Как да превърнем малката баня в голямо удоволствие

Обновяването на банята е вълнуващ момент, но преди да се изберат плочките има няколко неща, които трябва да се свършат, за да се радвате на резултата, който очаквате.Обновяване на баня

Обновяване на баня

Обновяването на банята е вълнуващ момент, но преди да се изберат плочките има няколко неща, които трябва да се свършат, за да се радвате на резултата, който очаквате.
Може дори да си направите списък и ако го следвате стриктно, ви гарантираме един добре планиран и с перфектен резултат ремонт. Започнете ремонта, едва тогава, когато задачите от вашия списък са изпълнени.

На първо място е бюджетът. Той се състои от две части – едната е предназначена за закупуването на материалите, а другата е за труда на майсторите.

Можем да кажем, че заплащане за труда на майсторите е малко или много постоянна величина. Има много източници, от които може да се информирате. Така че пресметнете какво бихте могли да свършите сами и  какво ще ви струват майсторите. Извадете сумата от общия бюджет и вече може да разберете с какво разполагате за закупуване на плочки и оборудване.

Вторият важен момент при планиране на ремонт на банята е времето. Малката площ, която трябва да ремонтирате отнема не по-малко време от ремонта на голяма по площ баня. Планирането на времето е от голямо значение за тези, които не разполагат с друга баня в жилището.

При ремонт на баня в стара кооперация е задължителна подмяната на водопроводната инсталация. Старите поцинковани тръби със сигурност вече са запушени и намаляват налягането на водата. И сега е момента да помислите за по-функционална разпределение на зоните, за да може с промяната на водопровода да осигурите и захранването на мивки, смесители и тоалетно казанче.
Канализационните тръби също трябва да се подменят, за да се осигури добро оттичане на водата.

Ще се наложи и промяна в електрическата инсталация.
Всичко това не би могло да бъде направено без премахването на старите плочки и мазилката.
А това означава, че следва измазването на банята с хастарна мазилка и направата на пясъчно-циментова замазка на пода. Измазването на банята  ще осигури прави стени и прави ъгли, което е много важно в това малко помещение.
За банята без прозорец от съществено значение е добрата вентилация. Така че помислете и за този проблем, който би могъл да ви донесе много мухъл, ако не е решен както трябва.

Вградено тоалетно казанче

Вградено тоалетно казанче

Цел на всеки ремонт на баня е тя да стане по-функционална, по-удобна и по-модерна. А една баня няма как да изглежда модерна без конзолна тоалетна чиния, за която монтираме вградена структура.
Структурите за вграждане си имат своите предимства. Инсталират се лесно, пълненето на вода в резрвоара на казанчето е по-безшумно, банята се почиства по-лесно и не на последно място, помещението изглежда по-широко с окачена тоалетна чиния.

Повечето от частите са предварително сглобени. Стенните стойки и изпускателните тръби са монтирани по време на призводствения процес, което елиминира риска от грешки при монтиране и намалява времето за инсталиране.
Монтажната система  или структурата,  се характеризира със солидна конструкция, базирана на стоманена, 35 милиметрова рамка от квадратни профили. Всеки компонент от рамката е покрит двустранно с антикорозионен слой и е прахово боядисан.
Широчината на структурата за вграждане е 40 см.

При монтажа,  височината на структурата за вграждане може да се регулира до 20 см.
Стойките за стена и регулируемите отходни тръби са предварително сглобени, което елиминира риска от грешки при монтиране и  намалява времето за инсталиране.
Регулируемите стойки за стена позволяват монтирането на модула и в ъгъл.

Допълнителна кухина в модула осигурява лесен достъп до резервоара с вода по време на монтиране.
Ограничителите за височина автоматично застопоряват монтирания модул и го поддържат на необходимата височина. Това позволява монтирането да се извършва и само от един човек.
Здравият впускателен клапан позволява бързо, точно и безшумно пълнене на контейнера с вода, което осигурява комфорт при употреба.

Куфар от гипскартон

Куфар от гипскартон

Преди да продължим с изграждането на инсталационната стена, решихме да проверим дали куфарът, зад който са скрити общите тръби, може да бъде  намален, за да не правим чупка между инсталационна стена за казанчето и този куфар.

Подозренията не се оказаха напразни. Разбихме го, защото се оказа, че можем да намалим размера и така ще се получи една цяла и права стена , без излишни ръбове, а спестените сантиметри ще ни позволят да монтираме по-голяма мивка.
Възползваме се от възможността да шумоизолираме и монтираме вата около тръбите след играждането на металната конструкция.

Следва затварянето на вградената структура с два слоя гипскартон. За добрия резултат при сухото строителство от съществено значение е прецизното оразмеряване на гипсокартонените плочи. Така се пести материал и качеството на работа е по-високо.
Външният втори слой на конструкцията изработваме от специално разработени за мокри помещения плоскости. Тe са покрити със стъклен воал вместо с хартия и са допълнително армирани със стъклени нишки и във вътрешността на плочата.
Предимството на тези плочи е, че те не се нуждаят допълнително от хидроизолация, за разлика от зелените влагоустойчиви гипсокартонени плочи, които са с повишена влогоустойчивост, но задължително се хидроизолират.
Можем да кажем, че си заслужаваше разбиването на стария куфар – имаме спечелени около 15-ина сантиметра и една стена без чупки.

Хидроизолация

Хидроизолация

Следва задължителното хидроизолиране на ъглите, стените и пода на банята.
Хидроизолацията осигурява защита срещу въздействието на водата и проникването на влагата в стените и пода  и поради това е основна дейност при ремонта на банята или мокрото помещение. Всяко помещение наречено мокро или такова, подложено на непрекъснатото въздействие на водата .

Проникването на влага зад плочките води до проблеми. Общите стени на банята и другите помещения в дома ви могат да се пропият с влага, а това е предпоставка за появата на мухъл и плесен. Появява се лоша миризма и петна. Покритията на стените, таваните и подовите настилки се разрушават вследствие на влагата.

Уязвимото място на плочките е разстоянието между тях – фугата. Направена с подходящи материали, вероятността тя да пропусне вода е нищожна. Но след време може да се появят малки пукнатини. Тези пукнатини са незабележими с просто око, но за водните пари и за влагата те са напълно проходими. Така че остава хидроизолацията, която да защити стените от проникналата влага.
Въпросът тук е не дали да се хидроизолира а с какви материали да се направи това. Нашият съвет – използвайте качествени материали с гаранции от производителя.
А дори и да работите с висококачествени материали, най-важното нещо в банята е тя да бъде правилно хидроизолирана.

Избор на плочки

Избор на плочки

При изборът на плочки, най-съществено влияние оказва цветът.   Но въпреки наличието на огромно количество магазини, които предлагат керамични покрития, изборът на плочки е труден. Те се предлагат в различни размери, цветове и шарки. Обикновено ги избираме много внимателно. Искаме да гаранция, че керамичното покритие ще запази красотата си и ще изпълнява функцията си много години напред. Но не трябва да се забравя, че ценовата категория определя качеството на плочките. Всеки производител предлага плочки от различен клас и с различно качество и цена.

Разликата в качеството се изразява в това дали плочките са еднакви като размери и цветове, дали има вдлъбнатини и подутини по повърхността и по ръбовете, дали по глазурата има шупли или други видими дефекти.
Въпрос на информирана преценка е изборът на съответното покритие.

Ако решите вашите плочки за банята да са с така наречената фаска, то е задължително всички плочки от серията, които купувате да са с тази фаска. Производителите обикновено предлагат серията и в двата варианта – със и без фаска.
Плочките, които лепим са с фаска. За да изглежда добре банята с такива плочки трябва много добре да е разработен идейния проект.
Когато се налага рязане, всички нефабрични ръбове трябва да попаднат под лайсни или да бъдат застъпени от плочки с фабрични ръбове.

Фугиране

Фугиране

Когато плочките са с различни цветове се налага използването на различни цветове фуги. Производителите са се погрижили и предлагат разнообразие от цветове на фугиращите смеси, така че изборът е улеснен.
Запълването на фугите с качествени фугиращи смеси е важен етап от лепенето на плочки.
Но всичко е от значение за модерната и удобна баня.

Финал на ремонта на банята

Финал на ремонта на банята

Първото впечатление се поражда от плочките – гланцирани и в красиви цветове- тъмно лилаво и бяло, допълвано перфектно от белия порцелан на оборудването – голяма мивка с шкаф и окачена тоалетна чиния.
Парна душкабина с вградено осветление и тон колони осигурява допълнително екстри при къпане.
Ветилацията се осигурява от иноксов вентилатор с клапа.
Когато е функционално планирана и добре изпълнена, малката баня се превръща в голямо удоволствие.