Жилище на последния етаж

Мненията за това са разделени на двата полюса. По-голямата част от хората не биха живели на последен етаж поради две основни причини – страх от теч от покрива и недобрата термоизолация. Други не биха се уплашили от теча на покрива и липсата на изолация, защото всичко това е много лесно поправимо. Непоправимо е тропането на съседа отгоре. А гледката към върховете на дърветата и към Витоша с нищо не може да бъде заменена.Топлоизолация на последен етаж

Топлоизолация на последен етаж

Коя е причината за недобрата термоизолация на тавана на последния етаж?
При строежа на кооперациите, плочата на последния етаж е по-тънка от тази между отделните етажи надолу. Конструктурите са преценили,  че тя няма да понася натоварване като другите междуетажни плочи.
Освен това липсва замазка отгоре на таванската плоча, което е стандарт при изпълнението на отделните етажи.

А бетонът както знаем не е добър изолатор. Затова и топлината през зимата, която се издига нагоре към тавана, изтича през тънката бетонова плоча.
Отгоре таванската плоча трудно може да се изолира, тъй като таваните обикновено са пълни с боклуци и е невъзможно организирането на това мероприятие.
Единствения вариант е изолация отдолу. Изграждането на щендерна конструкция от метални профили и монтирането на вата между плочата и гипсовите плоскости е решение, което дава резултат.

Окачени тавани

Окачени тавани

Окачените тавани, освен че улесняват прокарването на новата електрическа инсталация и дават възможност за монтиране на изолационен материал между гипсовите плоскости и тавана, допринасят за създаването на красив и динамичен дизайн, подчертаващ особеностите на всяко помещение чрез светлини или пък декоратижни ефекти.

Смяна на дограма

Смяна на дограма

Една от първите ремонтни дейности е смяната на старата дървена дограма с нова.
Прозорците са уязвимо място както през лятото, откъдето най-лесно влиза нагряването от слънцето, така и през зимата. Затова е важно да се избере подходяща дограма, съобразена с разположението и изложението на жилищетото.

Както споменахме в разговора, предвидили сме да увеличим размера на прозореца на дневната, като го превърнем във голяма витрина. Затова и определянето на размерите е по-сложно. Но след прецизно оразмеряване можем да направим и поръчката на новата дограма.

Последен етаж

Последен етаж

Надяваме се сме успели да ви убедим, че изолацията и теча от покрива са лесно поправими. Дори можете със собствени средства да решите проблема. Но с никакви средства не може да решите проблема със шумните съседи и тропането отгоре.

Изборът на дограма също е свързан с етажността. Прозорците на апартамент на последния етаж са изложени на повече слънчеви лъчи, отколкото тези на първия например. Всичко е от значение при избора на отделните елементи, от които е съставена дограмата – стъклопакет, профили и обков.