Как да защитим парапета от ръжда

Ръждата е продукт, който се образува при взаимодействието на метала с кислорода. Необходимо е и известно количество влага. Ще видите как да решите проблема с ръждата и щетите, които тя нанася на различни метални елементи – парапети, огради, метални врати и др.Дори по излъскан до блясък метал има остатъци от ръжда по повърхността му и повърхностния слой вече е окислен. За да видим характерния червеникав или жълтеникав цвят по повърхността на метални части, при подходящи условия, е необхдимо много малко време. Това е така, защото ръждата не може да бъде премахната механично изцяло от повърхността и процесът на корозия започва веднага под въздействието на влагата от въздуха. Затова борбата с ръждата се пренася на друга основа. След като не можем да я отстраним механично, ще ѝ да въздействаме по химичен път.


Естесвено, най-бързо ръждата се появява при метали, които са изложени на въздействието на природата и най-вече на влагата във въздуха.
Сигурно се  чудите защо лозницата ви е пак ръждясала, въпреки че миналото лято я боядисвахте за пореден път.
Парапетът на терасата отново се нуждае от боя, защото вече е много грозен и покрит с ръждиви петна.
Доброволци пак трябва да боядисат оградата на детската градина срещу вас, защото ръждивите  петна загрозяват белия ѝ цвят.


А съседите, които смениха новата си метална врата на двора вече трябва да се замислят за нейното пребоядисване. Ясно се вижда, че боята е нова и прасно нанесена, преди неповече от 15 дни. Но там, където има всаимодействие на незащитения метал с въздуха, ръждата вече е започнала своето поразяващо действие.

Всичко това се случва пак и пак, защото основата под боята не е обработена по правилния начин. За борбата с ръждата от съществено значение е предварителната обработка на повърхността – т.е. елиминиране на възможността от поява на ръжда преди нанасянето на финалното покритие.

Днес сме подготвили част от парапет, който е подлаган на боядисване и е третиран с някакви защитни бои, но за съжаление ръждата отново е превзела почти цялата повърност.
Ние ще обработим половината от парапета, за да видим и разликата след това.

С метална четка или шкурка се отстранява грубата ръжда, остатъци от боя и миниум от повърхността. Трябва да остане само здраво захваната с метала боя. Не е необходимо да излъксвате до блясък всичко.
С отстраняването на грубите части от ръжда ще се улесни действието на пробразувателя на ръждата, който ще положим  в последствие.
След механичното отстраняване на грубите ръжди, повърхността трябва да се обезпраши. Тя се измива с обикновена чиста вода.

Преобразувателят на ръждата Fertan е на водна основа и затова всякакви замърсявания от мазнини, грес и др. трябва да бъдат отстранени от обработваната повърхност.
Обезмаслителят се нанася без пропуски по цялата повърхност. След като се напръска, препаратът е добре да се разнесе с гъба за още по-сигурно покриване на цялата повърхност.

След като изсъхне след около 1 час, парапетът се измива отново с чиста вода. И не се притеснявайте обилно да полеете. Това не е страшно, защото идва съществената част, за която се нуждаем от обезпрашена, обезмаслена и чиста повърност и разбира се с остатъци от ръжда.
Докато водата все още не е изсъхнала се нанася и преобразувателя на ръждата. Тук също е много важно да се покрие цялата повърхност, без никакви пропуски, защото ако някъде остане непокрита част, тя отново ще бъде незащитена и атакувана от ръждата.

Трайно захваната боя за метала боя не се влияе от преобразувателя, но той действа навсякъде около нея.
Преобразувателят Fertan трябва да се остави да действа най-малко 24 часа.  Това е минималното време. Той може да бъде оставен без последваща обработка и за по-дълго. Спокойно може да изчака до следващия уикенд, дори следващите 6 месеца за да продължите с работата.
Само ако времето е много топло е добре повърхността да бъде напръскана с вода около 1 час след първоначалното нанасяне на преобразувателя на ръждата, за да не изсъхва препаратът твърде бързо.


Цветът на парапета е станал почти черен и това е характерно за добре свършена работа. Преобразуванатата от Fertan ръжда е станала на прах, който трябва да се отстрани.
И когато решите да продължите с работата по вашия парапет, трябва с вода да отстраните преобразуваната ръжда от повърхността.
Не се притеснявайте от заливането с вода, защото върху желязото има невидим филм, който не позволява на метала да взаимодейства с влагата. Този филм запазва своята защитна функция до 6 месеца след нанасянето на преобразувателя.

Ако в рамките на това време, нанесете боя, може да сте сигурни, че ръждата няма шанс да се покаже скоро. Ако боята е достатъчно качествена можете спокойно да се наслаждавате дълго време на красивия парапет.
Ако пък си спестите усилията и нанесете боята върху необработена повърхност, много скоро парапетът ще добия предишния си ръждясал вид и вие пак трябва да го боядисвате.