Ново строителство, старо строителство или къща в покрайнините

Непрекъснатото увеличение на населението в големите градове променя и пазарът на недвижими имоти. Изборът на ново жилище не е лесен и критериите при различните хора са твърде различни. Но можем да кажем, че основното е избор между на жилище ново строителство в определени райони и жилище в старата градска част.Какво ни чака при закупуване на ново строителство

Какво ни чака при закупуване на ново строителство

Нека да видим какво получава купувачът на имот, ако реши да закупи жилище в нов комплекс и в нов жилищен блок.
Обикновено блоковете са от 5 до 9 и повече етажа, в зависимост от местоположението.

Това предполага много повече хора, събрани на едно място, много повече коли и за съжаление липса на достатъчно добре изградена инфраструктура.
В новоизграждащите се квартали на София освен липсващата инфраструктура, новите им жители трябва да изтърпят още доста време строително-монтажни работи по изграждащите се наоколо нови кооперации и блокове.
Понякога хората остават неприятно изненадани когато изгледа към планината много скоро след нанасянето им се скрива от новострояща се сграда пред тях.

Но какво очаква собствениците, закупили ново жилище без извършени довършителни работи и защо наричаме и довършителните работи в новите жилища също ремонт? Защото работата и там преминава през всичките етапи, през които преминава и един ремонт в старо жилище. Започваме с проектирането, което в много случаи се различава драстично от картинките, които са получили новите собственици, когато са купили жилището.

Ремонт и на новото жилище

Ремонт и на новото жилище

При довършването на банята трябва да спазват правила и последователност на работата, които да доведат до желания резултат. С добро планиране на пространството и работата се постига по-добра визия и по-голямо удобство при ползване.

Не започвайте ремонта на банята с купуването на плочките.  Първо обмислете добре възможните проекти, посъветвайте се със специалисти, ако ви липсват познания.
Когато изберете най-добрия проект, чак тогава започнете ремонта на инсталациите и се отдайте на избор на плочки.

При избор на жилище в новопостроена сграда освен ремонта в банята, могат да се наложат и малки промени в кухненската част.
Тук отново важи правилото – първо поектът, след това поръчката на шкафове и уреди.

Изборът и поръчката на кухненските шкафове също е съвкупност от последователни стъпки.
Изработката по индивидуален проект, съобразен със всички особености на помещението, съвременни решения за оползотворяване на пространството и желанието на домакинята,  осигурява ергономичност и удобство.

Основните показатели за практична кухня са: Първо: правилното разположение на шкафовете и електроуредите според различните функционални зони,  Второ: оптимално използване на пространството и Трето: правилния избор на материали и механизми според индивидуалните изисквания и нужди на клиента.


При закупуване на жилище в нова сграда трябва да сте готови освен за всички традиционни довършителни работи, но и за промените, за които споменахме преди малко. Хубавото е, че непредвидени ситуации и изненади са малко вероятни.

Закупуване на жилище в старата част на София

Закупуване на жилище в старата част на София

А какво ви очаква ако все пак сте привързан към точно определено място в старата част на София и нищо не може да ви спре да закупите жилише там, освен цените разбира се.
Въпреки, че брокерите информират за много празни жилища в централните части на София, цените на имотите в тези райони растат през последните години, след кратковременния застой. Търсенето също се е повишило.


Англичаните казват, че основните критерии за избор на жилище са три. Първият и най-важен е локацията, вторият е локацията и третият е локацията.
Когато прибавим към локацията и прекрасен изглед от терасата, тогава вече можем да сме сме напълно доволни от вложените средства.
Тераса с красив изглед не само повишава цената на жилището, но има и своята емоционална стойност, която трудно може да се измери финансово.

Къща извън града

Къща извън града

Ако пък сте решили да живете извън града в къща, която ви предстои да построите, то тогава освен местоположението, безпорно много важен е изборът на материалите, с които ще построите вашият нов дом. Освен удобен, той трябва да бъде енергоефективен, да осигурява здравословен климат на обитаване, за да възвърне не малката инвестиция, която сте направили.

Енергийна ефективност не означава икономисване на енергия, а в същото време да студуваш през зимата. Подобрената енергоефективност означава да се радваме на топлина и комфорт през цялата година и в същото време да изразходваме по-малко енергия за това. Този принцип важи за всички сфери на потребление, но най-вече при строителството на сгради.

Влагането на естесвени материали в строителството и довършителните работи осигурява уют и комфорт на обитаване.

Стойността на керамичните блокове в една сграда,  е около 3 до 5% от стойността на грубия строеж. За разлика от дограми, облицовки и други довършителни елементи   практически е невъзможно  да се подменят в последствие. Инвестицията в качествен продукт се изплаща многократно в сравнение дългият живот на тези продукти и осигурява необходимата звукоизолация и топлинен комфорт за целия живот на сградата, без необходимост от допълнителни инвестиции.
От една страна, керамиката има изключително висок топлинен капацитет. Това е нейната способност да задържа в себе си голямо количество топлинна енергия.

През зимата тя изстива бавно, като  нощем отдава съхранената през деня топлина. През лятото този процес се обръща и осигурява по-ниски температури вътре в помещението.

Затова е много важно когато избираме тухли да не се задоволяваме само с това че са „червени“. Трябва да се интересуваме и от тяхното обемно тегло, какво количество материал има в разглежданото изделие. Изборът на блокове с прекалено ниско обемно тегло не може да ни осигури необходимата топлинна акумулация на ограждащите зидове.

Комфортът на обитаване има две страни – едната е температурата на въздуха, а другата –влажността му.
Съотношението на тези два показателя определя и границите, в които човек се чувства комфортно. Установено е, че при температура между 19 и 23 градуса по Целзий и влажност на въздуха между 40% и 60% човек се чувства най-добре.


Има много причини, поради които да изберете естесвената керамика за изграждането на стените на вашия дом.
Материалите не само трябва да имат ниско топлопреминаване и добра акумулираща способност, но и да бъдат с естествен произход, дълъг експлоатационен живот, и не на последно място – да осигуряват комфортна среда в жилището. Керамиката съчетава всички тези изисквания, като в същото време цената ѝ е достъпна.
Използването на материали с естествен произход има редица предимства. Те съчетават дълъг живот с добри показатели и добра цена, а след края на експлоатацията си не замърсяват околната среда.