Лепене на различни материали – плочки, дървен плот, мокет

Лепене на подови настилки, важни особености за всяка една от тяхЛепене на плот от ПДЧ с монтажно лепило

Лепене на плот от ПДЧ с монтажно лепило

Монтажното лепило, което използваме, е подходящо за всички материали, може да го използвате при всякакви условия.

Лепилото има универсално приложение: монтиране на мебели, огледала, первази, парапети, декоративни елементи, лайсни, подпрозоречни первази, канали за кабели, дръжки, закачалки, керамични плочки и мн. други. Подходящо е за работа на закрито и открито, върху хоризонтални и вертикални повърхности. Може да се използва върху попиващи и непопиващи основи.

Нанася се върху едната от повърхностите. Вълнообразното нансяне осигурява по-голяма първоначална якост при по-големи повърхности. За втвърдяването на лепилото е необходим контакт с въздуха.

При притискането на повърхностите трябва да остане въздух между ивиците, така че при работа се убедете, че ивиците нанесено лепило не се сливат.

Лепене на плочки върху преградна стена

Лепене на плочки върху преградна стена

За да придадем малко по-модерен и нестандартен акцент, ще покрием стената с керамични плочки.

Грундирането на стената е задължително преди полагането на покритието. За да ви убедим колко важно е грундирането, може би е редно да ви кажем какво би станало в този конкретен случай ако не положим поне един слой дълбокопроникващ грунд. Гипскартонените плоскости се характеризират с висока влагопоглъщаемост ако не са обработени допълнително.

Лепенето на плочите се започва отдолу нагоре. При идеално нивелиран под може спокойно да се започне от първия ред.

При лепене на керамични плочи върху гипскартонени стени е препоръчително използването на гъвкави лепила с повишени технически характеристики за сцепление и свличане.

Лепилото се нанася с назъбена маламашка с размер на зъбите 10 мм по повърхността на стената. За по-добър естетически ефект, фугата между плочките.

В зависимост от атмосферните условия времето за изсъхване на лепилото е различно, но преди да започнете да фугирате изчакайте поне 24 часа.

Фугиращите смеси се разбъркват се до получаване на хомогенна смес. При цветни фуги и особено при по-тъмните, продължителното им разбъркване осигурява и хомогенизиране на цвета.

Преди нанасяне на сместа, фугите се почистват старателно от всякакви остатъци от лепило и други частици и замърсявания. След това се забърсват с мокра гъба за отстраняване на прахта и за осигуряване на по-добре сцепление на фугиращата смес с ръба на плочките.

Прясно фугираните плочки се забърсват с добре изцедена влажна гъба. Фугиращата смес трябва леко да се е втвърдила, за да не полепва по гъбата при оформянето на фугите. Ако гъбата е много мокра, водата ще попие във фугите и след това при изпарението си може да доведе до промяна в цвета на фугиращата смес, дължаща се на извлечените соли от основата.

След окончателното втвърдяване на сместа, плочките се забърсват с мек сух парцал.

Редене на ламиниран паркет

Редене на ламиниран паркет

Няколко са съществените предимства, които правят ламинирания паркет предпочитана подова настилка за нашия дом.

Той се монтира бързо и лесно, и дава възможност за експлоатация веднага след поставянето. Богатството от декори и конкурентните цени, на които се предлагат ламинираните настилки също играят не малка роля при избора.

И не на последно място в класацията ще сложим лесната, изискваща минимално време поддръжка.

Както при всяка подова настилка, така и при ламинираната е важно да се отчете натовареността на помещението и определи подходящия клас на износоустойчивост. Правилно избраният клас гарантира по-дълъг живот на настилката и комфорт на експлоатация. Класът на ламината е отбелязан на опаковката.

На пазара може да намерите различни видове, цветове и размери первази – от масивно дърво, пластмасови или от ЕмДиЕф с височина от 42 до 70 мм. Цветът на перваза трябва да отговаря на цвета на ламинирания паркет.

Первазите се залепват с монтажното лепило. То се нанася равномерно по цялата дължина на перваза. Само ако стената е крива е препоръчително по-продължително притискане.

Лепене на мокет

Лепене на мокет

Разкроеният вече мокет се прегъва през средата и лепилото се разанася на пода с помощта на назъбена шпакла с дълбочина на зъба от 1,5 до 3 мм. Дълбочината на зъба определя количеството лепило, а то зависи от поглъщаемостта и гладкостта на основата. Лепилото се нанася едностранно и равномерно и по цялата повърхност на пода.

Правилният избор и равномерното му нанасяне е от съществено значение за качественото полагане на настилката. Лепилото се оставя да \\\\\\\"изветрее\\\\\\\". В зависимост от промокаемостта на настилката, времето за изветряване е различно. При водопропускливи текстилни покрития то е около 5-10 минути. При непромокаеми покрития, времето за изветряване трябва да се увеличи до 15 минути.

По мокета може да се стъпва след около 4 часа, но тежки натоварвания и преместване на мебели са възможни след 24 часа. Окончателното залепване на мокета се постига след няколко дни.