Параван за баня - монтаж

Параванът за баня разделя душовото пространство от останалата част от банята, като така след взимане на душ, банята остава суха.Често в помещението, предназначено за баня се налага да се съчетаят поне две функции. Проектът, който съчетава баня и тоалетна в едно помещение спестява място, но пък си има и своите недостатъци. А един от тях е, че при ежедневното взимане на душ, пода и стените на банята се мокрят.

Ако това е проблем за вас – решението е душкабина или параван. По този начин се мокри само душовото пространство, а другата част остава суха.
В зависимост от помещението и мястото, с което разполагате, може да изберете готова душ кабина или параван. Със сигурност душ паравана, направен по поръчка, ще ви осигури най-ефективно използване на пространството и в същото време вашата баня ще изглежда модерно и уникално.

В банята на нашия обект е предвидено разделянето на пространството на две – суха зона с мивка и тоалетна и душово пространство. Двете части са отделени със стъклен параван с една фиксирана част и една врата, която се придвижва с плъзгане на горна релса.

Горната релса се фиксира здраво към стената, защото тя ще носи плъзгащата се врата.
Вратата на паравана за баня се движи лесно по алуминиевата релса.

Вратите на душкабината са изработени от закаленоо стъкло. Прозрачното стъкло на паравана за баня визуално не ограничава пространството в банята. И на двете части е матирана лента с ширината на плочката и декоративните лайсни.

Закаленото или темперирано стъкло се произвежда чрез топлинна обработка на флоатно стъкло. Стъклото се разрязва до необходимия размер и всички обработки, като полиране на ръбовете или пробиване на отвори, се извършват преди закаляването. Стъклото се поставя в пещ, която го нагрява над точката на закаляване от 600 °C. След това стъклото бързо се охлажда с въздух. Това бързо охлаждане предизвиква висока компресия и стрес в стъклената повърхност и кара центърът да остане под напрежение. Въпреки че физическите характеристики остават непроменени, именно допълнителните напрежения, създадени в рамките на стъклото, увеличават неговата топлинна и механична якост.

Вероятността за счупване на закаленото стъкло на паравана за баня е малка, но при евентуално счупване то се чупи на малки частици, което значително намалява риска от нараняване.

Закаленото стъкло на паравана за баня притежава висока механична якост и е 4 до 5 пъти по-здраво от незакаленото стъкло при една и съща дебелина. Това се дължи на напрежението образувано по време на закаляване. То също така има по-висока термична якост в сравнение с нормалното стъкло, и може да издържи на температурна разлика от 250ºC, и също така е стабилно при температури вариращи от -70ºC до 300°С.