Спалня – изграждане на частична преградна стена

Отделяне на помещението с преградна стенаИзграждане на частична преградна стена

Изграждане на частична преградна стена

Преградните стени се състоят от единична или двойна конструкция от метални профили. В конкретния случай стената се изгражда от двойна конструкция. Металните УВе профили се закрепват с дюбели към пода.

За стабилността на конструкцията основна роля играе монтажът на металните профили.

УВе профилите се монтират към пода и тавана с рамкови дюбели, като разстоянието между тях е максимум 1 метър.

След монтирането на хоризонталните Уве профили, към тях се закрепват и вертикалните ЦеВе профили. Разстоянието между тях е точно определено. Те се монтират на 60 см един от друг така, че гипскартонените плоскости, които са с ширина 120 см да могат да бъдат захванати към металната конструкция по дължина в двата края и в средата.

Облицоването на металната конструкция се осъществява от два пласта вертикално разположени гипскартонени плоскости. При монтажа на първия пласт гипскартон рапидните винтове могат да бъдат разположени на по-голямо разстояние един от друг – на около 75 сантиметра.

Една от системите за изграждане на преградни стени, препоръчана от производителя се състои от състои от единична конструкция от метални профили и двуслойна облицовка от гипскартон. Така се гарантира стабилност на конструкцията и здравина на стената.

Полагане на самонивелираща се замазка

Полагане на самонивелираща се замазка

Независимо каква настилка сте решили да положите, подът трябва да е идеално равен. Така се гарантира дълготрайност на покритието.

Грундът е един от компонентите на системата за полагане на подови покрития, който осигурява намалена и еднаква попиваемост на основaта. Той образува слой, който подобрява слепването с подовата замазка. Нанася се без да се разтваря с помощта на баданарка или мече. Ако е необходимо, грундът се нанася още веднъж, в посока перпендикулярна на първоначалната, след като изсъхне първия слой.

Преди да се нанесе материалът за изравняване, грундът трябва да е напълно изсъхнал.

Бавното разбъркване ще направи сместа гладка и без мехурчета. За активиране на всичките съставки е необходимо да се изчака 1-2 минути и сместа да се остави в покой. След това отново се разбърква и работата може да започне.

Изсипва се върху основата и с подходящи инструменти се разнася по цялата повърхност. Времето за нанасяне е около 25 минути. След това става невъзможно разливането и самонивелирането на сместа. Дебелината на слоя е от 1 до 10 мм. В зависимост от дебелината е и времето за съхнене на замазката. Прясно излетият слой трябва да се предпазва от прекалено бързо изсъхване. Така ще се предпази от напукване на повърхностния слой.

Укрепване на частичната преградна стена

Укрепване на частичната преградна стена

Съществуват различни начини за укрепване на преградни стени, чиито конструкции не достигат до тавана.

Единият от тях е чрез изграждане на допълнителна конструкция. Така ще се получи достатъчно стабилна конструкция и върху нея без притеснение можем да слагаме и по-тежки предмети.

За да изградим укрепващата конструкцията ще монтираме металните Уве профили към вече изградената стена и пода и към тях да монтираме и Цеве профилите.

За укрепването на конструкцията е важно правилното проектиране на разположението на профилите.

Окончателно стабилизиране се получава след монтирането и на гипскартонените плоскости. Оформянето на пространството с материалите на сухото строителство е бързо, пести време и средства. Представете си колко време бихме изгубили за изработката на тази преградна стена с конвеционални средства?!

Фугиране и шпакловане на единична конструкция от метални профили с двуслойна облицовка от гипскартон

Фугиране и шпакловане на единична конструкция от метални профили с двуслойна облицовка от гипскартон

Максималната съвместимост на фугиращите смеси с гипскартонените плоскости осигуряват оптимален краен резултат. Само специалните, разработени за конкретната плоскост шпакловачни маси могат да гарантират добър краен резултат без напукване.

Сухата гипсова смес със специални добавки за ръчно шпакловане може да бъде положена и без армираща лента при първия слой на двуслойни облицовки.

Запълват се всички фуги, образувани от фабрични кантове на плочите. Тъй като тук не ни е необходима звукоизолация и уплътняване фугираме останалите фуги.

Разминаването във фугите между първия и втория слой гипскартон е задължително. За закрепването на плоскостите се използват по-дълги рапидни винтове.

Вторият пласт се полага за да се осигури по-стабилна основа, устойчива при натиск, тъй като гипскартонените плоскости позволяват известно огъване.

Към фугирането на втория пласт има по-високи изисквания.

Много важно за добрата работа е фугиращата смес да е добре разбъркана. Хомогенността на разтвора е едно от условията за получаване на гладко покритие.

При втория пласт, фугирането се извършва със стъклофазерна лента, която се вмазва между два слоя шпакловъчна смес.

Вътрешните ъгли на етажерката се фугират с хартиена лента. Тя ги предпазва от напукване дори при леки движения.

Шпакловат се и главите на рапидните винтове.

Бързи ремонтни работи преди нанасяне на самонивелираща се замазка

Бързи ремонтни работи преди нанасяне на самонивелираща се замазка

Преди полагането на самонивелираща се замазка, всички по-големи пукнатини и нездрави участъци по пода трябва да се обработят. За целта те се разширяват механично и се почистват от всякакви частици. Запълването трябва да стане преди полагането на саморазливната замазка.

Бърз цимент - това е популярното название на продукта, с който ние ще запълним неравностите. Това е продукт, който осигурява бърза работа при необходимост от съкръщаване на времето. Представлява суха смес от специални цименти и добавки, които контролират времето на свързване и якостните показатели на материала.

Основата и детайлите трябва да са здрави и почистени от всякакви разделителни вещества. Ронливите участъци по основата също трябва да се отстранят

Когато се работи с циментови смеси, е необходимо овлажняване на основата, за да се осигури добро сцепление.

Сместа се разбърква с посоченото на опаковката количество вода до получаване на гладка смес. В зависимост от приложението тя може да бъде по-гъста или по-рядка. Получената смес придобива много голяма ранна якост. Използва се за бързо закрепване на детайли и елементи, монтиране на рамки, за отвори на ревизионни шахти, запълване на дупки.

Минералните пълнители в комбинация с цимента ускоряват процеса на втвърдяване. Материалът трябва да се употреби до 4 минути след разбъркването.

Околната температура играе важна роля за качеството на сместа. Затова при ниски температури трябва да се използва топла вода за разбъркването на сместа, а при високи – студена.

За да се достигнат качествата на продукта, гарантирани от производителя, той не трябва да се смесва с други вещества.

След 30 минути може да се премине към полагането на системата за лепене на изкуствени подови настилки.