Металотърсачи - как да намерим кабели и тръби в стената

Как да намерим скритите в стената кабели или тръби. Металотърсачите са незаменим помощник, когато трябва да се пробиват стени и не знаем какво има отдолу.Следващите два инструмента, които бих искал да Ви демонстрирам, са нашите металотърсачи.

Ето как работи метало търсача. С едно просто отваряне на капака той е готов за работа. Когато се намираме над съответния обект, светва червено. Когато сме близо до обект, свети жълто.

Както виждате, локализирахме медната тръба. Сега вървим към тази армировка. Това, което не можем да хванем с тази машина, са пластмасови тръби. Всичко останало може да се локализира с металотърсача.


Имаме кабел, който е захранен и парче гипскартон. Поставяме и започваме да търсим с металотърсача. При намиране на кабел зад стената светва червно и издава звуков сигнал.

Много по чувствителен и прецизен в работата си е PMD 10, който може да локализира обекти до 10см дълбочина. В сухото строителство не винаги използваме метални профили. Понякога се използва и дървени греди.
Ето как работи и той. Включваме металотърсача от копчето. Можем да включим или изключим звуковия сигнал. Можем да осветим дисплея.

Последният режим на работа е локализиране на дървена греда в стената. Включваме машината в режим дърво. Машината отново показа точно къде се намира дървената греда.