Енергийна ефективност - материали за енергийно ефективен дом

Много болен е и въпросът за избора и изпълнението на топлоизолационната система, която да осигури добра енергийна ефективност.Как да направим дома ни енергийно ефективен

Как да направим дома ни енергийно ефективен

Винаги сме казвали, че в една къща могат да се подменят вътрешните мазилки, външните покрития, каквито и да са те, но не може да се подмени зидарията.
Днес за енергоефективността  и свързаните с това понятия, вече много често употребявани дори в ежедневието, ще разговаряме с Петър Петров.

Когато говорим за енергоефективност неминуемо стигаме до две понятия – коефициент на топлопроводност, обозначаван с гръцката буква ЛАМБДА и коефициент на топлопреминаване – U.
Нека поясним на нашите зрители какво означава всяко едно от тези понятия.

Какво означават коефициентите за топлопроводност и топлопреминаване

Какво означават коефициентите за топлопроводност и топлопреминаване

Можем ли да обобщим, че коефициентът на топлопроводност се отнася до материала, докато коефициентът на топлопреминаване засяга качествата на целия ограждащ строителен елемент – например стената?

От какво зависи топлоизолиращата способност на материалите

От какво зависи топлоизолиращата способност на материалите

Можем ли да кажем, че топлопроводността  при голяма част от строителните елементи зависи от топлопроводността на основния материал  и от количеството на затворения въздух?

Енергоефективен дом

Енергоефективен дом

Когато казваме, че един дом е енергоефективен имаме предвид, че той съхранява топлината през зимата и не допуска жегата вътре през лятото. Основните елементи на сградата през които изтича топлината през зимата са стените, покрива и прозорците.

Усилията на производителите са насочени към осигуряване на материали и системи, които осигуряват все по-голям комфорт на обитаване. За нас остава решението с какви материали да изградим своя дом и какви средства сме готови да инвестираме. Всеки елемент от сградата е важен и от всички тях зависи възвръщаемостта на инвестицията.