Завършване на ремонт - ВиК, ремонт на банята, обзавеждане на кухнята, лепене на подови настилки

Как едновременно може да разделите и обедините пространството? Класическата масивна кухня – ретро звучене в модерния ни и забързан живот. Банята – началото на нашия ден.Изграждане на водопровода и канализацията

Изграждане на водопровода и канализацията

Монтажът на дограмата е първата стъпка от ремонта.
Преминаваме и към изграждането на новата ВиК инсталация. Всъщност изграждането й започва след окончателното завършване на идейния проект.  Не е добре да правите водопроводна изсталация без да знаете точното разположение на мивка, тоалетна и душ в банята. Защото всеки извод трябва да е съобразен така, че след монтажа на санитарното оборудване да няма стърчащи тръби и удължители. Или пък да монтирате тоалетната чиния на дадено място само защото там се намира необходимата тръба.
Полипропиленовите са най-често използваният вид пластмасови тръби за студена и топла вода. Тръбите от полипропилен са много гладки и поради това по техните стени не се образуват никакви отлагания от котлен камък, а хидравличното им съпротивление е по-малко. Т.е. при дълъг тръбопровод падът на налягането на водата ще бъде по-малък. Полипропиленовите тръби на практика не кородират и затова са най-често използвани за направа на водопровод.

Избрахме структура за вграждане за тоалетната чиния с минимална дълбочина, за да можем да спестим място.
Водомерите разположихме на удобно място над структурата. Те ще бъдат скрити в ревизионен отвор под плочките.
Базовото устройство на вградения смесител за захранване на бидетната арматура разположихме в ляво на тоалетната.
Тръбите за топлата и студена вода са покрити с подходящ изолиращ материал.

Преработка на парното

Преработка на парното

За да скрием тръбите за парното в стените се наложи да прокопаем известно количество канали.
В банята премахнахме голямата лра и направихме изводи за друга, която ще бъде срещу мивката.

При запълването на каналите, изкопани при изграждането на  инсталациите е важно да се спазват определени изисквания, за да не се образуват пукнатини след изсъхването на материала – грундиране преди запълване на каналите и използване на качествен материал.

Изграждане на окачен таван и куфар от гипскартон

Изграждане на окачен таван и куфар от гипскартон

Канализационните тръби скрихме зад куфар, тъй като в конкретния случай възможност за преправяне им нямаше.
Таванът също изграждаме от влагоустойчив гипскартон. Може би някой би задал въпроса Защо е необходимо да се прави такъв таван. Има и други начини.
Да, има, но с окачения таван постигаме няколко съществени предимства в банята.

В окачения таван могат да се вграждат луни, които осигуряват едно равномерно осветление с акценти там, където е необходимо – пред огледалото например.
С окачения таван имаме една идеално равна повърхност. Много от вас са виждали почернелите пръскани мазилки по таваните в банята.
Като прибавим и способността на картона да поема и да отдава влагата във въздуха, май вече имаме много предимства, в полза на окачения таван в банята.
А освен това, при необходимост може да се положи и каменна вата за по-добра топлоизолация на помещението.

Ремонт на банята

Ремонт на банята

Хидроизолацията, като част от системата за лепене на плочки в мокри помещения, пък е преграда за проникването на влага в стените.

Не разчитайте плочките да ви осигурят преградaта срещу проникването на влага. Тя прониква дори и през фугите.
Плочките са в любимия и свеж зелен цвят на Краси. Използваме почти всички плочки от наличните в серията, за да направим банята едно прекрасно място.

На стената с мивката, тоалетната и душа използваме и декорни плочки с нежни цветя.
Една линия върви хоризонтално над нивото на мивката, друга вертикално зад тоалетната чиния. Гърба на нишата също се оформя с декорните плочки.
На срещуположната стена няма оборудване и за да не звучи скучно сме разположили различните плочки от серията две по две, като та се образуват квадрати.

Задачата на лепилото е да фиксира надеждно облицовъчната плочка върху основата. Важно е да се работи със системни продукти. Това означава те да са от един производител и да се използват всички. Важно да се обърне внимание и на еластичността на лепилото, за да може свързващият лепилен слой да поеме термичните разширения в основата без да се разруши.
Това е особено важно при наличие на отопление в стените или в пода, както беше случая в предишния ремонт, който ви показахме.
Но ако сте пропуснали да гледате предаването в събота може да влезете в сайта.

Параван за баня

Параван за баня

Сега ще продължим с паравана в банята.
Тук решихме да разчитаме на едно фиксирано стъкло, което да предпази от мокрене цялата баня.
Параванът е от 8 мм закалено стъкло.
Фиксираме го в стената с специални неръждаеми елементи.
За още по-голяма сигурност монтираме и един допълнителен фиксиращ елемент между двете стени. Така стъклото ще бъде стабилно и няма да се се клати и вибрира при допир.

Лепене на плочки в кухнята и коридора

Лепене на плочки в кухнята и коридора

След банята се заехме с плочките в коридора и кухнята. Те са от една серия, като плочките в коридора са малко по-тъмни и с размер 60х60 см, а в кухнята се по-светли и с размер 30х60 см. Начинът на редене едновременно прави  плочките да изглеждат с размер 60х60 см и в същото време разчупва скуката от еднообразието на цвета.


При лепене на голямоформатни плочи е препоръчително в лепилният слой да има възможно и най-малко кухини и лепилото да се нанася и върху двете повърхности – в случая върху пода и върху плочката.
Лепилото се нанася, разстила се и след това слоят лепило се минава с назъбената маламашка.

Много важно е лепилният слой върху плочката и основата да се полага равномерно. Това осигурява максимална здравина на залепване и устойчивост на точково натоварване – стъпване, изпускане на тежки предмети, удар или пробиване с бормашина.
Естесвено, разположението на плочките се планира предварително, за да се избегнат усложнения при напредването на работата.

При по-голям размер на плочките, използвайте подходящи за целта модифицирани лепила за да осигурите правилно залепване  и да предотвратите отлепването на покритието.
И тъй като е време за поръчка на кухнята, сега ще ви разкажем малко повече за няшата кухня и за кухните от масив.

Финал на ремонта

Финал на ремонта

Влизаме в коридора. Той е приятно осветен от скритото осветление, монтирано в окачения таван. В нишата е монтиран гардероб, който е едно прекрасно място за съхранение.
В спалнята  на едната стена залепихме тапет с нежни цветни орнаменти.
Спалнята и гардероба са от естесвена дървесина.
На тавана пред прозореца лека конструкция скрива корниза за пердето, а скритото осветление създава романтична атмосфера.
Интериорните врати също са от масивна дървесина, като тази към дневната е остъклена, за да пропуска светлина в антрето.
Стъклената плъзгаща врата отделя дневната с меката мебел от кухненския кът. Tака след частичното премахване на стената между кухнята и дневната сами решавате кога да отделите двете помещения и кога да разполате с цялото пространство на кухнята и дневната
В кухнята вратите на шкафовете са от естествена дървесина с характерни декорации и извивки, които несъмнено допринасят за едно уютно и ретро звучене.
Мивката и смесителя са от един и същи композитен материал, който идеално пасва на цвета на плота.
Много домакини биха завидяли на големината на работният плот.

Фурната и аспираторът са също в ретро стил.
Скритото осветление, вградено в леките конструкции на тавана пред пердетата осигуряват приглушено осветление.
За обзавеждането на банята избрахме заоблени форми на мивката и тоалетната с бидетна арматура. Колекцията разполага с различни размери и форми, така че да се постигнете максимума за пространството, което обзавеждаме. Всяка баня е различна, затова един размер не пасва на всички.

Тоалетната чиния е с бидетна арматура, захранвана от вграден смесител.
Седалката е с плавно затваряне
Смесителите за мивката и душа пък ви помагат да пестите вода и енергия.
Статичен параван отделя душовото пространство.
Свежият зелен цвят в различни нюанси и декорните плочки с нежни стилизирани пролетни цветя осигуряват едно жизнено начало на деня.