Ремонт на апартамент - откъде да започнем

Най-често основен ремонт се планира при закупуване на ново жилище. Рядко се задоволяваме с вече напълно обзаведено и уж ремонтирано жилище. Първо, защото не откриваме своя дом в такова жилище и второ не можем да бъдем сигурни в качеството на извършрния ремонт. Има два най-често срещани варианта при закупуване на ново жилище.Апартамент в стара тухлена сграда

Апартамент в стара тухлена сграда

Единият е закупуване на вече обитавано жилище и в зависимост от района, в който се намира то да бъде в тухлена стара кооперация или пък в панелен блок.
Всеки сам може да прецени кои са предимствата и недостатъците в такива жилища.
Инсталациите в цялата сграда са стари и трябва да се подменят – както електрическата, така и водопроводната, настилките също не отговарят на съвременните изисквания, а често се налага и правене на цялостна замазка. Мазилката по стените в много случаи е изветряла или пък отлепена от тухлите.
Но пък с нищо не може да се замени любимия квартал и красивата гледка от балкона.

Апартамент в нова сграда

Апартамент в нова сграда

Другият вариант е закупуване на жилище в новопостроена кооперация. Тук пак могат да се изброяват положителни и отрицателни страни.
Обикновено разпределението не е достатъчно рационално и се налага местене на стени и смяна на предназначението на отделните помещения. Помещенията не са много високи, понякога изпълнени с тухли, които не осигуряват необходимата звуко изолация.
Макар и нови електрическата и ВиК инсталациите неминуемо се нуждаят от поправки.

План на апартамента

План на апартамента

В миналото предаване ви показахме апартамента, в който ни предстои основен ремонт.
Жилището не е много голямо и се състои от антре, дневна с преход към спалня, баня и кухня.
Пространството може да се разпредели много рационално, като се запазят всички основни функции на отделните помещения.
Почти във всички малки жилища, банята е разположена близо да входа. Използването на дневната за преход към спалнята също има две страни. По този начин не се губи полезна площ в коридори, по които да се стига в отделните помещения, но пък се нарушава уединението в стаята, която служи за преход.

План на ремонта

План на ремонта

Антрето е малко и затова трябва да измислим хитри начини за разполагането на всичко необходимо в едно антре.
Със сигурност ще запазим вградения гардероб. Вградените в ниши мебели са много практично решение. Изравнени със повърхността на стената, те дори не се забелязват.
Електрическата инсталация ще бъде изградена отново, съобразно съвременните изисквания и интериорния проект.
Между дневната и спалнята има голям портал. Наличието на този портал ограничава разполагането на мебели както от страна на дневната, такаи от страната на спалнята. Тук трябва да се намери по-практично решение.
Настилката от естесвен паркет преминава през него и една и съща и за двете стаи.

Решение за запазването или премахването й ще вземем на по-късен етап, когато разберем какво е състоянието на замазката под нея. Проблемът тук е неприятното скърцане при всяко движение. Но когато се погледне на подходяща светлина се вижда, че повърхността, образувана от отделните паркетини е вълнообразна и неравна. Това най-вероятно се дължи на начина на циклене на настилката.
Външната тераса предлага чудесен изглед към Витоша и към вътрешно квартална градина с красиви дървета. Но разбира се нуждае от сериозен ремонт.