Ремонт в ново жилище - ремонт на баня, подови настилки, вграден гардероб

Ремонт в апартамент в нова сграда. Кое е важно при избора на ново жилище? Строителството като инвестиция. Как да изчислим най-лесно цената на външните стени ако сме решили да строим своя дом? Можем ли да разширим банята? Гардеробни системи и интериорни врати.Идеен проект на ремонта

Идеен проект на ремонта

Новата ни мисия ще реализираме в този апартамент. Той се намира в нова сграда и е със добро разпределение.
Зоната за спане е изнесена в едната част на апартамента в близост до банята.
Дневната част обединява кухня, трапезария и зона с мека мебел.
Квадратурата позволява всичко това да се разположи удобно, без притеснение и ограничение в ходовите линии.

Тук ще обърнем по-голямо внимание на банята и разположеното да нея мокро помещение.
Изнасянето на пералнята в отделно помещение, а не разполагането й в кухненските шкафове, е практично решение.

В нишата за пералнята бихме могли да разположим и малка мивка. С това пространството на това мокро помещение се запълва.

Затова ние предложихме друго решение. Ще намалим размера на нишата за пералнята. Така самият уред ще излезе напред и спокойно ще може да се обслужва от коридора. Ще изградим преградна стена зад пералнята и ще обособим душ кабина, като направим отвор в стената откъм банята.
Така желанието на нашите участници за вана и душ кабина в банята е напълно удовлетворено. Ваната ще разположим зад вратата, а мивката в до самия вход на банята.
Отделянето на самостоятелна душ кабина е едно изключително практично решение а освен това се освобождава място в банята за повече шкафове, което никак не е за пренебрегване. Вградена структура и висяща тоалетна чиния ще завършат обзавеждането.

Водопровод и канализация

Водопровод и канализация

Избрахме вградена структура с възможно най-малки размери като широчина. В зависимост от пространството може да се избере по-тясна и дълга или по-широка и къса структура.

За да продълвим изпълнението на проекта трябва да преместим и двете врати на сталните. Целта е да се избегне неприятната чупка в стената в едната стая и да се изгради стена за вградения гардероб в другата.

Така с разбиването на около 70 см от едната стена ще постигнем много по-удобно влизане в стаите и място за вградени гардероби. А обемите за съхранение са много важни в един дом.

Хидроизолация на банята

Хидроизолация на банята

След като изградихме стените с гипс картон и скрихме структурата и тръбата зад куфар от влагоустойчив гипскартон, продължаме с хидроизолацията.

Гъвкавите хидроизолационни ленти, вградени между два слоя от хидроизолационния разтвор ще бъдат сигурна преграда за влагата в най-критичните зони, дори ако тя поради някаква причина проникне под плочките.
Стените също трябва да бъдат защитени.

Шпакловане на стените

Шпакловане на стените

Останалите стени в жилището се нуждаеха от шпакловка. Тук шпакловахме с машинна гипсова шпакловка.
Но преди това всички  прозорците внимателно облепихме с найлон.
Материалът представлява готова за употреба смес с гъста кремообразна консистенция. Разбърква се добре преди да бъде изсипан в машината но без да се добавя вода.
Нанася се равномерно на фин слой по стената и тавана.

Тази шпакловъчна смес  съчетава отлична адхезия към основата и много добра покривност.
Свързващото вещество е винилова суспензия, благодарение на което, не само захващането на шпакловката към основана е много добро, но материалът се разнася леко и равномерно върху повърхността.
Цялостната шпакловка ще изравни и заглади и малките неравности или повърхностни дефекти, които обикновено стават видими едва след боядисването. Това най-лесно се забелязва при стени със силно странично осветление и бои с гланцова повърхност.
Ако е необходимо всеки следващ пласт се нанася само след пълното изсъхване на по-долния. Високата влажност на въздуха в помещението съществено удължава времето, необходимо за изсъхване на шпакловката. Но със сигурност не е за препоръчване и прекалено бързото съхнене на слоя.

Шпакловката създава добра защита и стабилна основа за последваща декоративна обработка.

Изравняване на пода със саморазливна замазка

Изравняване на пода със саморазливна замазка

След обработката на стените, направихме и саморазливна замазка в стаитем за да осигурим идеално равна и нивелирана основа за ламинирания паркет.
При подготовката на материала за работа от осбено значение е спазването на точното съотношение вода – суха смес, указано от производителя.
Разбърква се добре, на бавни обороти, за да не се вкарва въздух във сместа.
Материалът се разлива върху грундирана повърхност и се разтила с помощта на маламашка.

Минималната дебелина на слоя може да бъде 3 мм, а максималната не повече от 15 мм. Целта на саморазливната замазка е да осигури равна и нивелирана основа за полагането на ламинирания паркет. Така се удължава и живота на покритието, тъй като няма движение на ламелите и те лягат плътно по повърхността на пода.
Ламинираният паркет може да се полага 72 часа след нанасянето на саморазливната смес.

Полагане на ламинат

Полагане на ламинат

Технологиите за производство на ламинат до толкова са се подобрили, че дават възможност да се произвежда подово покритие с много добро качество и с голямо разнообразие от повърхностни покрития.Новите колекции на ламинати предлагат плочи с висока издръжливост на износване, удароустойчивост и влагоустойчивост. Това се отнася най-вече за високия клас ламинат.


При покупката на ламинат е добре да се обърне внимание на това от кой клас е избраният декор и дали характеристиките на този клас отговарят на предназначението на помещението, за което купуваме ламината.

Подова настилка от естествени камъни

Подова настилка от естествени камъни

Покритието в дневната, кухнята и хола е от италиански естесвени камъни. Само естественит материал може да бъде толкова красив със своята неповторимост и уникалност на всяка плоча.
За лепенето на естесвени камъни ще отделим време в едно от следващите предавания. Стандартните продукти и технологии на полагане не са подходящи при работата с плочи от естесвен камък. Но подробности ще видите в нашата демонстрация.

Обзавеждане на банята

Обзавеждане на банята

С преустройството, което направихме, осигурихме достатъчно място и монтирахме вана с размери 180на 80. Тя е със скрит преливник. Така ваната от вътрешната страна е абсолютно гладка, без никакви отвори за преливане на водата.
Висящата тоалетна чиния е с компактни размери. Мивката е от същата серия и е разположена удобно до вратата.
Смесителите за ваната и мивката също са от една серия – красиви и със заоблени форми, с удобни ръкохватки.

Окачването за душа е с максималната дължина от 90 сантиметра. Щлаухът е специално разработен и е с гладка повърхност, за да не задържа мръсотии.
Два вентилатора с клапи осигуряват вентилацията отделно на душкабината и отделно на помещението с ваната и тоалетната.
Зад вратата монтирахме и красив и компактен бойлер. И след банята отиваме в коридора, където започва монтажа в помещението за гардеробна и портмантото до външната врата.