Ремонт на баня - как да използваме умело пространството в малката баня

Ремонта на една малка баня, която трябва да осигури функциите на баня и тоалетна едновременно.При закупуване на ново жилище

При закупуване на ново жилище

В България повечето жилища се продават в състояние, което изисква тотален ремонт и купувачите рядко си дават сметка какво ще им коства това като финанси и като нерви.
От друга страна продавачите пък не могат да си възвърнат инвестицията от ремонта, особено ако той е качествен и предпочитат да продават старото жилище в окаяно състояние. Затова и повечето хора, търсещи жилище, се ориентират към новото строителство.

Не си мислете обаче, че закупувайки жилище в масово построените нови жилищни сгради си спестявате ремонта. Дори в луксозните комплекси, където сме правили ремонти, се налага частично премахване на стени и изграждане на нови, за да се получи удобно за обитаване и ползване жилище.

Ремонта на баня

Ремонта на баня

А сега е време и за новия ремонт на баня. В днешното предаване ще може да проследите ремонта в едно малко помещение, което трябва да осигури функциите на баня и тоалетна едновременно.
Картината е добре позната – тръби пред стените с водомери,  стояща тоалетна чиния, смесител от стената, малко огледалце, и мъхъл – много мухъл по плочки, фуги и по тавана.

Къртене

Къртене

Бригадата Кърти, чисти, извозва премахва всичко – до тухла.
Плочките и замазката в банята също са изкъртени и изненсени.
Тук имаме около 20-ина сантиметра за попълване. Няма да е трудно да ги запълним. Пък и имаме да направим новата канализация към сифона.

Вградено тоалетно казанче

Вградено тоалетно казанче

При изграждането на новия водопровод монтираме и вградената структура за тоалетната чиния.
ВеЦе зоната е основна в банята.

Благодарение на скритата в стената структура с казанче, тоалетната чиния се монтира на стената.  Този дизайн тоалетна придава елегантен вид на зоната за WC и в същото време помага за лесно почистване, тъй като пространството под толетната чиния е напълно свободно.
Структурата се фиксира към пода и стената.

В стената се пробиват отвори и се монтират дюбелите за винтовете за фиксиране към  стената.
Важно е при фиксирането към пода много добре да е пресметната височината, на която ще се монтира след това и тоалетната чиния. Тя трябва да бъде съобразена с ергономичните изисквания за удобство.
Самото казанче е с пълнещ и изпразващ механизъм за 3 и 6 литра. Това ви помага да пестите вода.
Структурата е проектирана да издържа натоварване до 400 кг. заедно с тоалетната чиния. 

Водомерите ще бъдат скрити зад стена от гипскартон и са удобно разположени над толетната.

Гипкскартон със стъклен воал

Гипкскартон със стъклен воал

За изграждането на стената работим с новите гипскартонени плоскости с стъклен воал.
Сухото строителство в мокрите помещения направи възможно вграждането на структури, а оттам и монтажа на конзолни тоалетни чинии.

А работата с плоскости с завишени характеристики и подобрена влагоустойчивост е крачка напред в борбата с мухъла и плесените в баните.
Новите плоскости са покрити и от двете страни със  светло син стъклен воал, който е фабрично грундиран. Неорганичната им повърхност е специално разработена за лепене на плочки или полагане на други декоративни покрития, с висока устойчивост на мухъл и плесени.
Сърцевината на плочата също е влагоустойчива и антибактериална, допълнително армирана със стъклени влакна.
Ще скрием тръбите от двете страни на казанчето, а над ревизията ще направим ниша до тавана, в която могат да се монтират рафтове и една луничка за по-голям разкош. За целта сме прокарали и кабел.

Таванът изграждаме също с тези плоскости. Антибактериалните  плоскости могат да се боядисват директно след фугиране, без необходимост от допълнителни обработки. След боядисване с подходяща боя за мокри помещения плесените и мухъла нямат шанс в тази баня.

Хидроизолация

Хидроизолация

Освен че предпазват от образуване на плесени и мухъл, тези плоскости и пестят средства, тъй като не е необходимо да се хидроизолират преди лепенето на плочките.
Хидроизолилираме всички ъгли с гъвкавата лента, вгадена между два слоя от хидроизолацията. Всички новоизмазани стени също се обмазват с слой от хидроизолационния разтвор.
Той образува еластична безшевна хидроизолационна мембрана с нулево водопоглъщане, която държи влагата далеч от конструкцията. Осигурява здрава и сигурна основа при подготовката на повърхностите за полагане на облицовки в мокри помещения.

При липса на хидроизолация и при проникване на влага зад плочките можем да се сблъскаме с редица проблеми. Стените и елементите на съседните помещения се просмукват с влага и благоприятстват развитието на мухъл, плесени и микроорганизми. Покритията по стените, подовете и таваните се разрушават. Появяват се неприятни миризми и тъмни петна в съседните помещения. Домът губи своя естетически вид и жизнената среда в него става некомфортна и нездравословна.

Лепене на плочки

Лепене на плочки

След изсъхването на хидроизолацията лепим и плочките. Те са в нежни светло сини нюанси от една и съща серия, която включва и няколко декорни плочки.
Зад гърба на душа плочките наподобяват мозайка. Перленият ефект на глазурата създава усещане за мекота при допир.
На срещуположната стената плочките са светли с тъмни ивици по цялата повърхност.
Фаянсът е най-често използваният материал за плочки за баня.

Цветовете, в които ще изпълните банята си, значително допринасят за атмосферата. Това могат да бъдат свежи и светли, топли цветове. Главното е всички тонове да хармонират добре помежду си.
В последните години дизайнът на керамичните плочки се промени толкова стремително, че ефектите, създавани с тяхна помощ, поразяват въображението.
Подът и стените в банята влизат в контакт с химически и оцветяващи препарати, почистващи препарати, козметика, парфюми, и др. Затова и плочките в банята освен естетическа роля имат своята защитна функция. За банята се препоръчват плочки, устойчиви на всички тези  въздействия, особено на киселини и основи.

За пода избрахме плочки с дървесен декор. Това е често използван похват за декориране на банята. Дори самите производители не предлагат подови плочки към серията стенни и препоръчват използването на такива с дървесен декор.
Но каквито и плочки да сте избрали - -лепенето им започва от сифона и наклонът трябва да бъде към него, ако е единствен в помещението. При наличие на два сифона, майсторът решава откъде и как да направи наклоните, като се съобразява и с размера на плочките.

Фугиране на плочките

Фугиране на плочките

Колкото и малки да са фугите между плочките – фугирането е задължително.
Използването на качествени фуги ще ви осигури една красива баня дълго време. Водоотблъскващите с антибактериални съставки фугиращи смеси ще предотвратят развитието на мухъл и плесени.
А сега преди да ви покажем крайният резултат от ремонта в тази баня, нека видим демонстрациите в рубриката ни Да знаеш Как.

Обзавеждане на банята

Обзавеждане на банята

Основното мото и в тази баня е минимализъм - във формите, линията и цветовете на керамиката и аксесоарите.
Светлите цветове - бяло и пастелно синьо за плочките, керамични елементи и мебели за банята, правят помещението да изглежда по-голямо. Умелото разполагане на отделните санитарни изделия създава внушение за по-голямо и по-интересно помещение.
Минимализмът във формите не ограничава функционалността на обзавеждането. Перфектни за малките бани са спестяващите място изделия, които удовлетворяват всички желания по отношение на функционалността.  В малката баня не можеш да имаш много видимо разграничение на всички функции, но пък всичко е удобно и близо разположено.
Най-близо до врата е конзолната тоалетна чиния.

Окачването за душа и мивката са разположени на срещуположните стени. Душпитата от тавана допълва обзавеждането в банята.
Голямото огледало в малката баня създава илюзията за достатъчно пространство.
Умелото използване на различните плочки от серията подчертава отделните зони.