Обзавеждане на кухнята - правила и съвети

Как правилно да обзаведем кухнята, за да бъде тя удобна и функционална. Какво е работен триъгълник в кухнята? Какви видове кухни има? Представяне на различните кухненски зони.Кога една е кухня е практична?

Една кухня е практична когато при проектирането ѝ са спазени изискванията за функционалност, съобразена е с нуждите и желанията на клиента, а пространството, с което разполага, е използвано оптимално. В случай, че не е спазена правилната подредба на кухненските шкафове и уреди, това би създало неудобство по време на работа.


Зониране при проектиране на кухнята – с цел минимално движение. Кои са зоните и какво е характерно за всяка от тях?

В кухнята има 3 основни зони - зона за съхранение, зона за подготовка на храната и зона за готвене.  За да бъде най-удобно и лесно използването на работното пространство, трябва да се спази така нареченото правило на работния триъгълник. Идеята е домакинята да може бързо и ефективно да се придвижва между хладилника, печката и мивката. В така образувания триъгълник не трябва да има препятствия, които да пречат, за да може с минимум движения да се стигне до всяка една точка.
Зоната за съхранение включва пространстовото, в което се намира хладилникът и шкафовете за съхранение на кухненски принадлежности.
Зоната за подготовка включва зоната с мивката и пространството около нея, което е предназначено за дейности по приготвяне на храната. В тази зона се съхраняват дъските за рязане, ножове, както и други помощни прибори.
Зона за приготвяне на храна (готвене) - Тази кухненска зона е мястото в кухненското обзавеждане, където се разполагат печката, котлоните, абсорбатора и микровълновата. В шкафовете в тази зона е най-удобно да се съхраняват тигани, тенджери, тави и други.

Какво оказва влияние върху стойността на една кухня

Цената на една кухня се формира от типа на използваните материали и механизмите - плавно затваряне на врати и чекмеджета, механизми за оползотворяване на ъглови пространства и други. Поради това от голямо значение е проектантите да получат информация от клиента какво точно търси, от какво има нужда и какъв е неговият бюджет.


Какви видове кухни – според пространството и предимства и недостатъци на всяка:

Едноредните кухни са най-подходящи за тесни и малки помещения, където няма възможност за по-голям брой шкафове. Най-често това са помещения, в които освен кухня има хол и трапезария. По този начин кухнята остава компактна и едновременно с това осигурява функционалност на малка площ.
Двуредните кухни най-често се използват когато имаме отделно кухненско помещение или когато кухненските мебели трябва да се поставят в дълбока ниша или коридор. При този вид кухни се получава достатъчна дължина на работния плот на сравнително малка площ.
Кухните с остров са подходящи за големи и просторни помещения, в които се намира и всекидневната. Най-често на острова се изнасят котлоните, мивката или работният плот.
Най-често п-образните кухни са разположени на 3 съседни стени или на 2 съседни стени и бар плот. Тези кухни са най-удобни за ползване, тъй като предлагат повече обем и по-голяма работна площ. При този вид кухненско обзавеждане кухненската част визуално се отделя като самостоятелен кът.
Най-разпространеният тип кухни са тези с L-образно разположени шкафове. Обикновено така се проектират не много големи помещения с място за трапезарна маса.   В този случай кухненските шкафове се разполагат на две съседни стени и така се осигурява максимална работна площ с оптимално пространство за съхранение. По този начин се получава функционална и просторна кухня.


Какви решения за лесен достъп предлагат фирмите/ Кое създава комфорт на обитаване и използване на кухнята

Комфортът в кухнята зависи от правилното проектиране и вложените в нея механизми. Днес фирмите предлагат голяма гама от механизми за корпусните мебели. Това гарантира по-голямо удобство при използването на кухнята и оптимално oползотворяване на пространствата. Няма строго установен принцип в обзавеждането, така че интериорът може да е съобразен изцяло с индивидуалното желание и вкус на клиента. Тенденция през 2015 г. е кухнята да става все по-компактна, а уредите – все по-незабележими, като се “прикриват” (или поставят) зад плъзгащи се панели или врати. Съвкупността от тези елементи гарантира изработката на една уютна и модерна кухня, която от своя страна е практична и лесна за поддръжка.