Енергийна ефективност - тухли, дограма, топлоизолация, климатици

В поредицата от предавания, посветени на енергийната ефективност, отделихме особено внимание на дограмата и стените, тъй като те са ограждащите елементи от конструкцията на една сграда, през които се губи най-голямото количество от така ценната енергия.Дограма

Дограма

Как се отразява  широчината на стъклопакета и дебелината на профила върху характеристиките на дограмата?

Тухли

Тухли

Стените, изградени от тухли с дебелина 25 см се нуждаят от допълнителна топлоизолация, за да покрият изизскванията за топлопреминаване.

Изискванията на нормативната уредба могат да бъдат покрити и със стандартна топлоизолационна система, изпълнена с мазилка.

Топлоизолация с клинкер или камък

Топлоизолация с клинкер или камък

Специфичното при клинкера е, че той е тежък и обикновенно е с тъмен цвят, който поема топлина, и така е подложен на непрекъснати линейни разширения. За дълготрайност на фасадата е задължително спазването на технологията за полагане на клинкери върху контактна топлизолационна система.

Друг естесвен продукт, който придава изключителна изисканост на сградата  е камъка. Но той е още по-тежък и се нуждае от още по-надеждно закрепване към стената и към слоевете на фасадната топлоизолация.

Климатиците

Климатиците

Нека да започнем отначало – когато сме решили да се лишим от услугите на топлофикация например или избираме да се отопляваме само с  климатици, как да изберем най-ефективният и най-подходящият уред за даденото помещение?