалата или равнината на повърхсността са трърде големи, е необходимо да се добави съответното количество пресен разтвор.

Нанасянето на мазилката трябва да става по въз­можност от горе надолу. След напръскването гипсо­вата смес се разпределя с метален мастар хоризон­тално и вертикално.

Изравняването на гипсовата или която и да е друга мазилка, изисква голям опит и е един от най-трудните моменти от обработването на мазилката.

 

Когато започне втвърдяването гипсовата повърхност се изтегля с шпакла, за да се заличат неравностите. Ако тогава гипсът е доста­тъчно втвърдил, се навлажнява, пердаши се с гла­дилна гъба и накрая /когато повърхност стане мато­ва/ се заглажда с пердашка.

Машинната гипсова мазилка се отличава с плавно втвърдяване, което осигурява съобразено с практи­ката време за работа. Времето за работа позволява рационално покриване на големи повърхности.

 

И въпреки, че може да прочетете на опаковките, че основата е готова за боядисване, то при по-високи изисквания към повърхността следва нанасяне на финна шпакловка. За да бъдат удовлетворени тези изисквания се изисква повече труд и съот­ветно по-високо заплащане.

Повърхностите на стени, измазани с гипсова мазилка са топли на пипане, тьй като ниската топлопроводност на гипсовата мазилка редуцира за­губите на топлина. При свързването и съхненето си гипсовата мазилка образува капилярна система, която диша активно и поема влажността, ако в помещенията има такава.

Ремонт на старо жилище

Ремонт на старо жилище

Нека започнем с ремонт на едно старо жилище в софийски квартал. Блокът е висок, т.е. строителството е едрополощен куфраж.

Когато предстои ремонт в такова жилище е ясно, че подмяната на електрическата инсталация и всички дейности, свързани с ремонта на водопровода и канализацията, ще бъдат свързани с много къртене.

За изправянето на стените ще се наложи мазилка, а за да можем да положим нова настилка на пода, ще трябва да премахнем старата, която е рехава, напукана и нездрава.

 

Започваме от премахването на старата замазка. При такива мащабни работи се нужаете от специализирана бригада. Те ще свършат бързо и професинално работата, ще изнесат и изхвърлят огромното количество чували, които се образуват и ще подготвят обекта за работа. И това само за 1 ден – за да не досаждате на вашите съседи с излишен шум.

Монтаж на дограма

Монтаж на дограма

При стари жилища трябва да предвидите и смяна на дограмата.Както всички много добре знаете, многобройните фирми за производства на ПВЦ или алуминиева дограма предлагат богат избор от възможности – отнасящи се както до профилите така и до стъклопакетите. Правилният избор е въпрос на добра информираност от страна на клиента и на коректност от страна на фирмата производител.

 

Прозорците оформят фасадата на всеки дом, както никой друг строителен елемент. Именно те създават, на първо място, стила на дома. Важни елементи са големината, пропорциите, формата и цветовете.

Всеки един от съставните елементи на прозореца – профили, стъклопакет и обков притежава качества, които подобряват крайния продукт. 

 

При избора на дограмата трябва да се вземат предвид не само качествата на прозорците, но и характеристиките на самата сграда – вид на сградата, конструкция, местоположение на прозореца, изолации, квадратура, обем, големина на прозорците и т.н.

Така че тук съществена роля играе и съвета на специалистите. 

 

Профилите съставляват около 20% от всеки един прозорец. Изборът на профил обикновенно се свежда до определяне броя на камерите. Колкото по-голям е броят на камерите, толкова по-добри са топлоизолационните характеристики на целия прозорец. 

Техниката за увеличаване на топлоизолацията чрез профилни конструкции с повече камери се доказва превъзхождаща, тъй като всяка камера участва в намаляването на нежеланите загуби на топлина.

 

Размерът на стъклопакетa и броят на стъклата оказват изключително голямо влияние върху звукоизолацията. При преминаването си през стъклата звуковите вълни се пречупват при различен ъгъл и така те губят от силата си и трептенето на стъклата намалява. Влияние върху звукоизолацията оказва и тежестта на стъклото. Колкото по-тежко е то – толкова по-висока е степента на звукоизолация.

 

Обковът е съвкупност от механизми и компоненти, които осигуряват съединяване на крилото с рамката на прозореца. Той е подложен на различни метеорологични условия и на голямо натоварване от постоянната му експлоатация.

Замазка

Замазка

След мазилката следва и полагането на пясъчно циментовата замазка. Това е следващата трудоемка задача при ремонт на стари жилища.

За пясъчно циментовата замазка се нуждаем от много пясък и цимент, разбира се.

 

Много е важно преди започването на работата да се определи точно нивото в целия апартамент и замазката да се положи в съответсвие с крайните настилки – паркет или гранитогрес, които могат да бъдат и с различна дебелина.

Затова и замазката е с различна дебелина в различните помещения, но крайният резултат трябва да бъде един -  изравнено ниво навсякъде в апартамента след полагането на крайните покрития.

Замазката е подходяща за полагане върху бетонови и здрави цименто-пясъчни основи.

Подготвеният за работа разтвор се нанася в един слой с машина върху основата. 

Подравняването става с метален мастар, като се съблюдава дебелина на слоя.

 

Здравината и трайността на замазката зависят от процентното съотношение вода/цимент в разтвора. При завишаване на съотношението вода/цимент над препоръчителното (често за по-лесно нанасяне на разтвора се добавя повече от необходимото количество вода), здравината на замазката намалява, тя има по-малка якост на натиск и опън и времето за изсъхването й се удължава. Получава голямо свиване на нанесения материал. В резултат от това възникват напрежения, които водят и до поява на пукнатини.

Дебелината на традиционните разтворими замазки трябва да е не по-малка от 30 мм, като обикновено варира около 50 мм, но може да достига и много повече. 

Ако замазката е по-тънка тя ще  започне да се отделя от основата и да се цепи. 

 

Ако се получи нещо такова, е най-добре замазката да се замени с нова. Защо всъщност това е толкова важно? Ако, например, ще облицовате пода с керамични плочки и замазката под тях има лошо сцепление с повърхността на бетонната плоча, при ходене по пода ще се разнася дразнещ шум. Освен това, с течение на времето, вследствие от експлоатацията, подът ще стане неравен и плочките ще започнат да се отделят от основата.

 

Положени машинно или на ръка класическите разтворими подови замазки имат един съществен недостатък - продължителният срок за изсъхване и достигане на максимална якост. Между полагането на замазката и нанасянето на финишното покритие технологично се изисква едно сравнително дълго прекъсване от около 28 дни, необходимо за набиране на якост на бетона. Без това циментно-пясъчната замазка не гарантира получаване на идеално равна повърхност.

 

Лепене на гранитогрес

Лепене на гранитогрес

При зонирането на голямото помещение, предназначено да изпълнява 3 функции,  може да се играе с настилките, цветовете или окачените тавани.

Не е задължително, разбира се, но е за предпочитане, настилката в кухнята да бъде износоустойчива и лесна за поддръжка. Говорим в случая за гранитогрес. 

 

Избрахме големи плочи гранитогрес. Обикновено този вид гранитогрес трудно се съчетава с други плочи. Затова и ние предложихме да разнообразим иначе монотонното звучене на пода с нарязани от самите плочи малки плочки с размер 10х10. С този фриз се прекъсва голямата площ, която би се получила при реденето на плочите.

 

Диагоналното разположение на плочките се изпълнява малко по-трудно от реденето в редове, но затова пък осигурява възможност за по-голяма свобода и раздвиженост  при проектирането.

Декоративни мазилки

Декоративни мазилки

В дневната окачения таван е на две нива. Зонирането на помещението може да се направи и с таваните. Централно разположенетото осветление още повече подсилва този ефект.

Венецианска мазилка в елегантен цвят, който повтаря цвета на стените.

 

За тези мазилки спокойно можем да кажем, че са уникални. Никой не може да повтори движенията на майстора при нанасянето на отделните слоеве.

Затова те придават уникално звучене на вашия дом.

 

 

Цветовете на стените служат за фон на обзавеждането и декорациите. Важно е да се прецени, кои са най-подходящите решения за всяка стена – дали да се боядиса с латекс, дали да се покрие с тапет или декоративна мазилка.

Цветовете са от огромно значение за това как се чувства човек в едно помещение. Определена цветова гама може да съживи и най-невзрачната стая или да съсипе и най-просторното помещение.

Ремонт в апартамент ново строителство

Ремонт в апартамент ново строителство

Окаченият таван е едно добро решение за скриване на магистралите от кабели. Освен това ще могат да се вградят и лунички, които да осигурят едно равномерно осветление в целия дълъг коридор. 

 

Ремонтът в нови апартаменти обикновео се съсредоточава в баните и дневните. Това е така, защото те не са проектирани индивидуално, а се продават с някакъв идеен проект на ниво нарисувани линии и квадратчета, които не отговарят на изискванията на новите собственици.

При новото строителство се наложи модата на обединяването на кухня, дневна и трапезария в едно помещение. Така се пести място, тъй като няма нужда от отделни стаи и в същото време домакините получават възможност за едно балансирано и хармонично обзавеждане, а кухнята се превръща в своеобразен център за общуване в семейството. 

 

Цветовите решения за стените изцяло зависят от предпочитанията на домакините, но за подовите настилки може да кажем, че има някакви норми.