Изграждане и отводняване на покрива

Правилно изградената система за отвеждане на водата с безшевни улуци ВАС, предпазва покрива, фасадата и основите от разруха. След основната дървена конструкция на покрива, ще преминем и към същинското изграждане на вентилирания покрив с керамични керемиди Тондах.Система за отводняване на покрива ВАС

Система за отводняване на покрива ВАС

Неизменна част от покрива на сградата е и системата за неговото отводняване.
Нека проследим сега основните моменти при изграждането на отводняването на нашия покрив с утвърдена система безшевни улуци с неограничена дължина.

Системата за отводняване на покрива, която ви показваме, се състои от няколко елемента. Някои от тях се произвеждат в заводски условия, други се изработават на място на обекта.

Монтаж на казанчетата за улуците

Монтаж на казанчетата за улуците

Закопчаването на щуца на дъното на казанчето е без ръб, което е от голямо значение, тъй като през зимата вода там не се задържа и по този начин се предотвратява компрометиране на връзката и съответно протичането на казанчето.
Казанчето се фиксира се към челната дъска с винове.

Нивелиране на улуците

Нивелиране на улуците

Улукът се нивелира, с наклон от 0.5 до 1%, към казанчето и със свободно влизане в него, за да могат да се поемат линейни разширения на ламарината. Улукът се фиксира към челната дъска.

Монтаж на надулучната пола

Монтаж на надулучната пола

Монтажът продължава с надулучната пола. Започнахме преди малко с подулучната пола, монтирахме улука и идва ред на надулучната пола.
Оразмерява се и където е необходимо ламарината се зарязва и изрязва.

Монтаж на водосточните тръби

Монтаж на водосточните тръби

И за да отведе водата от улука към шахта или към към друг водосборен елемент се монтират и водосточните тръби. За да се приближат към фасадата се използват т.н. кривки.

Монтаж на подпокривното фолио

Монтаж на подпокривното фолио

Първият елемент от покривната система е пародифузионната мембрана, познато като подпокривно фолио. То се разстила и покрива изцяло обшивката на покривната конструкция.

Монтаж на керамичните керемиди Тондах

Монтаж на керамичните керемиди Тондах

Монтажът на керемидите Тондах започва от дясно наляво, а при двускатен покрив със специалната крайна керемида. За по голяма сигурност тя се фиксира с винтове за носещата летва.
Следват една след друга всички керемиди в реда. Редят се много бързо и лесно ако подготовката и монтажа на дървените носещи летви е извършен прецизно.
На предпоследният ред, преди билото се монтират и вентилационните керемиди, които се изчисляват предварително, за да се гарантира правилната вентилация.

Всяка керемида има идеална геометрия и осигурява луфт от 3 мм, в рамките на който се може да се подравнява с останалите при необходимост.