Монтаж на безшевни улуци

Добре изпълнена водотвеждаща система с безшевни улуци, съвместима с покривното покритие, което се предвижда, може да разчитате на красива фасада и безупречен покрив дълго време.Започваме с монтажа подулучната пола.
Подулучната пола е произведена с необходимия размер в модерната производствена база и тук остава да се оразмери прецизно и да се монтира.
За прецизната работа  от изключително значение са качествените инструменти. За рязането на ламарината са предвидени леви и десни ножици в зависимост от посоката на рязане.

След прецизното оформление на т.н. капачка на подулучната пола, тя се налага върху челната дъска.

Фиксира се с винове по цялата дължина на челната дъска.

Подулучната пола, както подсказва и името й, се монтира под улука и има за задача да защитава челната дъска от пряко мокрене.
Много важен елемент в система за отводняване на покрива е водосборното казанче.
Казанчето е произведено в заводаски условия, и това, което трябва да се направи само е да се изреже отвор по шаблон, съотвестващ на профила на улука.

Разположението на останалите казанчета по продължение на улуците трябва да се съобрази с плана на сградата. Те трябва да се разположат така, че при обилни валежи да не се получава преливане на улуците.
А сега идва ред и на монтажа на улуците. Безшевните улуци се формоват или изтеглят и оразмеряват на място на обекта. Размерът на улуците е в зависимост от разстоянието между водосборните казанчета, ако те са няколко на една стреха и съответно до вътрешните и външни ъгли на покрива.


Капачката в края на улука при двускатни покриви се монтира на място с кримпер, за да се осигури плътното захващане на двата елемента. Водата не може да проникне през плътно прилепналите ламарини на капачката и улука. Допълнително се уплътнява със специално лепило за ламарина.
За по-лесно и безпрепятствено оттичане на водата, двата улука се зарязват. Ламарината се огъва и се образува т.н. език, който влиза в казанчето.


Вътрешната страна на снадката с улука се изолира с лепило за ламарина. Той е предназначен за външна употреба и има същите характеристики на разширение като ламарината, което предотвратява напукването му и евентуалното компроментиране на снадката.


Важно е този елемент да се фиксира плътно към челната дъска, като  влиза минимум 3 см. вътре  в улука. Наличието на надулучната пола предотвратява подлизването както и преминаването на водата над улука.
За стабилизирането му се монтират и конзоли. Те поддържат и геометрията на улука. Фиксират се към ребрата на покривната конструкция.
Всичко върви подред и няма как да се объркат нещатата.

Има определен ред и начин на сглобяване на водосточните тръби. Щуцът на водосборното казанче влиза във кривката, а тя във водосточна тръба, коята се монтира отвесно.
Със специален инструмент – кримпер може да се намали диаметъра на кривката или тръбата, за да могат водосточните тръби да влизат една в друга.
Скобитe се монтират към фасадата и те държат стабилно водосточните тръби. Важно за улуците е те да са направени от висококачествени, устойчиви на ръжда и климатични промени елементи.