Защита на калниците на автомобил от ръжда

Да се предпази вече ръждясала повърхност с капсулиращ защитен слой означава, че всяка ръжда и вредни химически елементи в нея, са просто запечатани и могат да продължат да нанасят щети. Затова е необходим правилен подход и действия.Вижте какви са тези действия, когато сте решили да се борите безкомпромисно и докрай с ръждата.

Ръждата е само повърхностен слой, в който протича процесът на корозия. Следователно трябва да се премахне този слой, преди да се предприемат каквито и да е други защитни мерки.
Започваме с маханичното отстраняване на грубата ръжда от повърхността на калник на автомобил.

Следва обезпращаване с чиста вода, за да се премахне прахта, останала след обработката с шкурка на калника.

Преди да се нанесе преобразувателя на ръждата, металната повърхност трябва да бъде напълно обезмаслена – т.е. да бъде обработена с обезмаслител. Не използвайте минерални обезмаслители kato кореселин, бензин, различни разредители и др. подобни.
Напръсква се измитата повърхност и за по-добро разнасяне може да се използва и най-обикновена гъбичка.
След като изсъхне, цялата повърхност  отново се измива с вода. Това е операция, която е задължителна, ако държите да получите очаквания резултат.

Преобразувателят на ръждата Фертан е на водна основа и всякакви петна от масло, грес, силикон и мръсотия пречат на неговото действие. Затова трябва да се отстранят напълно.
Нанася се с четка върху почистената основа. Важно е преобразувателят Фертан да покрие без пропуски цялата обработвана повърхност.
При температура около 20 градуса са необходими поне 24 часа,  за да подейства преобразувателят. При по ниска температура необходимото време за реакция се увеличава двойно.


Задължително обработеното с преобразувателя на ръжда Фертан място трябва да се измие с вода.
В процеса на действие той е образувал филм върху третирания участък, който защитава метала до 6 месеца. Може да оставите калника и след 6 месеца да го боядисате. Ако използвате автомобила преди окончателното третиране с грунд и боя отново измийте с вода обработения с преобразувателя на ръжда участък и ако видите ръждиви места намажете отново. Ръжда може да се получи от пясъка и други абразивни частици при  използване на автомобила. Те нараняват филма от преобразувателя и металът отново е уязвим за ръждата, тъй като е в пряк досег с въздуха.

След като изсъхне водата бихте могли да боядисате калника. Добре е, повърхността, която няма да се боядисва да се защити с хартиена лепенка.
Препоръчително е преди боята да се нанесе подходящ грунд, който ще  улесни и заздрави боядисването. При по-малки площи се нанася със спрей. Нанася се слой с желаната дебелина.

От вътрешната страна, калникът може да бъде обработен с подходяща вакса. Нанасяният слой трябва да е фин, не е желателно напластяване и стичане на препарата.
За по-добра защита се нанася втори и трети  слой, след като изсъхне предходния, също така фини и тънки. Тук също важи правилото като при боядисване  - по добре три тънки слоя отколкото един дебел.
Калниците от вътрешната страна са подложени също на агресивното действие на камъчета, изхвръкнали от пътя по време на движение на автомобила и затова е препоръчително да бъдат защитени с еластичен слой, който се самовъзстановява при образуване на пукнатини и язви. Този слой ги предпазва и от въздействито на водата и оттам и на корозията.
За днес завършваме.

В следващото предаване ще видите как се защитатват кухини от безмислостното действие на ръждата. Кухините са най-уязвими и обикновено ръждата тръгва отвътре навън и когато я видите, вече е твърде късно за защита.