Решения за под – сух под с вата, сух под с посипка, подова замазка с XPS

В това предаване ще отдадем заслуженото внимание на пода – какви варианти има за изравняването на пода и повдигането на неговото нивоПодова замазка с XPS

Подова замазка с XPS

Ако все пак решите да направите нова пясъчно-циментова замазка ето как бихте могли да си спестите качването на чували с пясък и цимент.

 

След премахването на старата настилка и разчистването ще установите, че трябва да запълните около 10-12 сантиметра със пясък, цимент и вода.

В повечето случаи основата на бетоновата плоча не е равна.

Затова може да направите 2-3 сантиметра замазка, която да изравни основата.

Цялостна пясъчно циментова подова замазка

Цялостна пясъчно циментова подова замазка

Когато трябва да се запълнят 5-6 сантиметра, за да се изравни нивото в цялото жилище, тогава вече нямате избор – трябва да направите цялостна пясъчно циментова замазка. Това е така, защото минималната й дебелина трябва да бъде поне 4 сантиметра.

Улеснение е разбира се възможността за машинно полагане – става по-бързо и лесно.

Самонивелираща се подова замазка

Самонивелираща се подова замазка

Независимо от крайната настилка, пясъчно циментовата замазка трябва да е здрава и добре нивелирана. Тя е идеална основа за полагането на естествен паркет.

Ламинираните настилки, мокетите и ПеВеЦе покритията са с по-високи изисквания към основата. При отклонение дори от 0.5 сантиметра се налага полагане на самонивелираща се замазка, ако сте решили да сложите ламиниран паркет. 

Сух под с посипка от керамзит

Сух под с посипка от керамзит

Вариант на сух под може да се изпълни и със друг материал. Например експандиран полистирен или суха посипка.

Изборът на материал зависи от конкретните дадености и от особеностите на обекта.

Сухата посипка може да се използва когато имате много неравен под а трябва да направите идеално равна основа за финалното подово покритие. 

 

Когато денивелацията на пода е различна в различните части на помещението и традиционната пясъчно циментова мазилка не може да бъде положена поради различни причини, решението е сух под с посипка от керамзит или друг подобен материал.

Сух под с каменна вата върху гредоред

Сух под с каменна вата върху гредоред

Има два варианта на изграждане на подовата конструкция – единият се среща все по-рядко. При него подовата конструкция е изградена от дебели греди или както сме свикнали да го наричаме – подът е гредоред. Това е начинът на строеж в България на повечето стари къщи. Но при ремонт това създава проблеми. 

 

Когато трябва да решите такъв проблем може да се възползвате от сухото строителство.

Естествено, за да реализирате този сух под гредите трябва да са здрави.

 

Той осигурява добра звуко и топлоизолация, стабилност и не на последно място – изграждането му е сухо, бързо и лесно. Пести време, усилия и решава по перфектен начин проблема с гредореда и може да бъде изпълнен както при основата,  така и между етажите.

 

Ватата се поставя и лежи свободно между гредите. Плътността й трябва да е 40 - 50 кг. на куб. метър. Каменната вата освен добрата топло и звуко изолация осигурява и много добра пожароустойчивост, защото ватата не гори.