Ремонт на всекидневна във вила - изграждане на камина

Как сами да изградим камина на вилатаКоминът

Коминът

Специалистите твърдят, че първото и най-важно условие, за добре функционираща камина е размерът на комина. Връзката на камината с комина се осъществява с фланец, в който да се заусти специалната гъвкава тръба, отвеждаща дима навън.

Декорация

Декорация

Камината да е тип картина. Затова ще се оформи рамка от декоративни керамични плочки, които трябва да бъдат залепени с гъвкаво лепило преди измазването на булото на камината.

Грундиране

Грундиране

Грундирането на гипсофазера се прави с дълбокопроникващ грунд за да се получи здрава основа и добро сцепление между материалите. След изсъхването му се нанася грундираща боя за ограпавяване на основата.

Основата

Основата

За изграждането на здрава основа на камината се използват стандартни бетонови блокчета с размер 20х25х60 см, които се залепват с циментово лепило. На тях стъпва чугуненото тяло, което тежи над 120 кг.
Растоянието между тялото на камината и стените трябва да бъде около 10 см.

Було

Було

За направата на було се използват гипсфазерни плоскости. Те предварително се изрязват с макетно ножче в необходимите размери и след това се закрепват с винтове с конусовидна глава към металните профили. Важно е да се оставят отвори за да се осигори движението на въздуха.
Образувалите се фуги при сглобяването на плоскостите се и запълват в 3 работни операции. Преди слагането на фугопокриващите ленти трябва да се постави достатъчно шпакловачен материал във фугите за да се осигури добро запълване и да се предотврати появата на мехурчета.

Конструкция за булото

Конструкция за булото

След като чугуненото тяло е поставено върху основата, се преминава към изграждане на конструкцията от метални профили, направи було на камината. Между тях се поставя каменна вата за осигуряване на добра топлоизолация на булото.

Мазилка

Мазилка

За измазването на камината се използва декоративна полимерна мазилка с цвят в съответствие с останалото обзавеждане и настилките

Декоративни решетки

Декоративни решетки

Декоративните решетки се поставят след изсъхване на полимерната мазилка и се залепват с монтажно лепило.