Кухня – лепене на керамични покрития

Лепене на плочки в кухнята, редене на трислоен паркет.Лепене на плочки върху плота

Лепене на плочки върху плота

Гипсфазерът е достатъчно влагоустойчив и затова няма да полагаме допълнителна хидроизолация.

Но грундирането с дълбокопроникващ грунд е задължително преди полагането на плочките – както на плота, така и на пода, където е планирано залепване на гранитогрес. За да се осигури равна и хоризонтална основа, първо се залепват т.н. майки от самите плочки в четирите ъгъла на конструкцията.

След това се започва лепенето по стандартния начин, като с кръстчета се контролира разстоянието между плочките.

С малка шпакла се обира лепилото по края на всяка залепена плочка.

След изсъхване на лепилото фугите се почистват старателно и след това плочките се фугират. Фугиращата смес се нанася по цялата повърхност на плочките с гумирана маламашка.

Оформянето на фугите става с добре изцедена гъба и след изсъхване на фугиращата смес повърхността на плочките се почиства със сух парцал.

Редене на трислоен паркет

Редене на трислоен паркет

Съвременните клик ситеми изключително улесняват и ускоряват процеса на монтаж на паркетите.

Това, което е важно и трябва да се следи при полагането на паркети е ламелите да са подредени перпендикулярно на светлината и да не съвпадат напречните фуги. Затова при кроенето, отпадналото парче от първия ред е първо при втория и така нататък. Това осигурява разминаване на фугите и пестене на материал.

Трислойният паркет е фабрично лакиран или омаслен. Лаковото покритие е седемслойно, екологично чисто и предпазва паркета от UV лъчи. Защитава също така от драскотини и запазва естествения цвят на дървото. И двете финиш покрития са с висока износоустойчивост и лесна поддръжка.

За монтажа на паркета се използват чук и дървена подложка за причукване.

Лепене на декоративен фриз

Лепене на декоративен фриз

За декориране на канта на плота ще използваме керамичен фриз. За по-бързо и лесно закрепване може да се използва монтажно лепило.

Монтажното лепило трябва да се нанесе вълнообразно по цялата дължина на плочката. След това тя се притиска към основата и след 5 секунди лепилото е набрало първоначална якост и държи плочката на мястото й.

Монтажните лепила намират все по-голямо приложение в съвременните строителни работи. Те осигуряват бърз и лесен монтаж дори и на недостъпни места, там където забиването на пирон или завиването на винт е невъзможно. Не случайно ги наричат – течният пирон.

Лепят почти всички познати материали, и притежават изключителна лепилна сила.

Могат да бъдат използвани както на закрито, така и на открито.

Лепене на плочки около конструкцията

Лепене на плочки около конструкцията

За по-добър визуален ефект, лепенето на плочките около конструкцията започва с цели плочки от към най-видимата част. За целта преди самото лепене, разположението на плочките се очертава на пода, като те се нареждат без лепило по начина, по който желаем да ги разположим. След очертаването се започва и с лепенето.

Лепилото се нанася само върху основата с назъбена маламашка.

Различните цветове на плочките могат да се използват за визуално разделение или обединение на площта.

След като лепилото изсъхне, фугите се почистват добре и се започва с нанасянето на фугиращата смес.

Хомогенизираната смес се нанася с гумирана маламашка под наклон и под ъгъл спрямо фугите. Така сместа прониква максимално навътре.

След втвърдяването на сместа, фугите се оформят с добре изцедена гъба.

Между цокъла и пода се полага санитарен силикон, за предпазване от образуване на мухъл в ъглите.