Бърз ремонт на тераса

Ще ви покажем как да направите скоростен ремонт на вашата тераса. Експресно решение, което ще ви позволи да да лепите плочки само 4 часа след нанасянето на хидроизолацията и да фугирате 4 часа след полагането на керамичните плочки. Правилната работа с качествени продукти и спазване на системния подход при ремонтирането на тераси и балкони е гаранция за постигането на дълготраен резултат. А това означава красиво покритие и добра хидроизолация, за да нямате разправии със съседа отдолу.Често срещани проблеми с откритите балкони и тераси

Често срещани проблеми с откритите балкони и тераси

Откритите тераси и балкони са подложени непрекъснато на капризите на атмосферните условия – студ, жега, дъжд, сняг. Дори само цикличната промяна в температурите –  през деня и през нощта, неизменно води до деформации на керамичното покритие, на лепилния слой и на основата под него.

Това движение би могло да доведе до разрушаване на керамичното покритие и плочките да се отлепят или напукат.
Причината за това е липсата на гъвкав лепилен слой, който да поема движенията в керамичното покритие и в основата.

Циментовите фугиращи смеси също биха могли да претърпят компрометиране в процеса на експлоатация на терасата. От там прониква вода под плочките, която през зимата замръзва и при разширението си повдига и отлепва керамичното покритие.

Липсата на хидроизолация под плочките пук води до разрушаване на мазилката на терасата от долната ѝ стран.

Лепенето ”на топки” е една от причините за отлепването на покритието, защото в каверните под плочките, между отделните топки от лепило се събира проникналата вода и замръзва при ниските температури през зимата.

Много е важно да се осигури и добро отводняване на терасата, защото при неправилен наклон, задържането на вода на повърхността също ще доведе до разрушаване на покритието.

Отлепване на плочките на терасата

Отлепване на плочките на терасата

Както казахме и преди малко, няколко са причините за разрушаване на керамичното покритие на външни тераси и образуването на теч към долния етаж.
Използването на неподходящи лепила, неотговарящи на изискванията за лепене на плочки на открито и неспазването на основни правила за полагане на керамични покрития на открито води неминуемо до разрушаване на покритието.
При огледа се установява липса на задължителната хидроизолация, плочките нямат достатъчна контактна повърхност с основата и в образувалите се кухини под тях се събира вода, цокълът и той е е залепен добре.

Сифон на терасата

Сифон на терасата

Отводняването на външните тераси е ключов момент при ремонта им. Когато тераста е затворена и отводняването е чрез подов сифон, е много важно прецизното му изпълнение.
Ако е необходимо леглото за сифона може да се разшири. То трябва да е достатъчно широко и дълбоко, за да се осигури необходимия наклон и хидроизолация.

Когато в ремонтните дейности се използват така наречените бързи продукти, от изключителна важност за качествената работа, е точното спазване на инструкциите на производителя за пропорциите на смесване на съставките.

Хидроизолация на терасата

Хидроизолация на терасата

Преди нанасянето на хидроизолационния разтвор, основата се почиства. Всички останали мустаци или малки неравности се отстраняват, тъй като хидроизолационният разтвор трябва да прилепне много плътно, без никакви пропуски.
С прахосмукачка се почиства и прахта, която пречи на доброто сцепление между слоевете.

При външни тераси има няколко критични зони, които трябва да се обработят качествено, за да се елиминира възможността от теч. Първата зона са съединителните хоризонтални фуги, втората е в областта при дограмата и третата е сифона.

Лепене на плочки на терасата

Лепене на плочки на терасата

Лепенето на плочките започва разбира се от сифона. Лепим диагонално керамични плочки с размер 33х33 см.
Плочките около сифона се оразмеряват прецизно преди да бъдат залепени.
Лепилото разбъркваме в точно количество вода. Консистеницията на разтвора е от съществено заначение за качеството на лепилната смес.

Епоксидна фугираща смес

Епоксидна фугираща смес

Работа с епоксидната фугираща смес изисква по-голяма старание. С гумираната маламашка сместа се вкарва вътре във фугите между плочките. Нанася се в ограничени участъци.