Помяна в разпределението на апартамент, преместване на стени и изграждане на нови

Как с преместването на една стена може да си осигурите нормално входно пространство. С изграждането на друга – може да имате две сервизни помещения – баня с душ кабина и отделно тоалетна.Състояние на апартамента преди ремонта

Състояние на апартамента преди ремонта

Апартамента, в който влизаме, се състои от две спални, дневна с кухня и трапезария, обединени в едно голямо помещение и баня.
Дневната е светла с големи френски прозорци.
Едната стая е с малък прозорец, а от другата се излиза на малка тераса, която обща с дневната.
Наличието на стени под ъгъл в дадено жилище издават невъзможността  на архитекта да направи проект, който да дава възможност за фунционално обзавеждане на стаите.

Нека видим и чертежа от първоначалното заснемане на жилището. Влизаме в антре, което е със ширина от 1 метър. Т.е. едва се отваря външната врата без да опре в срещуположната стена. Място за мебели в антрето няма. Освен това стената прави чупка, за да се осигури влизане в кухнята и дневната.
Врататa на стаята е от другата страна, което не е лошо решение, но пък стаята отново е с стена под ъгъл, на която не може да се разположи нищо.
Банята е с размери, които позволяват много добро обзавеждане.
Коридор с място за вграден гардероб води към другата стая.
В ляво от входната врата е разположена дневната с кухненския бокс.

Идеен проект

Идеен проект

Нашето предложение е свързано с промяна главно в стените на едната стая и пространството около банята и коридора.
Ще преместим стената срещу входната врата с около 40 см навътре към спалнята. Ще я изправим и ще осигурим място за вграден гардероб. Ще преместим и врата на стаята.
Ще иззидаме и нова стена за вратата към дневната. Тя ще бъде естествено продължение на стената на дневната – без чупки и артистично влизане.
От другата страна в района на банята също ще нанесем някои промени.
Ще намалим разумно размера на банята, за да можем да изградим едно малко помещение за втора тоалетна с малка мивка.

В банята има достатъчно място за душкабина и останалото санитарно обзавеждане. Всичко се разполага удобно и функционално за ползване.
Останала част в коридора ще запазим за вградения гардероб, където ще поместим пералнята и сушилнята.
Tака няма да се налага пералнята да заема място в кухнята. Така всички шкафове ще могат да се използват за кухненското оборудване.
Кухнята ще бъде отделена с барплот от дневната, на който ще може да се сяда.

Изграждане на вътрешни стени с тухли Porotherm

Изграждане на вътрешни стени с тухли Porotherm

След разбиването на стените и изнасянето на строителните отпадъци, на обекта влизат майсторите зидари.
Прецизно мерене и оразмеряване преди да се започне работа, защото  всеки сантиметър е важен за нас. Стените трябва да бъдат изградени с абсолютна точност на мястото, както са предвидени по проект.

Електроинсталация зад гипскартон

Електроинсталация зад гипскартон

За улеснение при преработката на електрическата инсталация, първо изградихме металните конструкциите за окачените тавани в жилището.
В центъра на помещението с меката мебел изграждаме квадратна конструкция. Предвидени са за вграждане лунички, а центъра ще има висящи осветителни тела.
При облицоване на таван с гипскартонени плочи, където светлата височина на помещението е малка, се препоръчва монтирането на окачен таван с едининчна метална конструкция на директни окачвачи.
В антрето също има окачен таван, в който ще вградим луни. Тук в антрето окачения таван ще скрие и изправи неравностите след преместването на стената.

Допълнителното осветление, лед лентите и промените в идейния проект, налагат и промяна в електрическата инсталация.
Част от кабелите прокарваме в стените, там където е възможно и по-лесно. За целат в мазилката се прорязват канали, в които се монтират и кабелите.
За другата част от кабелите, канали прорязваме с замазката в пода.
С машинното рязане на мазилката и замазката се спестява доста къртене и шум, става много по-бързо от ръчното къртене и каналите са с правилна форма. Това спестява материал и труд при запълването им и при по-нататъшната обработка.