Изграждане на водопровод, смяна на радиатори, полагане на мазилка Баумит УноРед

Полипропиленовите са най-често използваният вид пластмасови тръби за студена и топла вода при изграждане на нови инсталации.Подмяната на радиаторите се налага поради две основни причини – едната е разбира се икономичска, а другата е естетическа. Електрическа инсталация

Електрическа инсталация

Преди да се замем с измазването на стените, трябваше да подменим цялата електрическа инсталация.

При такъв грандиозен ремонт това е препоръчително – старите инсталации не могат да понесат натоварването на новите електрически уреди пък вече и не са безопасни. Това налага прокопаването на много метри канали в които се полагат гофрираните тръби и кабелите.

Част от кабелите ще минат и в окачените тавани, което улеснява работата.

Гипсова мазилка Баумит УноРед

Гипсова мазилка Баумит УноРед

След всичко това, което ви показахме, стените се нуждаят от една сериозна обработка. Първо защото са криви и денивелацията е между 2 и 5 сантиметра и защото прокопахме много канали в мазилката за кабелите и водопроводната инсталация.  Сега може да проследите цялата работа по измазването с гипсова мазилка на стените. Ако следвате нашите инструкции, бъдете сигурни, че вашата работа  и резултати ще бъдат перфектни.

Водопроводна инсталация

Водопроводна инсталация

Полипропиленовите са най-често използваният вид пластмасови тръби за студена и топла вода при изграждане на нови инсталации. Те имат много, и то съществени предимства пред класическите доскоро стоманени тръби и затова бързо ги изместват. Тръбите от полипропилен са много по-гладки в сравнение поцинкованите тръби. Поради това по техните стени не се образуват никакви отлагания от котлен камък, а хидравличното им съпротивление е по-малко, т.е. при дълъг тръбопровод падът на налягането на водата ще бъде по-малък.

 

След изграждането на новия водопровод с полипропиленови тръби, ще монтираме и структурата за вграденото тоалетно казанче.

Нивелирането е задължително на всеки етап от монтажа на структурата. 

 

Преди да се фиксира здраво към стената и пода, трябва да осигурим и захранването на казанчето.

Тук мястотото отново да повторим – захранването на вградените тоалетни казанчета се осъществява с твърда връзка.

Не позволявйте това да се прави с гъвкавите връзки, защото те могат да се компроментират и да се наложи къртене на плочки след време.

Металните вградени структури за висящи тоалетни чинии са проектирани да издържат тежест до 400 кг без теглото на самата тоалетна чиния.

Структурите за вграждане за конзолни тоалетни са метални, тъй като тежеста при сядане се поема изцяло от структурата. 

Обръщане на прозорците

Обръщане на прозорците

Много важен етап от работата при измазването на помещенията е обръщането на прозорците. Изисква се прецизна работа, опит, спазване на правилата и познаване на новите материали. 

Монтаж на климатик

Монтаж на климатик

Окаченият таван улесни прокарването и на тръбите за климатика. За сега само прокарваме тръбите, които да останат под мазилката или в окачения таван. Доста дълъг е тръбният път от вътрешното да външното тяло. 

На свързващите тръби трябва да бъде поставена топлоизолация по цялата дължина от вътрешното до външното тяло. Така ще се избегне кондензиране на вода и загуби на топлина или студ, а тази част от тях, която е извън помещението, трябва да бъде обвита с бандажна лента. Тя предпазва топлоизолационния материал от стареене и повреждане, предизвикано от слънчевите лъчи.

Тръбите и тръбните връзки, по които циркулира хладилният агент (фреон), трябва да бъдат херметични, за да няма изтичане и загуба на хладилен агент;

 

Всички тръби трябва да бъдат със съответния диаметър според предписанията на производителя. 

Смяна на радиатори

Смяна на радиатори

Какво налага смяната на старите чугунени радиатори с нови? И въобще налага ли се тази инвестиция? 

Подмяната на радиаторите се налага поради две основни причини – едната е разбира се икономичска, а другата е естетическа. 

Чугунените са доста дебелостенни и коефициента им на топлопроводност е по-нисък в сравнение с новите алуминиеви радиатори.

Освен това те са много широки, не особено красиви и заемат излишно място.

Не на последно място – те са и доста тежки.

 

Естесвено не можем да отречем , че чгунът е добър метал за отопление, защото той не корозира и има висока акомулираща способност.

За монтажа на новите радиатори са необходими и нови тръби, които да заменят част от вече ръждясалите стари.

Работата с тях е презизна. Вътрешният и външният слой са направени от омрежен полиетилен. Омреженият полиетилен  е идеален материал за многослойни тръби и приложение с високи температури до 95°C. Едно от тези приложения е връзките с алуминиевите радиатори в отоплителните системи.

 

Многослойните тръби с омрежен полиетилен гарантират дори и при висока термпература над 95°C добра и безпроблемна работа при фитинговите съединия. Обикновените тръби обикновенно дават дефекти при високи температури. Обикновения полиетилен се топи при високи температури и така дебелината на стената на тръбата изтънява и това води до проблеми с изтичане.

Тръбите са с алуминиев слой и имат по-голяма устойчивост на вътрешното налягане. При лазерно-заварените многослойни тръби, линията на заварка е най-здравата точка от алуминиевия слой. При тръбите с прещипан алуминиев слой и заварен чрез ултразвукова заварка слабата им точка е точно където е заварката, от което следва, че напора който генерира вътрешното налягане може да доведе до пробив в тръбата.

Глидерите на радиаторите се съединяват, за да се получи радиатор с изчислената и необходима мощност и се монтират на стената.

С ниското съдържание на вода и отлична топлинна ефективност, алуминиевите радиатори са идеалното решение за инсталации, които са предназначени за свеждане на ползваната енергия до минимум.

Новите европейски стандарти изискват по-голяма енергийна ефективност в новостроящите се сгради и домове. В резултат на това има все по-големи изисквания за отоплителните системи. Произвеждат се радиатори и системи, които да намалят консумацията на енергия , като в същото време се повишава и комфорта на обитаване. Високият коефициент на топлоотдаване на тези радиатори ги прави изключително икономични изградени с минимален брой глидери.