Ремонт на баня в два варианта

Ще ви покажем етапите, през които преминава един ремонт – заснемате, проектиране на помещението заедно с водопроводната, канализационна и електрическа инсталации. Ще ви покажем как в процеса на работа може да се промени и самия проект, така че всичко да стане по-удобно в съответствие с даденостите на обекта.Какво е важно за една баня?

Какво е важно за една баня?

В предаването днес ще видите:
Какво е важно при ремонт на банята. Ако чувствате неудобство и нарушен комфорт при ползването на това помещение и не знаете как да го направите удобно – то обърнете се към архитекти и дизайнери.
Колкото и добре човек да живее, идва моментът, в който трябва да се започне ремонт.
Днес ще обърнем по-голямо внимание на проектирането и какво трябва да се спазва безкомпромисно.

По-често, грандиозни ремонти се подхващат при закупуване на нов имот. Всеки си казва – нека го направим така, както на нас ни харесва и ще ни бъде най-удобно.

Така си  мислим, че заличаваме всичко старо и това ще превърне жилището в нашия нов дом.
Затова първият етап от ремонта, а именно проектирането да бъде изпълнен от компетентни и знаещи хора. Те са тези, които ще се опитат да превърнат вашите желания в реалност.

Проектиране на банята

Проектиране на банята

Проектирането от своя страна също има своите задължителни етапи. Защото целта е не да се фантазира, а да се направи проект, съобразен изцяло с даденостите на конкретния имот и с възможностите за преустройство.
Кое е първото и най-важно нещо, което трябва да се свърши.
Това е т.н. заснемане на обекта.

Много често, дори и при новите жилища, чертежите с които се сдобивате, не отговарят на реалната ситуация. Затова е важно да измерите всички помещения отново.
Естесвено лесно може да се справите с тази задача ако разполагате и с модерни измервателни уреди.
Лазерната ролетка Bosch е един от тях.
Измервате височината и дължината на стените. Ролетката сама ще изчисли квадратурата и кубатурата на помещението. Така вече освен, че разполагате с точни размери, ще може да направите и изчисление за необходимите ви материали за измазване, шпакловка и боядисване на всяко помещение.

Начално състояние на банята

Начално състояние на банята

Имаме две помещения.  Едното е малка тоалетна със стояща тоалетна чиния, пластмасово казанче и малка мивка. Разбитите плочки свидетелстват за нечия намеса. Кривите стени и тръби, разположени пред стената са нещо характерно за старите сервизни помещения.

Банята е с Г-образна форма. За да стигнете до мивката или ваната, трябва да преминете през тесен коридор, който е едно напълно загубено пространство. Ваната заема цялата останала площ.
А мивката се е сгушила до нея, за да не пречи на преминаването.
Г-образната форма на банята пречи на правилното разположение на обзавеждането.
Мъхълът и плесените не са обект на днешното предаване, но никак не са за пренебрегване.

Сами виждате, че начинът на проектиране и изпълнение може да направи помещението нефунционално и неудобно, с трудно доспъпни участъци, в които се задържа влага и мръсотия.


Ето как изглеждат двете помещения и на чертежа след прецизното заснемане.
Вижда се неизползваното пространство от над 1 кв. метър, което служи само за преминаване. В нашите малки бани е препоръчително рационалното използване на всеки сантиметър.
Дебелите стени също отнемат от и без това ограниченото място.
Малкото помещение, сега отредено за тоалетна, не осигурява достатъчно пространство за удобно ползване.

Два варианта за ремонт на банята

Два варианта за ремонт на банята

След заснемането на помещенията следва и проектирането. При ремонт на баня е от изключително важно значение да сте запознати с ергономичните изисквания за разстояния между отделните елементи на санитарното оборудване. При неспазването на някои изисквания може да направите вашата баня красива, но неудобна за използване.
А за банята, най-важното условие е тя да бъде удобна – всяка зона да бъде добре обособена. Разпределението на площта в помещението да е съобразено с функциите, за които се проектира то.

За този обект предложихме два проекта.
При първия запазваме двете помещения – една отделна баня с душ кабина и отделено пространство за пералнята и обемния бойлер.
Достъпът до мивката е лесен, без излишни препятствия и чупки в стените. Същевременно пред нея има достатъчно разстояние, което да осигури удобно миене. 
Тоалетната също се запазва като отделно помещение. Същественото тук е разместването на зоните чрез премахване на две от стените,, изграждането на нови и осигуряване на самостоятелна душ кабина в банята. Премахването на ваната беше едно от изискванията в този ремонт.
Осигуряването на място за пералнята в банята е добро решение. Така няма нужда да й се търси място в кухнята. Предвидени са и две стъклени матови врати, които да затварят тази ниша.

Разместването на зоните става възможно единствено с премахването на двете вътрешни стени.
Новите стени ще изградим с конструкция от гипс картон. Така ще улесним прекарването на инсталациите, тъй като те ще бъдат вградени в стената и няма да се налага разбиване.
Структурата за конзолната тоалетна чиния също ще вградим в гипскортона. Така тя няма да заема допълнително пространство.

Някои изненади при разчистването наложиха разработването на втори проект.
При подготовката на повърхностите на стените се установи, че тухлената зидария е много крива. Това ограничи нашите очаквания за разширяване на помещението след премахване на старата мазилка. Явно няма да могат да се спестят никакви сантиметри и след измазването на стените помещенията щяха да се стеснят още тесни.

При втория проект двете помещения се обединяват в едно като душкабината се запазва и дори се увеличава максимално до 95/100 см. До нея остава нишата за пералнята с възможност за поставяне и на сушилня над нея.
Банята става едно правоъгълно помещение без чупки.
Врата се премества и зад нея в нишата се вгражда структурата за конзолната тоалетна чиния.
Над нея предвиждаме място за обемен бойлер. Само че, за да влезе изцяло в нишата зад стъклени матови врати той ще бъде правоъгълен.

Изборът не беше лесен. Всеки от двата проекта си има своите  плюсове. И в двата са направени някои компромиси.
Две по-малки помещения – срещу едно голямо с повече свободно пространство.
Накрая по-голямото общо пространство надделя.

Обoрудване, филтър, осветление в банята

Обoрудване, филтър, осветление в банята

Успяхме да усвоим максимално пространството – оборудването е разположено максимално удобно. А пералнята и бойлера ще останат скрити зад матови стъклени врати.

След като монтирахме тръбите за новия водопровод, изправихме стените с нова хастарна мазилка. Механичният филтър за вода със сменяеми пълнители (шпули)ще осигурява по-чистата вода, а освен това този филтър удължава и живота на всички домакински уреди, работещи с вода.

Точно на тази изграждането на водопровода беше по-сложно, тъй като трябваше да се осигури захранване за тоалетна, хигиенен душ, байлер и да остане място и за монтирането на механичния филтър.
Оттам водата трябва да достигне до пералнята, душа и мивката.
работещи с вода.

Възползваме се от окчения таван, за да осигурим осветление с лунички на банята. Прокарваме и кабел за тонколна, осветление до огледалото и котакти.

С влагоустойчив гипс картон скрихме вградената структура и изградихме с усилени УА профили консктрукцията с отвора за новата врата, която ще монтираме след като залепим и плочките.

Избор на плочки

Избор на плочки

Керамичното покритие не само защитава от течащата вода и влагата стените в мокрото помещение, но и оказва влияние върху нашето настроение. Нашият опит показва, че има съществена връзка между характера на човека и това какви цветове и какво обзавеждане избира конкретно за банята. Естесвено не можем да отречем, че влиянието на навиците, начина на живот преди ремонта и желанието за промяна у всеки е различно. Консервативния подход не е за препоръчване, защото на пазара има все по-иновативни продукти, които улесняват живота ни и го правят по-красив.

За тази баня плочките са в приятни тонове – бели и светло кафяви. За гърба на душ кабината са предвидени такива, които имитират мозайка. В дизайна на баните се наложи този подход за открояване на едната стена на душкабината с нещо различно от основните плочки – било само с цвят или пък с друг вид плочки.

Светлите тонове визуално разширяват пространството. Умелото използване на цветовете е работа на дизайнерите и те се стремят дори само с цвят да играят с размерите на банята.
Лепим плочките хоризонтално. Така пространството ще изглежда по-широко.

Механичният филтър, заедно с водомера и бойлера ще останат скрити зад матови стъклени врати. Пълнителите или шпулите на филтъра се сменят лесно, а вратата ще осигури лесен достъп както до филтъра, така и до водомера.

На пода плочките са с актуалния дървесен декор. Лепим ги по целия под на банята. Пред душкабината сме предвидили и малко прагче, което да ограничава изтичането на вода при къпане. 
И ако някой си задава въпрос за броя на сифоните – да те са два – единият е в душкабината, а другият е близо до стената, на която ще монтираме тоалетната чиния.
Това разположение на сифоните предполага и лепене на подовите плочки с наклон съответно и към двата, за да може водата да се оттича, без да образува локвички и да остава върху пода.
Поради по-слабата попиваемост на гранитогреса лепим плочките с гъвкаво лепило.

Доброто сцепление при лепенето на плочките се осигурява първо от положения хидроизолационен слой и от обогатения с различни полимери лепилен разтвор.

Санитарно оборудване

Санитарно оборудване

След плочките монтирахме и санитарното оборудване. Бялата санитария е от една серия с компактни форми.
Мивката е с квадратна форма, а върху нея е елегантно стои смесителя.
Смесителят за душа е трипътен и осигурява захранване на чучура, подвижния душ и кръглата душпита.
Близо до тоалетната монтирахме и смесител, специално за хигиенния душ.
Отгоре е монтиран правоъгълния компактен обемен бойлер.

Монтаж на вратите в банята

Монтаж на вратите в банята

Вратата сега се отваря навътре към помещението. Тя е в цвят венге, с ПВЦ покритие и идеално допълва цветово звученето на банята.
Заводът за производство на вратите е оборудван с модерни машини и техника, които елиминират допускането на човешки грешки.
Вратите могат да са с различно покритие – изкуствено – за по-голяма издръжливост, или естесвен фурнир за повече елегатност в помещението. За тази баня ние избрахме врата с издръжливо покритие. Нямаме пряко мокрене от душа и това дава възможност за  избор на по-елегантна вариант. От двете страни в платното са монтирани метални лайсни, което й придава индивидуалност.

Рамката за огледалото е в същия цвят венге като вратата. Осветено е от двете страни с поредица от лампи, а от страни удобнпо е разположен влагоустойчив контакт.