Премахване на ръжда в кухини

Kакво се случва когато ръждата се образува в кухини, до които нямаме ежедневен визуален контрол. Днес ще ви покажем как можете да премахнете ръждата в кухината на вратата на един почти класически автомобил.Процесът на образуване на ръжда започва като резултат от кондензацията на вода по вътрешните повърхности и насъбирането й по метала. Там тази влага се обогатява се обогатява със соли, оформя киселина, която действа агресивно спрямо метала и всякакви защитни покрития.
На практика е невъзможно да предотвратим навлизането на влага. Проучванията показват, че в кухините проникват големи количества вода
и се образуват високи нива на влага.
В кухините на врати, прагове и др. температурата през лятото може да достигне до 90 градуса по Целзии, а през ноща, когато температурите паднат, се увеличава влажността, което неизбежно води до образуване на конденз и влага.
Това най-често засяга класическите коли, защото при тях защита от корозия частично или изцяло липсва.
Да се предпази вече ръждясала кухина само с капсулиращ защитен слой, означава, че ръждата само се запечатва отгоре, но тя продължава да нанася щети отдолу под този слой.
Следователно е важно да се премахнат ръждата и вредните вещества още в самото начало, преди да се вземат защитни мерки.


Днес ще ви покажем как можете да премахнете ръждата в кухината на вратата на един почти класически автомобил.
Естесвено преди работа е отстранена тапицерията на вратата.
Тъй като ще обработваме по-голяма площ и ще използваме спрей, е добре да се защитят никелираните части от вратата, за да не попаднат капки от препарата върху тях.
От външната страна на вратата поражения не се виждат, докато в кухината ясно си личи как ръждата е поразила не само местата на спойките, но е започнала да превзема и другата вътрешна повърхност.

За отстраняването на грубата ръжда се подхожда по-радикално – с плоска отвертка и телена четка се третира целия участък.

След това цялата кухина трябва да се измие добре с вода. През отвор отдолу на врата изтича водата и заедно с отстранените парчета ръжда. Този отвор се обработва допълнително за да се защити.


Преди да нанесем преобразувателя на ръжда, ще обезмаслим старателно цялата повърхност. И тъй като вратата има и малки отвори, през които е по-трудно да се нанесе обезмаслителя, сменяме накрайника с по-дълъг. Така  ще достигнем  и недостъпните иначе места в кухината на вратата.

Следва обилно измиване с вода навсякъде преди да се заемем с третирането на ръждата..

Преобразувателя също нанасяме с удължен накрайник, за по-ефикасно достигане до всички по-трудно достъпни части на врата. Покриваме абсолютно цялата повърхност. Препаратът трябва да достигне навсякъде, където има започнал процес на окисляване и  корозия.

Изплакваме накрайника с вода, за да можем да го използваме отново.

Ще оставим преобразувателят да действа 24 часа. Ако времето е по-студено, този период се увеличава двойно. Колкото е по-студено навън, толкова по-дълго трябва да  действа препаратът.

Можете да оставите препарата върху повърхността до 6 месеца ако няма да обработвате веднага с вакса, грунд, или друго.

За да продължим с работата, отново с вода се отмива преобразуваната ръжа.
Слоят, който остава върху повърхността не се влияе от водата и защитава метала от влагата около 6 месеца.

Нанасяме и два вида течна вакса с различен вискозитет. Течностите имат и свойството течливост.  Колкото по-течлива е една течност, толкова нейният вискозитет е по-нисък и тя се разлива по-лесно. Така тя достига до всички сгъвки, до които може да проникне, което е трудно за течност с по-висок вискозитет.

В спойките и застъпванията, които се оказват слаби звена за ръждата, се пръска вакса, която да прониква във всяка сгъвка. Колкото по-течна е ваксата, толкова по-лесно тя прониква навсякъде. Целта е течността да си пробие път през заварките и припокриващите се панели.
Когато течността премине през заварките и изтече във ваната, то това означава, че по  повърхността вече се е образувал защитен слой.
След като изсъхне този слой от ваксата с по-висок вискозитет, след около 10-12 часа, обработваме повърхностите с вакса за кухини.
Втората вакса за кухини също  нанасяме с удължител, за да достигнем до възможно най-голяма площ.

Ваксата се нанася на  тънък слой с дебелина минимум 1,0 мм и максимум 2 мм.
При по-ниски температури през зимата или през нощта, по повърхността на нанесения слой биха могли да се появат пукнатини. Те се затварят при повишаване на температурата, но за по-сигурен резултат нанасяме и втори тънък слой, след като първият изсъхне. Този процес на свиване и разширяване, в следствие на температурните промени и влагата, може да се повтаря няколко години, без да е необходимо повторно нанасяне на вакса.
Целта на всеки следващ слой е да покрие малките пукнатини, които неизбежно се появяват при процеса на съхнене на предходния и така да се осигури пълната защита от влагата и корозията на кухината.
Но ако искате да сте сигурни, че ръждата няма да ви изненада, през около 4 до 6 години кухините трябва да се обработят отново с ваксата за кухини!

Обработката на кухините на всеки класически автомобил е задължителна, ако неговият собственик иска да му се наслаждава десетилетия.
А притежаването на класически автомобил е страст, която не отслабва с времето.