Усвояване на таванско помещение - топлоизолация, покривни прозорци, покрив

Поглеждайки от високо покривите на сградите, строени през миналия век – кооперации и еднофамилни къщи, се замисляме все по-често за това безценно пространство над жилищните площи наречено таванско помещение.Тавани

Тавани

В повечето кооперации в центъра на София, таваните са място за предмети от сорта на... „Не го изхвърляй, може да потрябва. Качи го на тавана.“ И така поколения наред. Таваните се превръщат в място за непотребни предмети, стари уреди и празни буркани.

Усвояването на подпокривното пространство и възможността да обитаваш нестандартно място под звездите звучи привлекателно.
Прашният и тъмен таван може да се превърне в удобно и уютно място.

Топлоизолация и хидроизолация на покрива

Топлоизолация и хидроизолация на покрива

Има два основни проблема за решаване при усвояване на подпокривното пространство.
Първият е свързан с хидро- и топлоизолацията на покрива.
Няма нищо по-неприятно от това да се окажеш мокър под звездите. Затова е задължително изграждането на покривна система, която да осигури необходимата изолация.

Обработка на стените и таваните с гипскартон

Обработка на стените и таваните с гипскартон

Сухите процеси и ненатоварването на носещата конструкция са  основните плюсове пред всяко друго решение при ремонтни работи в съществуващи тавански помещения.
За добра изолация се монтират два слоя минерална вата – единият е между ребрата на покривната конструкция и е с дебелина поне 10 см, колкото е дебелина на ребрата.

Предстенни обшивки

Предстенни обшивки

Изпълнението на системите за предстенни обшивки и окачени тавани са точно описани от производитеите и точното им спазване е от същесвено значение за крайния резултат.

Гипскартонът прибавя своите топлоизолационни качества, към вече описаните на ватата. Обшивката с гипскартон осигурява и по-голяма здравина и пожароустойчивост – колкото повече слоеве пожароустойчив гипскартон, толкова по-дълго време конструкцията ще издържи при пожар.