Проектиране на банята - правила и ергономични изисквания

Банята – място за ежедневния тоалет. Колкото и скучно и рутинно да звучи, това е помещението което изисква специална вниамние, за да бъде елегантно, практично и напълно съобразено с нашите нужди.Проектиране на банята - изисквания

Проектиране на банята - изисквания

Днес ще насочим вашето внимание към някои основни моменти при ремонта на банята. Ергономичните изисквания, които трябва да бъдат спазвани при проектирането на банята са определени на базата на опита и изследванията на специалистите за удобството при използването на санитарните помещения.
Днес в предаването ще ви покажем няколко решения при проектирането на банята и основните изисквания с които трябва да се съобразявате.

Малка баня

Малка баня

Размерите на помещението са 1,62 на 1,70, което е прави 2,75  кв. метра. Твърде малка баня. Но това не бива да ви спира да търсите най-доброто разпределение на обзавеждането.
Правило е вратата на банята или тоалетната да се отваря навътре.
Това обаче изисква празно пространство в което да се движи крилото, което ограничава допълнително и без това малкото място за разполагане на всичко необходимо.

Голяма баня

Голяма баня

А сега ще ви покажем една по-голяма баня – цели 3,59 кв.м.
При поектиране на банята всеки сантиметър е от значение, затова е добре да се проверят всички чупки и инсталационни стени, дали не крият зад себе си празни пространства, заградени от строителите без видима причина.
Тук можем да кажем,че имаме една дълга и една къса страна.

Баня с вана

Баня с вана

Нека сега разгледаме и вариант, в който в банята има и вана. Това предполага повече място и по-добро разпределение на пространството между различните зони.
Проекта, който ви представяме ще ни осигури необходимото място за вана, душ кабина, тоалетна и мивка, само при усвояването на малко пространство от съседното помещение, предназначено за пералнята.