Малка ли е малката баня

Врата на банята е разположена плътно в дясно и така на стената зад нея остава място само за една лира. Мивката и тоалетната чиния трябва да се разположат една до друга на срещуположната страна. Но ограниченото пространство не позволява егргономичното им разположение.Проект

Проект

Това е поектът, по който всеки горд новодомец следва да завърши своята баня.
Врата е разположена плътно в дясно и така на стената зад нея остава място само за една лира.
Мивката и тоалетната чиния трябва да се разположат една до друга на срещуположната страна. Но ограниченото пространство не позволява егргономичното им разположение.
Душкабината също няма да осигурява удобно къпане с размер от 73 см в едната посока.

Промяна в проекта

Промяна в проекта

Какво биме могли да се направим, за да осигурим удобна баня за нашите участници?
Първо ще преместим вратата.
Мивката ще разположим  в дясно, с лесен и пряк достъп от вратата. За тоалетната оставяме срещуположната страна, заедно с лирата.
Ще разширим пространството, определено за душкабина и ще предвидим преграждане със съклен параван.
Всяка домакиня би оценила по достойнство отделянето на мократа част от сухата в една не много голяма баня.

ВиК инсталация

ВиК инсталация

Там, където бе необходимо прокарахме нови тръби за захранване на смесителите.
При работа с полипропиленови тръби не може да разглобите вече направените сглобки на тръбите, защото те се заваряват. Налага се използването и заваряването на нови, в съответсвие с одобрения проект.

Израждането на нов водопровод си заслучава в името на удобството. Така че, при ремонт на банята, не се ръководете от това, къде са изводите на стария водопрово. Те лесно могат да бъдат преместени.

Изграждане на душ кабината

Изграждане на душ кабината

Продължихме с удължаването на стените за душ кабината – от едната страна използвахме методите на сухото строителство, за да можем да използваме кухото пространство зад тръбите и да изградим в него удобна ниша, която ще остане вътре в душкабината.
От другата страна удължихме стената, като залепихме няколко блокчета клетъчен бетон.

В душкабината залепихме светли плочки, а на стената с мивката  - сив гранитогрес, имитиращ камък. Залепихме и голямо огледало.
На пода плочките са в светъл дървесен декор.  Без да са от една и съща серия те идеално се комбинират с останалите покрития.

Обзавеждане за баня

Обзавеждане за баня

След сглобяването трябва да монтираме шкафа на стената. Препоръчително е мебелите в банята да са конзолни, за да може да се поддържа добра хигиена.
Бележим там, където трябва да са отворите за дюбелите и внимателно пробиваме.

Пробиваме по-надълбоко с по-дълга бургия за да достигнем до бетона на стената. 5-те сантиметра газобетон, който е залепен върху него няма да ни даде достатъчна сигурност при окачването на шкафа. А все пак освен тежестта на шкафа, окачването трябва да осигури и носимост на мивката, тежестта на препаратите, които ще бъдат в чекмеджетата и не се знае още какво.

Дюбелите и винтовете са достатъчно дълги, за да захванат здраво в бетона.

Монтаж на паравана в банята

Монтаж на паравана в банята

За да завършим напълно банята ще монтираме и стъкления параван, за да отделим душкабината. Точно заради този параван удължихме двете стени. Нека сега да видим и него.
За още по-голяма сигурност, тъй като душкабината не е много голяма, изградихме прагче, което да спира водата когато тече по-силно и сифонът не би могъл да поеме я наведнъж.

Финал на ремонта на баня

Финал на ремонта на баня

С това завърши и нашият ремонт на банята в този апартамент.
Ние сме доволни от резултата, тъй като това което планирахме и искахме се получи.

Имаме една компактна баня, но със всички необходими удобства. Голямата бяла мивка със шкаф, който може да побере много в своите две чекмеджета, които лесно можете да пригодите към нуждите си, като преместите преградите.

Душкабината е отделена цветово от останалата част на банята. А стъкленият параван при къпане ще пази от мокрене цялата баня. Душ окачването е разположено на по-тясната страна, за по-голямо удобство.
Нишата в удължението на стената, което направихме, ще побира цялата козметика. А дискретното осветление ще придава изисканост.
Стоящата тоалетна чиния е с вгадена структура и елегантен активатор.
Голямото огледало над мивката разширява пространството на банята.