Открити балкони и тераси - правилната защита

Днес предаването ще поставим в центъра на вниманието откритите тераси и балкони и ще търсим отговор на въпроса можем ли да си осигурим водонепропускливи външни тераси с красиво покритие.Открити балкони и тераси

Открити балкони и тераси

Откритите балкони и тераси  винаги са били предизвикателство пред компаниите, предлагащи продукти за лепене на керамични плочки.
Хидроизолации, полимерно модифицирани лепила и различни аксесоари като хидроизолационни ленти например, са част от арсенала, който те предлагат в борбата срещу влагата и атмосферните влияния, на които са подложени откритите тераси.

За какво трябва да си дадем сметка, говорейки за такива площи, изложени на капризите на времето?

Балконите и терасите са постоянно изложени на влага, ултравиолетова радияция, киселинен дъжд, механично износване и постоянни напрежения породени от движението при температурните промени и замръзване.
За да разчитаме на дълготрайно покритие трябва да осигурим неговата  абсолютна водонепроницаемост.

Традиционните лепила за плочки

Традиционните лепила за плочки

Нека се замислим над това какво се случва в слоя мозайка или под плочките, когато те са залепени с традиционен циментов продукт.

Знаем, че циментът е силно хигроскопичен материал. Една от основните съставки на традиционните продукти, предназначени за лепене на плочки е циментът.

Нека разгледаме покритието  като отделни слоеве. Като първи слой имаме самото керамично покритие и циментова фугиращата смес.  Ако гранитогресът е водонепропусклив, то със сигурност не можем да очакваме това от фугиращата смес. Именно тук е първата критична точка за проникване на влагата под плочките. Естесвено предлагат се различни  продукти за допълнителна обработка на фугите за по-голяма водонепропускливост, но това не е дълготрайно решение на проблема.

Отлепване на плочките

Отлепване на плочките

След плочките следва слоя циментово лепило. Какъв е проблемът в този слой?

Ако влагата е проникнала през фугите, то тя попада в слоя лепило, който също е хигроскопичен.
Ако това е  през зимата и температурите са ниски, което често се среща по нашите географски ширини, водата ще замръзне. Замръзвайки тя се разширява. И ако лепилото не е достатъчно гъвкаво да понесе това разширяване, то то постепенно се разрушава. Това неминуемо води да отлепване на плочките.

Температурни разширения

Температурни разширения

Но до отлепване на плочките може да се стигне и без да е проникнала влага под тях?

Да, това може да случи и при циклично променящи се температури – ниски температури през нощта и силно нагряване от слънцето през деня,
Ако лепеилото за плочки не е достатъчно еластично да поеме тези циклични разширения, то пак ще сме свидетели на отлепване на плочките поради разрушен лепилен слой.

Бели грозни петна по покритието.

 Бели грозни петна по покритието.

Когато се появи белезникав минерален остатък по повърхността на фугите или покритието, обикновено причината е ефлоресценция. Ефлоресценцията е причинена от минерали, които са разтворени от влагата и транспортирани до повърхността на покритието при изпарението на водата. А движението при този процес е от основатат към повърхността. Тези минерали произхождат от циментовото лепило или от самата основа. По принцип е необходимо голямо количество вода, която да разтвори достатъчно соли, за да бъде ефлоресценцията забележима.
Ако са от основата, това означава че липсва хидроизолация или тя е изпълнена некачествено.
Ако е от циментовото лепило, това означава, че влагата е проникнала през фугите и е достигнала до него.

Правилната защита на терасата

Правилната защита на терасата

Има ли решение на проблема отлепени плочки и теч на съседа отдолу?

Има, и то е в иновативните продукти, които да могат да устоят на цикличните разширения и свивания, които не са хигроскопични, не поемат влага и осигуряват надеждна хидроизолация.