Бърз ремонт на баня - без къртене на старите плочки, бърза замазка

Как се прави бърз, но качествен ремонт на банята, без никакви компромиси. Няма да къртим старите плочки, защото те са здраво залепени и стените са прави. Няма да вкопаваме в стените водопровода и канализацията. Там, където е необходимо ще направим замазка, която ще ни позволи след един ден да лепим плочките на пода.Ремонт на баня без къртене

Ремонт на баня без къртене

А днес, за тези, които бързат и не искат да се занимават с къртене и изнасяне на десетки чували със строителен боклук и не могат да си позволят ремонта в банята да продължи със седмици, ще покажем бърз ремонта на баня. Тайната е в материалите които използваме.

Задачата при проектирането бе да намерим място за конзолно оборудване – тоалетна чиния, биде и шкаф с мивка. Задължително е и отделяне на душа по подходящ за наличното пространство начин. Визуално ще отделим душа с корито в по-тъмен контрастиращ цвят и ефирна стъклена преграда.
Вграден смесител ще захранва душ питата от стената и подвижния душ.
За мивката, с конзолен шкаф под нея, сме отделили достъчно място.
И така проектирана, банята, която нарекахме Спокойствието на земята, със своите земни цветове на керамичните покрития ще направим банята уникална и неповторима.

Вградени структури за тоалетна и биде

Вградени структури за тоалетна и биде

При монтажа на вградени структури за конзолното оборудване – биде и тоалетна чиния има няколко основни момента, които са от основно значение за ергономичното разполагане на това оборудване.
Конзолното оборудване в банята е все по-предпочитано, тъй като не затруднява поддържането на хигиената и осигурява безпрепятствено измиване на пода.

Все по-рядко говорим и за страх от протичане и съответно разбиване на готовата баня. Много често в предаването сме обяснявали в какво се състои правилния монтаж и как се изпълнява. Но въпреки всичко следетекак монтажникът монтира вашата структура, преди тя да е затворена зад гипскартон.

Монтаж на вграден смесител

Монтаж на вграден смесител

Като допълнение към вградените структури, монтираме и вграден смесител в душ зоната.
Универсалното базово устройство за вграждане е гъвкаво и адаптируемо към всякакъв тип инсталация.
Към него се монтират пресфитингите за водопровода.
Монтира се на необходимата височина като се фиксира през отвора за директно присъединяване към стената и се нивелира.

Водопровод и канализация

Водопровод и канализация

Инсталацията за захранване на душзоната, която изграждаме, е с два изхода за смесена вода. Чрез едноръкохватков смесител ще се превключва пътят на водата към един от двата изхода – питата или ръчния душ.
Стенни колена монтираме за изводите на подвижния душ и мивката.

Бидето трябва да захраним с топла и студена вода, а тоалетното казанче само със студена.

Казанчето се захранва единствено с твърда връзка. За целта се навива пресфитинга към пластмасовия съдържател на вода. Към неги се монтира и захранващата тръба.

Възползваме се от възможността за огъване на тръбите, което спестява не само разходите за съответния фитинг, но и тръбата не се прекъсва.
Преди монтаж тръбите се оразмерятват и калиброват, за да се осигури сигурна връзка с фитинга.
Захранваме от ляво с топла вода смесителя за дупа и от дясно със студена.
След като сме готови с целия водопровод, можем да пресоваме фитингите. Пресоваме с електрическа машина с челюсти за тръби с диаметър ф16. За хоризонтално пресоване челюстите на машината се завъртат за по-лесен захват.
Универсалното устройство за вграждане се нивелира отново и се фиксира окончателно към стената.
Сменяме челюстите на машината и преоваме и тръбите с диаметър ф20.
Щумоизолиращите тампони се слагат след пресоването на колената, за да се намали шума от течащата вода, който е най-силен при перпендикулярна смяна на посоката на водата.

Преминаваме към изграждането на канализационнита инсталация – ще са ни необходими тръби с диаметър ф50 с различна дължина и такива с с диаметър ф110.

Водопроводът и канализацията са основни инсталации в един дом. Затова постарайте се те да бъдат направени професионално, без компромиси в материалите, защото всичко това остава вградено в стените или зад предстенни обшивки и плочки и всеки ремонт в последствие струва скъпо.

Бърза подова замазка

Бърза подова замазка

Следващата стъпка в нашия скоростен ремонт е полагането на бързата замазка.
Трябва да изравним основата за коритото и да запълним улея за отводната тръба. Нямаме време и затова ще използваме замазка, която да ни позволи да лепим плочките след 24 часа.

24 часа след полагането на замазката ние ще проверим дали ще можем да лепим плочки и да завършим навреме нашия бърз ремонт.