Лепене на плочки на балкони и тераси и използване на бързовтвърдяващи лепила

Ще ви покажем как да се справите с лепенето на плочки на вашата открита тераса. Дори и да лепите плочките при температура около 5 градуса. Откритата тераса е едно предизвикателство – както за съседа ви отдолу, така и за вас самите. Често при завършването на даден обект, майсторите бързат. Ако не се използва подходящото лепило или пък не се спази технологията за полагане, можем да очакваме проблеми. Какви са проблемите и защо настилката се разрушава и как да решите проблема ще разберете по-късно.Лепене на настилки на балкони и тераси

Лепене на настилки на балкони и тераси

В предаването сме показвали не веднъж лепене на керамични настилки на външни тераси. Какво е важно да се спазва при тази операция, за да разчитате на дълготраен резултат.
1. Осигуряване на наклон поне 1 градус на основата
2. Грундиране с дълбокопроникващ грунд за осигуряване на добро сцепление между материалите.
2. Полагане на хидроизолация и  хидроизолационни ленти в ъглите.
3. Използване на еластично лепило за плочки, което би могло да поеме евентуални разширения на основата при награвяне от слънцето.

Хидроизолация на терасите и балконите

Хидроизолация на терасите и балконите

Балконите и терасите са изложени постоянно на въздействието на влага, дъжд, механично износване, киселинни дъждове и свързаните с цикличната промяна на температурата движения. Поради тези причини по повечето балкони и тераси има течове и те се нуждаят от ремонт за да се осигури тяхната водонепропускливост и да се запази естетическия им вид. Хидроизолацията е основна стъпка при полагането на настилки на открити тераси и балкони в създаването на надеждна бариера срещу пораженията на водата.

Без наличие на хидроизолация водата прониква в замазката през циментовите фуги.

Циркулацията на вода под плочките пък води до появата на ефлоресценция.

А допълните поражения са отлепяне и напукване на керамичното покритие.

Какво се случва с подовото покритие на открито

Какво се случва с подовото покритие на открито

Ако настилката на балкона няма наклон за оттичане, водата се задържа а с времето се разрушава и покритието.

Дъждовната вода и влагата проникват в кухините на неправилно положените плочи и замръзва през зимата. Това води до разрушване на покритието.

Терасите и балконите са подложени на неблагоприятните атмосферни влияния. Промяната на температурата е причината за значителни деформации на настилката и основата.

Обикновените лепила не издържат на тези циклични натоварвания и плочките се отлепват.
И това може да се случи само за една година. Никой не иска да прави ремонт всяка година. Затова използвайте висококачествени и еластични лепила за лепене на керамичните покрития на открити тераси.

Как да ускорим работата на обекта

Как да ускорим работата на обекта

Често притиснати от кратки срокове и „бързи“ проекти, изпълнителите трябва да предвидят много допълнителни работни процеси, тъй като времето за свързване на обикновените строителни разтвори варива в зависимост от външната температура.
При високи температури обикновените лепила свързват прекалено бързо, а при по-ниски времето се удължава двойно. Възможността за стъпване и фугиране на положеното покритие трудно може да се прецени.

Фугирането, особено в по-студено време може да се изпълни чак след два, дори три дни.

Фугиране

Фугиране

Фугите между плочките имат две функции: техническа и естетическа. Техническа, за да компенсира ефектите на термалните разширения, които могат да предизвикат напрежение между покритието и основата. Естетична, за компенсиране на неравностите и да подобри цялата повърхност.

Фугирането подобрява керамичната конструкция в естетичен аспект, както и повишава дълготрайността и устойчивостта на настилката или облицовката.

Фугите трябва да останат здрави, чисти и без петна, в редица изключително тежки условия. Фугиращите смеси са съществена част за подобряване устойчивостта на  всяка керамична конструкция.
Като общ принцип, излишната вода в разтвора трябва да се избягва. Въздействието на свободната и алкалната  вода може да има вреден ефект. Като резултат от това могат да се получат деформации, кухини, изцветяване, петна и ефлоресценция.

Изцветяването на фугите е сравнително често срещан проблем. Една от основните причини за разликите в цвета непосредствено след фугиране, може да бъде високото съдържание на високата остатъчна влага в лепилния разтвор.
В резултат на неравномерно съхнене е възможно да се оформят по-тъмни петна по повърхността на фугата. Обратното също е вероятно.

Бързовтвърдяващи лепила за плочки

Бързовтвърдяващи лепила за плочки

При полагане на плочки в помещения с малка квадратура, особено подходящо е използването на бързовтвърдяващи лепила. Така обектите  могат да бъдат завършени за един ден, заедно с фугирането. Така можем да завършим ремонта на обекта с едно посещение, което пести ресурси и средства.

Едновременно с това бързовтвърдяващите лепила са предпочитано решение за ремонти на търговски или обществени обекти, които не могат да бъдат затваряни в работно време. С такъв тип продукти обектите се ремонтират в рамките на една нощ, за да функционират нормално веднага на следващия ден.


Използването на бързовтвърдяващи лепила се налага когато обектът трябва да бъде завършен в кратки срокове.
Много полезно се оказва използването на такива лепила, когато ремонтирания обект се намира по-далече. Така и лепенето и фугирането могат да бъдат извършени за един ден и не се налага ходене до обекта по няколко пъти – веднъж за лепенето на плочките и втори път за фугирането.
Благодарение на  бързовтвърдяващите лепила, ремонтни работи могат да се извършват и в студения период на годината. Това осигурява заетост на майсторите и през зимата.

За да тесваме колко бързо е бързовтвърдяващото лепило, ние си направихме два експеримента.