Каприз в сиво - душ кабина, стояща тоалетна, обзавеждане

Каприз в сиво - така нарекохме първата баня, която ремонтираме и ви показваме в поредицата Мисия Баня. В единия ъгъл ще разположим душ кабина с размери 90х90 см. На стената срещу вратата ще разположим мивка с шкаф под нея и огледалото. До мивката на същата стена разполагаме и шкаф – колона. На съседната страна ще монтираме стояща тоалетна чиния с казанче. Ако това е вашата баня, можете да разгледате всички проекти и описания в сайта на предаването.Проектиране на баня

Проектиране на баня

Каприз в сиво  - така нарекохме първата баня, която ремонтираме и ви показваме в поредицата Мисия Баня. Днес ще я завършим и ако това е вашата баня, можете да разгледате всички проекти и описания в сайта на предаването.

Преди да започнете какъвто и да е ремонт, трябва да знаете какво искате да се получи като краен резултат. Професионално направеният проект пък е отражение на вашето желание, но пречупено през призмата на утвърдени ергономични изисквания и правила.
Размерът на помещението, с което разполагаме  300 на 240 см. Ако това ви звучи като не толкова малка баня и вашата е с по-малки размери, не се притеснявайте, ние ще ви покажем как може да побере всичко, което ще видите при ремонта и във вашата по-малка баня.

Реализиране в по-малка баня

Реализиране в по-малка баня

Душкабината е добре да остане със същите размери. От нея до центъра на мивката трябва да се осигури минимално разстояние от 45-50 см. Пред мивката трябва да има свободно пространство от 75 см. Така че можем да преместим мивката по-близо до душкабината. Ако банята ви е прекалено малка, можете да се лишите от колоната, но задължително сложете шкаф под мивката. Стоящата тоалетна чиния с казанчето изисква разстояние минимално разстояние от 40 см от двете страни, измерено от центъра на чинията. И така този проект може да бъде изпълнен и при баня с размери 2 на метра на 2 метра и вие ще се чувствате комфортно в нея.

Проследете ремонта, който правим и улеснете вашата работа. Отидете в сайта на предаването и вижте всички проекти и подробни описания на операциите. Пишете във форума, питайте и коментирайте. Ще получите компетентни съвети от нашите партньори.

Монтаж на термобатерията

Монтаж на термобатерията

Но най-голямото предизвикателство при малката баня е проектирането. Когато имате само едно мокро помещение, в него трябва да поберете всичко необходимо – зона душ, зона ВЦ, зона за разкрасяване и  дори зона за съхранение.
Oборудването за всяка една зона трябва да бъде разположено, така, че да е удобно за ползване.

Започваме с монтажа на термобатерията.

Монтаж душ корито

Монтаж душ корито

Акрилното поддушово корито е с размер 90х90см.
Ще го монтираме върху плочките, така че цялата му висичина от 4 см ще бъде над тях.

Сифонът, който сме предвидили, се монтира в ъгъла на душ коритото.
Прави се проверка, дали сифонът е на мястото си и дали пасва с отвора на коритото.
След тази проверка коритото може да се фиксира към плочките със силикон. Нанася се в няколко точки и коритото се спуска и залепва към пода.

Монтира се и декоративната част на сифона с капачката.

Монтаж душ кабина

Монтаж душ кабина

Готови сме за монтажа на стъклените врати. Те са две идентични плъзгащи врати  с размера на коритото т.е. лягат точно върху него.
Крайните метални профили се фиксират към стената. Отворите за винтовете са заводски разпробити на необходимото разстояние един от друг.
Двете врати с фиксираните панели се монтират към профилите. Прецизното фиксиране на панелите ще позволи безпроблемно отваряне и затваряне на вратите, без никакво усилие.

Монтаж на мивката

Монтаж на мивката

Мивката се поставя върху шкафа. За нейното фиксиране е предвиден само силикон, тъй като тя ляга стабилно върху конзолания шкаф.

Мивката се комбинира с подходящ стоящ смесител. Тялото на смесителя се монтира върху керамичния борд на мивката.
Пестенето на водата е залегнало в всички нови разработки на производителите на смесители.
Вътрешното ограничаване  е един от начините за регулиране на потреблението. Обикновено ограничението за смесителите за мивки за баня е около 5 л/мин.

Допълнително аериране на струята също пести ресурс. По този начин само усещането е за повече течаща вода.

Предвиден е и метален изпразнител. Много домакини предпочитат смесителя да е комбиниран с изпразнител, тъй като е едно допълнително удобство в бяната.