Ремонт на кухня – основни ремонтни работи и изисквания при проектиране

Ще проследим един цялостен ремонт на кухня ката самостоятелно помещение. При проектирането на ремонта в кухнята е добре да се спазват някои правила.Кухненско обзавеждане

Кухненско обзавеждане

При избора на шкафовете трябва да се подбере внимателно не само техния дизайн, съответстващ на цялостния стил на кухненския кът, но и да се прецени техните размери и места, съобразно архитектурата на кухнята, водопроводната и електрическата  инсталация.

Неправилното разположение на плотовете, мивката, електроуредите води до излишни усилия, време и умора на домакинята. 

Много е важно ходовата линия да е изчислена правилно съобразно естествената последователност на извършваните от домакинята действия. Това важи особено при по-големи помещения.

Шкафовете и електроуредите не трябва да бъдат пръснати безразборно край всички стени. Подреждането им си има своя логичен смисъл и той трябва да се спазва.

Кухненските шкафове, изпълнени с МДФ, покрит с естесвен дъбов фурнир с хоризонтален фладер за долните шкафове, лак за горните и  термоустойчив плот с дебелина 4 см, са удобно разположени от двете страни за максималко уползотворяване на пространството. 

 

В шкафовете са вградени множество механизми за удобство при експлоатацията.

Светлият цвят на горния ред разчупва визията на кухнята и следва актуалните тенденции.

Кухнята е проектирана за осигуряване максималното удобство на домакините.

Уредите са подбрани внимателно, за да се интегрират перфектно в цялостния изглед на кухнята.

Боядисване в кухнята

Боядисване в кухнята

За боите, които се предлагат на пазара може да се говори много. 

Всички бои, използвани за декорация, са съставени от свързващо вещество на водна основа или на основа органичен разтворител. В състава им влизат още и редица помощни вещества като сгъстители, катализатори на съхнене, добавки за разливност, различни агенти и др. Боята с която боядисваме е на водна основа но какво всъщност означава това и защо то е важно.

Проектиране на кухнята

Проектиране на кухнята

Проектирането на една кухнята като самостоятелно помещение започва с точното заснемане. Както се казва, всеки сантиметър е от значение, защото пространството, с което разполагаме, трябва да се уползотвори максимално, така че да се осигури удобството при ползване.

Шкафовете и електроуредите не трябва да бъдат пръснати безразборно край всички стени. Подреждането им си има своя логичен смисъл и той трябва да се спазва. Добре е то да става компактно покрай една, максимум две съседни стени. Най - правилно от гледна точка на последователността на операциите подреждане е: хладилник (изваждаме продуктите), плот за работа ( за предварителна обработка), мивка (за измиването им), пак плот за работа (нарязване, поставяне в съдове за готвене) и накрая готварска печка за крайна топлинна обработка.

 

В съответствие с проекта за кухненските шкафове се изработва и електрическата инсталация. 

За безопасна работа на мощните електрически  уреди в кухнята се предвижда силова инсталация с проводници с необходимото сечение.

 

В кухнята освен контактите за електроуредите, които се разполагат под кухненския плот, са необходими и контакти над плота за включване на на дребни електроуреди  като миксери, кафемашини и др.

Тук на стената  сме предвидили да има и телевизор, така че освен сиолнотокови кабели до тези контакти достигат и слаботокови – кабели за телевизия и интернет.

Ремонт на кухня

Ремонт на кухня

Днес ще проследим един цялостен ремонт на кухня като самостоятелно помещение. При проектирането на ремонта в кухнята е добре да се спазват някои правила. Но в крайна сметка целта е домакинята да се чувства добре и комфортно, да хаби по-малко енергия и време и всъщност по този начин да се предпази нейното психическо и физическо здраве.

Разчистване на кухнята

Разчистване на кухнята

В старите жилища, където ремонт не правен с десетки години се налага едно сериозно разчистване. Често в такива жилища има и полици или ниши иззидани или напревени дори с голямо количество цимент. 

След премахването на всичко излишно може да се започне и с проектирането.

Водопровод и канализация за кухнята

Водопровод и канализация за кухнята

Всички уреди, изизскващи захранване с вода и и наличие на канал, са разположени от едната страна на кухнята. Това улеснява изграждането на водопроводната и канализационна инсталация. 

Полипропиленовите тръби трудно отстъпват място на други материали при изграждането на водопроводни инсталации.

Настилка в кухнята

Настилка в кухнята

Настилките са от голямо значение за общото звучене на дизайна във вашия дом. Керамичните плочки са за препоръчване като подови настилки за антрета, коридори и кухни. Те се поддържат лесно и имат много по-добра износоустойчивост от дървените паркети.

Настилката трябва да обединява помещенията, в които е положена.

Използването на различни видове плочки в коридора и кухнята например, ще доведе до визуално смаляване и накъсване на помещенията.

Когато плочките са от една и съща серия, дори с различни цветове, те преминават от атрето в коридора и кухнята без да прекъсват. Така помещенията се възприемат като едно и изглеждат по-големи.

 

Диагоналното редене  е за предпочитане не само защото придава значително по-раздвижен и по-приятен за окото вид на настилката, но и при това редене по-незабележими остават различията в големината и формата на крайните плочки да стените. Тези различия се получават  когато съседните стени не са перпендикулярни една на друга и съответно срещуположните – успоредни помежду си.