ВиК в старите жилища, линейни сифони и отводняване на банята

Много важно при проектирането на банята е да се осигури добро отводняване. Има различни решения и при избор на сифон трябва да се ръководите от очакваното количество вода, което трябва да се оттича през подовия сифон.Линейни сифони за баня

Линейни сифони за баня

Много важно при проектирането на банята е да се осигури добро отводняване. Има различни решения и при избор на сифон трябва да се ръководите от очакваното количество вода, което трябва да се оттича през подовия сифон. А подовият сифон освен чисто отводнителната функция има и една сдруго не по-малко важна. За дизайнерското линейно отводняване ще говорим с г-жа Анна Грънчарова.

 

На нашия обект ние ще монтираме един от най-новите дизайнерски душ канали. В концепцията за проектиране на пода на банята стои идеята за цялостно чувство на простор, интериор от малко материали и избягване на реални и оптични прегради.

Водопровод в старо жилище

Водопровод в старо жилище

Водопроводната и канализационната системи в старите жилища са изгнили до неузнаваемост. Не е ясно как водата преминава през тези тръби. 

 

Полипропиленовите са най-често използваният вид пластмасови тръби за студена и топла вода при изграждане на нови инсталации. Те имат много, и то съществени предимства пред класическите доскоро стоманени тръби и затова бързо ги изместват. Тръбите от полипропилен са много по-гладки в сравнение поцинкованите тръби. Поради това по техните стени не се образуват никакви отлагания от котлен камък, а хидравличното им съпротивление е по-малко, т.е. при дълъг тръбопровод падът на налягането на водата ще бъде по-малък.

 

Старите каменинови тръби също са безвъзвратно изместени от новите ПВЦ тръби. Новите тръби заемат по-малко място и могат да бъдат скрити.

 

Тръбите от полипропилен на практика са вечни, като при температури на водата до 70 °С и постоянно налягане 10 bar повечето производители им дават експлоатационна дълготрайност 50 години. Полипропиленът е около 250 пъти по-лош проводник на топлината  в сравнение със стоманата. Топлинните загуби от тях са значително по-малки, а когато през тръбите протича студена вода, по повърхността им не се образува характерното за стоманените тръбопроводи оросяване вследствие кондензация на водните пари.

И въпреки това ние сме изолирали тръбите допълнително със специалните топлоизолационни обвивки.

Вградено тоалетно казанче

Вградено тоалетно казанче

Елегантният и изчистен вид на банята се постига и с вграждането на структурите за тоалетните казанчета. Разнообразието в размерите позволява да се избере най-подходящата за дадената баня.

 

Двете структури, които ще вградим са с различни размери. В  банята е монтирана много плитка структура.  Това обаче не намалява обема на казанчето за вода. Структурата е по-плитка, но и по-широка. Такъв е размерът, който ни трябва, за да получим стена без чупки. Възможността да се получат прави стени, без чупки, при вграждането на структурите не е много голяма в нашите малки бани, но когато тя съществува, трябва да се използва. Правата стена е не само по-лесна за почистване, но и много по-елегантно стои санитарнаото обзавеждане.

 

В малката тоалетна, структурата е с различни размери. Тя е по-дълбоко и по-тясна, за да отговори на търсените от нас размери. След монтажа на структурата от гипскартон ще изградим и преградната стена между двете мокри помещения.

 

Всичко в двете бани е пресметнато до сантиметър и всеки сантиметър е използван рационално.

Ремонт на мокро помещение в старо жилище

Ремонт на мокро помещение в старо жилище

Ремонтът в страри жилища крие много изненади. Сградите са строени с тухли единички, а бетоновите трегери са с непредвидима големина. Понякога се спускат и на над 50 до 70 сантиметра от тавана.

Днес ще продължим ремонта в едно такова жилище. 

 

Ремонтът на мокрите помещния тук има две основни задачи. Първата е мокрите помещения – сега баня и отделно тоалетна да се преустроят на баня с тоалетна и и втората – да обособим едно отделно малко помещение, където ще разположим вградено тоалетно казанче и мивка.

Имаме и проблем с мухъла в кухнята. Стената е северна и студена през зимата и затова се образува конденз и съответно мухъла се възползва от тази прекрасна хранителна среда и се появява по стените и зад шкафовете.

В дневната ще поддменим подовата настилка с нова. Това налага премахването на цялата замазка.

Къртене

Къртене

Първата задача ще решим като усвоим част и от без това дългия и тъмен коридор а с малко площ и от трапезарията ще успеем да направим второто помещение за малката тоалетна. Ще преместим и вратата на трапезарията.

След изграждането на стените ще имаме нужда от две нови врати – една за банята, една за новата тоалетна.

 

Естесвено за това леко преустройство се наложи да направим нов отвор за вратата, който ще укрепим по-късно.

Премахнахме и част от преградната стена между банята и трапезарията. Железобетонните трегери и колони, които са изляти при строителството, осигуряват конструкцията.

 

Цялата замазка на пода на банята и всички стенни покрития премахнахме. Както виждате нивото в банята падна доста след разчистването, но това осигурява изграждането на водопроводната и преди всичко канализационната инсталация.

Преграждане с YTONG

Преграждане с YTONG

За зидането на стените използваме блокчета клетъчен бетон с 12,5 и 15 сантиметра дебелина. И двата вида обаче са с най-високата плътност на материала. Материал е с обемно тегло 700 кг на куб. метър, което осигурява и максимална звукоизолация. 

Продължението на стената между коридора и трапезарията е по-широка и затова изграждаме с блокчета с дебелина 15 см.

Блокчетата се отличават с изключително точни размери, което улеснява работата на зидарите.

Разбира се, трябва да се спазват точно правилата за изпълнение на такъв вид зидария.

 

Всяко блокче се нивелира и се проверява неговата вертикалност. Блокчетата се поставят плътно едно до друго като се причукват с гумен чук.

При необходимост те се режат и обработват лесно с трион за рязане на клетъчен бетон. 

Тук е добре да отбележим, че по всички вертикални фуги задължително се полага лепило.

 

Препоръчително е, когато зидате стената на определено разстояние, обикновено на третия ред по височина, стените да се фиксират към съществуващите строителни елементи. Това става с метални планки, подцинковани пирони и дюбели.

Така се предотвратява появявата пукнатини между новата и старата зидария.

При оформянето на зъба за касата на вратата е добре  той да се фиксира с дюбели.

 

Готовите фабрични щурцове улесняват работата на майсторите. Те са произведени чрез слепване на стандартни блокчета и вграждане в тях на арматура за осигуряване на необходимата носимоспособност.

 

За производството на на автоклавния клетъчен бетон се използват природни суровини. Пясъкът с високо съдържание на кварц е суровината с най-голямо участие в състава - над 60% от неговото тегло.

Следва циментът, който представлява 20% от съдържанието на продукта, негасена вар - с дял от 15%, малко количество суров гипс – не повече от 5%, алуминиева паста  - 0.1% и разбира се вода.

Вградена батерия

Вградена батерия

Освен на обзавеждането на банята, голямо внимание се отделя на смесителите и отводнителните системи.

Вградените батерии вече не са недостъпен лукс.

 

Защо вгрдените батерии, които ви показваме са надежден и все по-предпочитан продукт. Те се състоят от две части. Универсалното базово устройство за вграждане е изключително гъвкаво и лесно може да бъде адаптирано към всякакъв вид инсталация.

Функционалната част пък може да бъде както за едноръкохваткови, така и за термостатни смесители.

 

Отворите за за присъединяване към водопроводната инсталация са разположени така, че да са максимално достъпни при работа и позволяват присъединяването на всякакви видове тръби. Не се налага използването на удължител.

 

Регулируемите монтажни крачета осигуряват лесен монтаж и настройка на необходимата дълбочина.

 

Базовото устройство може да бъде монтирано вътре в стена.

Може да бъде инсталирано и към стена на различна дълбочина – директно присъединяване към стената и гипскартон и когатото е необходима по-голяма дълбочина – чрез регулируемите монтажни крачета.

 

Монтажът може да се извърши и с специална монтажна рама или директно към гипскартона чрез монтажните крачета.

 

Базовото устройство, което остава в стената, се фиксира и свърза към тръбите. То е напълно достъпно дори след залепване на плочките. Самият смесител се монтира вътре в базовото устройство. Базовото устройство е универсално и към него могат да се монтират различни смесители и над 30 вида декоративни части в зависимост от избрания дизайн.

В двете бани сме предвидили вградени смесители за душа и двете бидетни структури.