Кухня и трапезария - лепене на стенни плочки и обзавеждане

Ще залепим плочките и ще обзаведем кухнятаДовършителни работи в кухнята

Довършителни работи в кухнята

Време е плочките в кухнята да се фугират Трябва да се има предвид, че тези над печката, ще са подложени на нагряване и затова е препоръчително да се използва гъвкава фугираща смес, за да не се напукат фугите След като фугиращата смес изсъхне се монтират горните кухненски шкафове.

Изработване на барплот

Изработване на барплот

За изработването на показания барплот се използва готова плоскост от масивна светла дървесина.Тя се разкроява с необходимите за конкретния случай размери чрез ръчен циркуляр. След това краищата му се заоблят посредством прободен трион. За окончателното оформяне и заглаждане на ръбовете се използва виброшлайф.
Преди да бъде монтиран, барплотът трябва да бъде грундира и лакиран с тъмен лазурен лак, за да е защитен от въздействието на течности и да е в тон с цвета на мебелите в кухнята и трапезарията.
Идва ред на монтирането на долните шкафове от кухненското обзавеждане. Това е необходимо, за да се определи мястото на плочките, които ще покриват стената между първия и втория ред кухненски шкафове.

Лепене на плочки между кухненски шкафове

Лепене на плочки между кухненски шкафове

Плочките на стената между долни и горни кухненски шкафове трябва да се поставят плътно над работния плот. Но преди да се залепят, стената трябва задължително да се грундира След като плочките са поставени и лепилото изсъхне, се пристъпва към фугиране.

Декориране на трапезарията

Декориране на трапезарията

Формата, цвета и местоположението на аплиците в трапезарията е съобразено с цялостното обзавеждане. Но за атмосферата в дома голямо значение има интериорния текстил, в частност завесите. Затова не трябва да се отлага поставянето на корнизи и окачването на пердетата.

Монтиране на барплот

Монтиране на барплот

Преди монтирането на плота, към стената се залепват с монтажно лепило две укрепващи летви. За по-силно свързване летвите се фиксират към стената с две стеги.
Закрепването на плота, който ляга на преградната стена, се постига също с монтажно лепило. Така се осигурява гладка горна повърхност без дупки или видими глави на пирони и винтове.Не забравяйте - всички слепвани повърхнини трябва да бъдат добре почистени, да са здрави и сухи, обезпрашени и обезмаслени.
Светлината е важен елемент от обстановката в един дом. Разпръсквана от лунички над бар плота, тя създава уют в този кът. За да се осъществи монтирането на осветителните тела над бар плота, трябва да се пробият дупки в гипсокартона. Това се постига със специална фреза.