Ремонт на таванско помещение - капандура, изолация, предстенна обшивка

Ще се заемем с ремонт на подпокривно пространство. Ще монтираме покривен прозорец, за да осигурим проникването на светлина в досега тъмното подпокривно пространство. Предстенна обшивка с каменна вата

Предстенна обшивка с каменна вата

При ремонт на покриви и подпокривни пространства трябва да се съблюдават  определени изисквания: 

Ремонтът трябва да бъде направен с безопасни и негорими материали

и задължително е да се осигури добра термо- и звукоизолация.

При правилно изпълнение на топлоизолацията на тавана може да спестите 11% от изразходваната енергия за отопление или охлаждане на въздуха.

 

Каменната вата е идеалният материал за изолация на покриви. Плочите са абсолютно влаго и водонепропускливи в цялата си структура. Тя е негорима и притежава отлични звуко и термоизолационни свойства. 

Порестата структура и въздушните пространства намаляват разпространението на всякакъв шум. Осигуряването на добра звукоизолация е от особено значение за добрата почивка през нощта и спокойната работа през деня. Не всички материали, които осигуряват добра термоизолация притежават и добри звукоизолационни характеристики. Каменната вата с плътност на плочите между 50 и 70 килограма на кубичен метър са най-доброто решение за качествена звукоизолация.

Паропропускливостта на ватата позволява на сградата да диша. Така че влагата, която е основната причина за образуване на мухъл, не се задържа във вътрешността.

Една друга много важна характеристика на каменната вата е нейната пожароустойчивост – или времето, което строителните елементи могат да издържат на температура, създадена от огън, без да понесат пагубни повреди и да продължат да изпълняват функциите си.

 

За да осигурим още по-добра термо и звукоизолация е необходимо да монтираме още един слой каменна вата с дебелина 5 см. За целата е необходимо да се изгради  скара от метални профили, върху които по късно ще фиксираме  гипскартонените плоскости. 

При изграждане на подпокривни пространства с дървена конструкция на покрива, директните окачвачи се фиксират върху ребрата на покрива. 

Следи се нивелирането и двете посоки – хоризонтално по дължината на всеки профил и вертикално между отделните профили за да се осигури разположение в една равнина и без усукване на гипскартонените плоскости. 

5 сантиметровата вата се полага между металните профили. 

 

Двуслойното полагане на ватата елиминира и минималните термомостове, които биха могли да се получат при  дървената констукция на покрива. Така ватата покрива изцяло покривната конструкция и осигурява максимална изолация. 

Върху ватата трябва да се монтира и следващия слой на изолацията на покрива. Паронепропускливото фолио се монтира  с цел да се предпази ватата от проникване на влага откъм помещението. Алуминиевият слой има и друга функция – служи като отражателен слой за топлината и тя се връща отново в помещението.

 

Алуминиевото фолио се закрепва хоризонтално към ребрата на покрива. Двата съседни слоя се залепват със специална алуминиева лента.

Облицовка на стени и таван

Облицовка на стени и таван

Стените и тавана могът да бъдат завършени с различни материали. Ние ще доверим отново на сухото строителство и ще използваме гипскартон. За целта първо трябва да се изгради конструкцията от метални профили. Тя е стандартната конструкция за окачен таван.

 

При изграждане на подпокривни пространства с дървена конструкция на покрива се препоръчва използването на пожароустойчив гипскартон. Той е обогатен със стъклофибърни нишки с различна дължина от 3 до 30 мм, които са негорим материал. Изпитанията доказват, че стъклофибърните нишки запазват по-дълго целостта на гиспкартонената плоскост под въздействие на пожар. 

Облицовката на строителните елементи с пожароустойчиви строителни материали ограничава разпространението на възможния пожар. За по-лесно разпознаване, картонът на гипсовите плоскости е оцветен в червено и надписът на гърба вместо син е червен..

Плоскостите се монтират вертикално и към конструкцията от метални профили със стандартните рапидни винтове за гипскартон. 

 

Гипскартонените плоскости се използват за изграждане на стени и облицовки. Липсата на строителна влага и бързия монтаж ги правят предпочитани за извършване на различни строително ремонтни работи. 

Гипсът допринася за комфорта на обитаване чрез топлоизолация, звукоизолация, пожарозащита. Той регулира влажността на въздуха в затворени помещения, тъй като се състои от множество малки пори, които при наличие на влага във въздуха я поемат и при недостиг я отдават. 

Гипсът е безупречен материал и от гледна точка на поносимостта му с човешкото тяло. Има същото PH като човешката кожа, няма миризма и е абсолютно безвреден. Накратко гипсът е  един екологичен, биологично безупречен материал.

Системите за изграждане на окачен таван включват и необходимите материали за запълване на фугите и шпакловане на стените. 

 

Фугите между стандартните и нефабричните кантове се запълват със фугираща смес. 

Фугопокриващата лента покрива фугите и се поставя между два слоя от фугиращата смес. Тя създава здрава връзка между материалите и не позволява евентуално напукване след окончателното изсъхването на шпакловъчната маса.

Нашите майстори са улеснени днес с обръщането на ъглите на прозореца – тъй като сме предвидили специална вътрешна декоративна облицовка, която се предлага от производителя.

 

След изсъхване на първоначалното шпакловане цялата повърхност на тавана трябва да бъде шпаклована отново. Така се осигурява еднаква основа за следващите покрития, особено ако ще се боядисва с интериорна боя. Качеството на извършените работи в сухото строителство до голяма степен зависят от качественото фугиране и шпакловане на повърхностите на стените, изградени от гипскартон. Затова и производителят е въвел няколко степени и нива на изпълнение на шпакловката в зависимост от предназначението на строителния елемент и от предвиденото финално покритие. 

Поставяне на тавански прозорец

Поставяне на тавански прозорец

След прецизното оразмеряване, се изрязва и самият отвор в покривната конструкция. 

Прозорецът се фиксира към гредите  с винтове през металните планки, закрепени към касата.

По-дългите винтове осигуряват по-сигурно закрепване и към гредите.

 

При монтажа на покривните прозорци освен максимално количество светлина и вентилация трябва да се осигури и отлична хидроизолация. Затова към покривният прозорец се добавя и алуминиева обшивка.  Монтирана правилно тя не позволява на водата да проникне между отделните елементи на покрива и прозореца.

 

От всички страни на прозореца се монтират хидроизолационни поли, които се закрепват към  касата. Между гредите на покрива и касата на прозореца се поставя термоизолационна рамка. Така се намалява загубата на топлина и се удвоява гаранцията на прозореца – от 5 на 10 години.

 

Елементите от обшивката на прозореца предпазват от проникването на вода. Керемидите на покрива трябва плътно да покрият обшивката около прозореца.

Прозорците с централна ос на отваряне са най-разпространените покривни прозорци.

При тях дръжката за отваряне се намира в горния край. Те са удобни за работа и се почистват лесно.

Прозорецът, който монтирахме е изработен от бял полиуретан, покриващ сърцевина от тройнослепена скандинавска дървесина. Елегантен, със заоблени ръбове. Идеален за всички видове помещения и изключително подходящ за  влажни стаи. Не изисква допълнителна поддръжка и се предлага в  различни стандартни размери. 

 

Когато сте решили да преобразите своя таван с покривни прозорци, изберете най-подходящото решение за вас. 

Това е само едно от разнообразните решения, които можете да постигнете с покривни прозорци. 

Прозорците с две оси на отваряне осигуряват повече простор в помещението и по-добра гледка, а тези с дистанционно управление – комфорт по-всяко време. 

Боядисване на таванското помещение

Боядисване на таванското помещение

Когато избирате цвят за стените и таваните е добре да освен с вашия личен вкус и предпочитания да се съобразите и с осветеността и предназначението на помещението.

За по-тъмните стаи е препоръчително да се използват топли и светли цветове, защото те отразяват по-добре светлината. 

В добре осветени помещения могат да се използват и студени цветове на боята. Те правят помещенията да изглеждат по-просторни но в същото време могат да създадат и усещане за хладина.

 

Ние боядисваме тавана и стените със светла боя. Така ще постигнем максимално отразяване на светлината идваща от покривния прозорец, което е важно за постигането на добра осветеност в подпокривното простраснство.

Усвояване на таванско помещение

Усвояване на таванско помещение

Строежът на ново жилище е една сериозна инвестиция. Затова усвояването на таванското помещение е едно изключително изгодно решение. Но законовите разпоредби и ограничения не винаги позволяват вдигането на линията на покрива, така че да се осигури достатъчно светлина и въздух в помещението. Най-често оптималното решение са покривните прозорци. Те внасят светлина, гледка, свеж въздух и простор и напълно променят стария таван.

 

Крайният ефект след ремонта надхвърля инвестицията. Цените на покривните прозорци са доста по-приемливи от всяко друго алтернативно решение. Те са с отлично качество и до 10 години гаранция. А в качествата и удобството на покривните прозорци може да се убедите след изпълнението на поредната ви мисия.