Каприз в сиво - водопровод, замазка, хидроизолация, плочки, фугиране

Започваме с ремонта на първата баня. Кръстили сме я Каприз в сиво. Размерът на банята, с което разполагаме 300 на 240 см. Ако това ви звучи като не толкова малка баня и вашата е с по-малки размери, не се притеснявайте, ние ще ви покажем как може да поберете всичко, което ще видите при ремонта и във вашата по-малка баня.Водопровод с пресоване

Водопровод с пресоване

Това, което ни предстои е изграждане на водопровод и канализация. Двете тръби, които стърчат от стената са част от водопровода на цялата къща.
Ще запазим мястото на предишната тоалетна чиния и ще се възползаме от съществуващатата канализационна тръба.
От съседното помещение сме осигурили захранване на казанчето, за да не разбиваме и тази стена.
Започваме с изграждането на водопровода.
Без точен проект няма как да получите желаната визия и ергономичност на вашата баня. Това важи особено при малките бани, защото там всеки сантиметър е от значение.

Изграждаме целия водопровод преди да започнем с пресоването. Това дава възможност за корекции ако се налагат. Пресова се с електрическа машина, която притиска фитинга и тръбата. Силата се контролира от машината в зависимост от челюстите, които съответстват на дебилината на тръбите, които се пресоват. Пресоването може да се извърши и с ръчни клещи. Само че там е необходима по-голяма сила.
След пресоване се извършва проба с вода от водопровода, за да се провери за евентуалани течове и тръбите могат да бъдат изолирани.

Продължаваме с канализационните тръби за мивката и душкабината.
Тръбите и муфите не лепят допълнително, само се сглобяват, защото вътре в тръбите и муфите са предвидени уплътнения.
Препоръчително е връзките при разклонениета да стават с двойни муфи.


За да скрием тръбите на водопровода ние изградихме предстенна обшивка с влагоустойчив гипскартон, тъй като  невъзможно те да се вградят в бетоновата стена.

Предстенна обшивка с влагоустойчив гипскартон в банята

Предстенна обшивка с влагоустойчив гипскартон в банята

Препоръчително е предстенните обшивки в бани да се изграждат с два слоя гипскартон.
Първият слой се монтира върху скарата от метални профили с разминати фуги. След това фугите се запълват с фугираща смес.
Вторият слой се монтира върху първия като се следи фугите на двата слоя да не съвпадат.

Върху всички фабрични и нефабрични кантове се залепва самозалепваща се лента и след това се шпакловат с фугираща смес.
Може да използвате и обикновена глас фазерна лента, но тя трябва да бъде вградена в шпакловъчната смес – т.е. първо нанасяте сместа, след това лентата и шпакловате така, че лентата да остане между слоевете на шпакловката.
Всички рапидни винтове също се шпакловат.
След като изсъхне стената е готова за нанасяне на хидроизолация.
Но преди това трябва да направим замазката на пода.

Подова замазка в банята

Подова замазка в банята

Грундираме обезпрашената оснава с грунд, който е готов за употреба и не се разрежда с други добавки или вода. Когато на етикета на продукта пише „готов за употреба“, това означава, че единственото нещо, което трябва да се направи е да се положи според указания от производителя начин.

В банята сме предвидили душ кабина с поддушово корито и не ни е необходим наклон. Затова правим абсолютно хоризонтална замазка.
Препоръчително е сухата, заводски приготвена циментова смес в чували от 25 кг., да се смесва с водата в машина, тъй като количеството вода е само около 8% и забъркването със строитетелен миксер би било много трудно. Освен това с машината се гарантира и равномерно разбъркване през цялото време на полагане на замазката.

След около 14 дни замазката е набрала якост и можем да продължим със системата за полагане на плочки в мокри помещения.

Хидроизолация на банята

Хидроизолация на банята

Ъглите са най-уязвимите участъци. Затова се обръща и особено голямо внимание за тяхната защита. Така защитени не съществува вече опасност от напукване на хидроизолацията в тях при движения в конструкцията на сградата и влагата не може да проникне към съседни участъци.

Вторият етап от хидроизолирането на банята е нанасянето на  два слоя от еднокомпонентната течна хидроизолация по стените и пода. За полагането на материала може да използвате валяк или четка.

Плочки за баня

Плочки за баня

За нашата баня ние сме избрали плочки в преобладаващ сив цвят, който е  изключително подходящ за малки бани, тъй като притежава дискретно излъчване и се съчетава хармонично с множество други тонове. Сивите стенни плочки са с мраморен дизайн в два нюанса, фризовете са с геометрични мотиви, които да подчертаят зоната на мивката и декорни плочки със същите геометрични мотиви, на фона на които ще изпъкне бялата тоалетна чиния.
За пода плочките са в същия сив цвят с мраморен дизайн, като по този начин няма да има рязка граница между под и стени и това визуално ще разширява банята.

Лепене на плочки

Лепене на плочки

И ако се чудите защо започваме от средата на банята, ще ви обясним. Целта е мивката и стоящият смесител да попаднат точно в средата на паното от по-светли плочки и фриз, както е направен проектът, залепен на стената.

По проект на съседната стена имаме стояща тоалетна чиния, а точно зад нея, по цялата височина на стената имаме декорна плочка, която е с размера на основните.  Затова започваме пак от средата на стената, за да сме сигурни, че тоалетната чиния ще бъде в центъра на декора от колекцията, която сме избрали. Декорните плочки правят въжможни различни дизайни на банята, като те перфектно допълват основните и създават акценти, където е необходимо.


Режем стенните плочки успоредно на канта. Режещата ролка нагласяваме в зависимост от дебелината на плочката. 

Залепваме нашето твърде тясно, но много прецизно отрязано парче плочка на мястото му.

На пода лепим плочките под ъгъл 45 градуса спрямо стената.  Това се прави обикновено поради две основни причини – когато стените не са успоредни и има вероятност да се получат т.н. клинове или когато размерът на плочките на стената и на пода не е един и същ и не може да се получи съвпадане на фугите.

В нашия случай избираме да лепим под ъгъл поради втората причина. Подовите плочки от серията, която сме избрали, са квадратни с размер 33,3х33,3 см. Това позволява диагоналното им редене.
Те са в цвета на по-тъмните плочки на стената.
Както споменахме, в тази баня ни трябва хоризонтален под, без никакви наклони.

Фугиране на плочките

Фугиране на плочките

Фугите между плочките се почистват от остатъци от лепило и фугирането по стената започва в посока от горе надолу. При спазване на указанията на производителя, консистенцията на сместа позволява нейното пълно проникване във фугите между плочките.